Ako funguje akciový trh, keď rastú úrokové sadzby?

HABERL
19. apríla 2022

Čo sa deje s akciami, ak Federálny rezervný systém a iné centrálne banky po celom svete začnú opäť vo veľkom zvyšovať úrokové sadzby?

Americký kongres dal Federálnemu rezervnému systému (FED) úlohu, aby udržiaval americkú ekonomiku v rovnováhe.

Ak sa FED začne domnievať, že ekonomika zaostáva, môže úrokovú sadzbu federálnych fondov znížiť, čím požičiavanie peňazí pre jednotlivcov aj spoločnosti bude lacnejšie. Tento krok zvyčajne tlačí ceny akcií nahor, vďaka čomu investori získavajú lepšie výnosy.

Prvé mesiace pandémie ochorenia Covid-19 nám ukázali, ako táto dynamika vyzerá v dnešnom svete. Začiatkom roku 2020 vyvolalo vypuknutie pandémie šokujúco masívny a rýchly pokles ekonomickej aktivity, ktorý bol sprevádzaný najrýchlejším poklesom akciového trhu v histórii.

Federálny rezervný systém na to okamžite reagoval znížením úrokových sadzieb na najnižšiu úroveň vôbec. Ekonomika a akciový trh sa následne vrátili do normálu. Čo sa však stane s akciami, ak Federálny rezervný systém a iné centrálne banky po celom svete začnú opäť zvyšovať úrokové sadzby?

Vplyv zvyšovania úrokových sadzieb od FED-u

Keď je inflácia príliš vysoká, alebo sa bubliny niektorých konkrétnych aktív vymknú spod kontroly, Federálny rezervný systém zvýši úrokové sadzby, čím situáciu upokojí.

Vyššie úrokové sadzby sa prejavujú naprieč celou ekonomikou. Hypotéky, pôžičky na autá alebo podnikateľské úvery zdražujú, čím sa spomalia peňažné toky. To môže viesť viaceré spoločnosti k úprave alebo pozastaveniu plánovaného rastu.

Na akciovom trhu môžu vyššie úrokové sadzby motivovať investorov, aby predávali aktíva a generovali zisky, a to najmä v situáciách, ako je tá súčasná. Takéto rozhodnutie investorov však môže znížiť cenu akcií, a to prinajmenšom individuálne ale kľudne aj v rámci hlavných trhových sektorov.

A čo môže nastať ďalej? Ak úrokové sadzby stúpnu dostatočne vysoko, nudné sporiace nástroje, ako sú napríklad sporiace účty s vysokým výnosom alebo vkladové certifikáty, sa môžu začať aj tým menej konzervatívnym investorom javiť oveľa atraktívnejšie.

Klesajú však akciové trhy, keď úrokové sadzby rastú?

Intuitívne sa vám môže zdať, že odpoveď na túto otázku je áno. Avšak, ak sa pokúsite nájsť údaje dokazujúce koreláciu medzi rastúcimi úrokovými sadzbami a klesajúcimi akciovými trhu, môžete byť veľmi nepríjemne sklamaný.

V spoločnosti Dow Jones nedávno analyzovali päť najnovších cyklov zvyšovania úrokových sadzieb, s cieľom zistiť, ako sa v minulosti správali výnosy akciových trhov v takýchto obdobiach.

Ich analýza však ilustruje, že počas týchto piatich dlhodobých období, tri popredné akciové indexy klesli iba počas jedného cyklu, v rámci zvyšovania úrokových sadzieb.

Ak sa na to pozrieme komplexne, tak akciový index S&P 500 zaznamenal 30% mediánový nárast vo všetkých piatich cykloch. Index Nasdaq zaznamenal takmer 27% mediánový nárast a index Dow Jones Industrial Average (DJIA) generoval mediánový nárast o 17,4%.

Počas série zvyšovania úrokových sadzieb, ktorá trvala od 29. júna 2004 do 17. septembra 2007, napríklad sadzba federálnych fondov vyletela z 1,0% na 5,25%. Akciový index Dow Jones Industrial Average v tej dobe vzrástol o 28,7%.

Nemusíme sa však pozerať až tak hlboko do minulosti na to, aby sme našli dôkazy spochybňujúce hypotézu, že rastúce úrokové sadzby vedú k poklesu akciových trhov. V roku 2017 americký Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby dohromady trikrát. Akciový index S&P 500 vtedy stúpol o viac ako 18%.

