Ako dlho trvá, kým sa akcie zotavia z medvedích trhov?

HABERL
3. novembra 2022

Akciový trh zažil tento rok niekoľko najhorších výpredajov za posledné desaťročia, ktoré posunuli akciový index S&P 500 viac ako 25 % pod svoje historické maximá.

Ako dlho trvá, kým sa akcie zotavia z medvedích trhov?

Riziká recesie výrazne vzrástli, ale história ukazuje, že nie všetky medvedie trhy vedú k dlhodobým poklesom, a akcie sa často môžu v priebehu nasledujúceho roka vrátiť späť.

S&P 500 v medveďom trhu

Akciový index S&P 500 sa v máji tohto roka prepadol na krátku dobu do takzvaného medvedieho pásma, čo znamená, že zaznamenal pokles svojej hodnoty o 20 % oproti svojim historickým maximám, ktoré dosahoval v úvode januára a aktuálne sa pohybuje pod touto hladinou už dlhšiu dobu, pretože rastúca inflácia a rastúce sadzby vedú k obavám z recesie.

Posledný medvedí trh bol v marci 2020, kedy lockdowny kvôli pandémii COVID-19 poslali viaceré ekonomiky do recesie, ale tento pokles bol v porovnaní s inými v minulosti netypicky krátky

Žiadne dva medvedie trhy neboli rovnaké

8 zo 14 predchádzajúcich medvedích trhov od druhej svetovej vojny predchádzalo recesii, zatiaľ čo ostatných 6 nie. Väčšinou, keď index S&P 500 klesol pod hranicu 20 %, akcie zvyčajne klesli o ďalších 12 % a indexu trvalo v priemere 95 dní, kým dosiahol koniec medvedieho trhu.

Mohlo by Vás zaujímať: Bankrotujú centrálne banky?

Širšia štatistika 

Medzi rokmi 1871 a 2019 došlo k 11 prípadom, keď akcie merané indexom S&P 500, klesli aspoň o 25 % hodnoty. V rokoch 2001 a 2008 straty presiahli 40 %.

V najhoršom prípade, počas Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia, investori prišli o viac ako 80 % svojich peňazí. Trvalo viac ako 15 rokov, kým získali svoje peniaze späť, v prípade ak zostali investované.

Ostatné prepady akciových trhov neboli až také „katastrofálne“. V 7 z 11 prípadov sa investorom všetky straty vrátili do dvoch rokov alebo menej, ak by investovali do indexu S&P 500. V ostatných prípadoch bolo obdobie do dosiahnutia rovnakých úrovní  štyri až päť rokov.

Prehľad poklesov indexu S&P 500 a doba k návratu na predchádzajúce úrovne. Pri 7 z 11 poklesov trvalo iba jeden rok, kým sa index S&P 500 vrátil na svoju predchádzajúcu historicky najvyššiu cenu

Najextrémnejší pokles trval 8 rokov

Pri najextrémnejšom poklese trvalo 8 rokov, kým sa ceny S&P 500 zotavili po prasknutí dot-com bubliny v roku 2000, po ktorom bezprostredne nasledoval pád v roku 2008. Po tomto páde trvalo približne 6 rokov, kým sa ceny zotavili a dosiahli nové historické maximá. 

Budú sa finančné trhy vždy zotavovať?

Keďže nie je možné predpovedať budúcnosť, nie je ani možné skutočne povedať, že trhy sa vždy odrazia. Ak sa však pozriete na to, ako sa trhy správali v minulosti, všimnete si, že sa vždy v určitom bode zotavili. To je to, čo trhy robia. Majú vzostupy a pády a ako investor je dôležité naučiť sa s nimi žiť. 

Vidieť pokles trhov môže byť stresujúce, ale ak zareagujete a predáte svoje investície, môžete potenciálne poškodiť vašu investičnú cestu a prísť o niektoré naozaj dobré dni. Čím dlhšie budete investovať, tým je pravdepodobnejšie, že vaša investícia bude zisková.

Mohlo by Vás zaujímať: Pokles cien zemného plynu

Existujú aj výnimky…

Po poklesoch trhu takmer vždy nasleduje oživenie, ale existujú aj výnimky, ktoré stojí za to poznať

Zotavenie môže závisieť aj od vášho časového horizontu. Najznámejším príkladom je japonská bublina. V roku 1985 Japonsko podpísalo v New Yorku dohodu „Plaza Accord“, ktorá súhlasila so znehodnotením amerického dolára voči japonskému jenu s cieľom podporiť americký export. Inými slovami, hodnota dolára klesla v porovnaní s inými menami, čo znamená, že ste si mohli kúpiť viac dolárov za rovnakú sumu jenov. 

Táto dohoda mala úžasný vplyv na japonskú ekonomiku, pretože japonským spoločnostiam uľahčila nákup zahraničných aktív, ako sú nehnuteľnosti a spoločnosti. Bohatstvo sa odrazilo aj na výkonnosti jej finančných trhov. 

V decembri 1989 Nikkei 225, hlavný japonský trh, dosiahol svoje historické maximum takmer 39 000. Bublina však nevydržala a skončila prasknutím. Do decembra 1990 stratil Nikkei 225 viac ako 2 bilióny dolárov. 

Prepad sa zhoršil po tom, čo ovplyvnil reálnu ekonomiku, keď podniky skrachovali a spotrebiteľské výdavky sa spomalili. Kríza sa skutočne skončila až v roku 2009 a zavedenie významnej reformy hospodárskej politiky pomohlo trhom odraziť sa. Napriek tomu, že Nikkei 225 vykázal silné výnosy, dokázal sa zotaviť až v roku 2020. 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.