Krátkodobý vplyv vyšších úrokových sadzieb na akciové trhy

Je však vplyv rastúcich úrokových sadzieb na akciové trhy z krátkodobého hľadiska odlišný? Ponáhľajú sa investori hneď po vyhlásení Federálneho rezervného systému predať svoje akcie, no okolnosti sa zlepšia až po nejakom čase? Všetci sme videli novinárov, ktorí hneď po zasadnutí Federálneho rezervného systému húfne písali o výpredaji akcií.

Pohľad na výkonnosť indexu S&P 500 počas deviatich zvýšení úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom v období medzi decembrom 2015 a decembrom 2018 však prináša nejednoznačné výsledky.

Keď 13. decembra 2017 FED oznámil zvýšenie úrokových sadzieb, akciový index S&P 500 počas nasledujúceho dňa klesol o 0,5%, no po mesiaci narástol o 4,6%.

Na druhej strane, zvýšenie úrokových sadzieb 26. septembra 2018 znamenalo mierny nárast tohto referenčného indexu počas nasledujúceho dňa, no po mesiaci klesol až o 8,5%. Na rozdiel od vyššie uvedeného dlhodobého pohľadu, krátkodobé pohyby trhu po zvýšení úrokových sadzieb predstavujú skôr zmiešané výsledky.

Mohlo by vás zaujímať: Neprepadajte panike. Aké sú vhodné stratégie počas krízy?

Dynamika medzi zvyšovaním úrokových sadzieb a výkonnosťou akciového trhu

Keď sa pokúšate odhadnúť, akým smerom sa môže trh pohybovať, je dôležité mať na pamäti, že zvyšovanie sadzieb nezasahuje každého rovnako. V skutočnosti môže zvyšovanie úrokových sadzieb niektorým sektorom, ako sú napríklad finančné akcie, pomôcť.

Ak podnikáte v oblasti požičiavania peňazí, vyššie úrokové sadzby budú pre vás znamenať vyššie marže.

Na druhej strane, rastúce úrokové sadzby majú tendenciu poškodzovať rastové akcie, ako sú napríklad technologické start-upy. Na neistých trhoch majú investori tendenciu hľadať stabilné podniky, ako napríklad komodity, lídrov sektorov v rámci indexu Dow Jones alebo dokonca aj staršie a etablované technologické firmy.

Tieto spoločnosti majú tendenciu vyplácať dividendy, ktoré zaisťujú určitý rast aj napriek poklesu cien akcií. Spoločnosti s vysokým rastom zvyčajne investujú svoje peniaze do rozširovania podnikania a majú tendenciu míňať hotovosť nadmerne, takže vysoké náklady na pôžičky im môžu skutočne pristrihnúť výnosy.

To je aj dôvodom, prečo sa v takejto situácii darí selektívnym investorom, teda tým ktorí si sami po jednej vyberajú akcie, do ktorých investujú. Niekedy sa im totižto podarí náhodne odhadnúť tie správne spoločnosti a odvetvia, do ktorých investujú pri veľkých zmenách na trhu.

Je však pomerne zložité nájsť správne načasovanie, a to dokonca aj pre profesionálov, pretože nezápasíte iba s akýmikoľvek krokmi, ktoré podniká Federálny rezervný systém a iné centrálne banky, ale aj s krokmi iných investorov, z ktorých mnohí už do svojich výpočtov a analýz zahrnuli aj zvýšenie úrokových sadzieb.

Nemusíte sa však ničoho obávať. Hoci na jednodňovej úrokovej sadzbe Federálneho rezervného systému vo svete investovania skutočne záleží, nie je to jediná vec, ktorá ovplyvňuje výnosy akciového trhu.

Táto situácia je hlavným dôvodom, prečo odborníci odporúčajú väčšine ľudí držať diverzifikované portfóliá veľkých indexových fondov. Týmto spôsobom ste vystavený firmám, ktorým sa darí, nech sa deje na trhu čokoľvek. A vďaka tomu môžete v dlhodobom horizonte zarábať.

Potrebujete poradiť ohľadom investícií? Ozvite sa nám.

zdroj: www.marketwatch.com, https://investors.com/

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.