Ako vybrať podielový fond?

HABERL
8. decembra 2022

Na trhu si môžete vyberať z tisícov rôznych podielových fondov. Aj keď vám to môže na prvý pohľad pripadať ako nesplniteľná úloha, ak budete postupovať podľa správneho postupu nepôjde o náročný výber.

Podielové fondy vo všeobecnosti umožňujú skupinám investorov združovať svoje peniaze. Manažér fondu potom vyberá konkrétne investície, ktoré sú v súlade s investičnou stratégiou. Výsledkom je, že jednotliví investori, ktorí nakupujú akcie vo fonde, v skutočnosti investujú do tých aktív, ktoré vybral správca fondu. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité nájsť podielový fond, ktorého ciele sú v súlade s vašimi vlastnými.

Poďme sa teda pozrieť na kroky, ktoré by ste mali uskutočniť pred investovaním do niektorého z podielových fondov.

Zvážte svoje investičné ciele a toleranciu rizika

S toľkými podielovými fondmi, ktoré sú k dispozícii na trhu, je takmer isté, že mnohé z nich nebudú pre vás tou najsprávnejšou voľbou. Podielový fond síce môže byť populárny, ale to nevyhnutne neznamená, že bude pre vás vhodný.

Chcete, aby vaše peniaze v priebehu času neustále rástli s nízkou úrovňou rizika? Chcete najvyššie potencionálne výnosy? To sú otázky, ktoré si musíte odpovedať sami.

Musíte taktiež zvážiť svoju toleranciu voči riziku. Ste napríklad ochotný tolerovať veľké výkyvy v hodnote vášho investičného portfólia pre vyššiu šancu získania dlhodobých výnosov?

Ak investujete na dôchodok, zvyčajne je lepšie nechať svoje peniaze investované dlhodobejšie. Ak však veľmi agresívna stratégia spôsobí, že budete v strese, je najlepšie prispôsobiť svoju stratégiu niečomu, čo viac vyhovuje vašej tolerancii rizika. Koniec koncov, predaj vašich investícií môže viesť k strate výnosov.

Dôležitý je aj váš časový horizont. Ak budete potrebovať prístup k svojim peniazom za menej ako päť rokov, agresívny rastový fond pravdepodobne nie je tou najlepšou stratégiou pre vás. Jedným z príkladov fondu, ktorý už má zabudovaný časový horizont, je fond s cieľovými dátumami, ktorý prispôsobuje úroveň rizika podľa toho, ako blízko ste k dôchodkovému veku.

Podobné: Čo sú akciové fondy a ako do nich investovať?

Poznajte štýl riadenia fondu: Ide o aktívny alebo pasívny fond?

Ďalším spôsobom, ako sa môžu jednotlivé podielové fondy medzi sebou líšiť, je ich štýl riadenia fondu. Jeden z najväčších kontrastov možno vidieť pri porovnaní aktívnych a pasívnych fondov.

Pri aktívne spravovaných fondoch manažér fondu nakupuje a predáva cenné papiere, často s cieľom poraziť benchmarkový index, ako je napríklad S&P 500 alebo Russell 2000. Manažéri fondu trávia veľa hodín skúmaním spoločností a ich fundamentov, ekonomických trendov a iných faktorov, pričom sa snažia dosiahnuť najvyšší možný výkon.

Nevýhodou aktívne spravovaných fondov sú ich vyššie poplatky, ktoré manažérom fondov kompenzujú čas strávený vyberaním investícií, ale pre niektorých investorov sa jedná o veľmi cenený prístup, keďže nemusia svoj čas míňať do analýz a sledovania trhov.

Aké fondy sa teda oplatia? To je ťažká otázka. Ak však vezmete do úvahy minulú výkonnosť fondu a porovnáte ju s trhom, môžete získať nejakú perspektívu. Okrem obratov sa však pozrite aj na volatilitu fondu.

Pochopte rozdiely medzi rôznymi typmi fondov

Hoci existujú tisíce rôznych podielových fondov, neexistuje až tak veľa rôznych druhov fondov. Existuje však niekoľko rôznych typov podielových fondov, ktoré sú v súlade s rôznymi investičnými cieľmi a zámermi. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich:

  • Fondy s vysokou trhovou kapitalizáciou. Tieto fondy investujú do veľkých, široko vlastnených spoločností s trhovou kapitalizáciou zvyčajne v hodnote viac ako 10 miliárd amerických dolárov.
  • Fondy s nízkou trhovou kapitalizáciou. Tieto fondy majú tendenciu investovať do spoločností s trhovou kapitalizáciou medzi 300 miliónmi a 2 miliardami dolárov.
  • Hodnotové fondy pozostávajú z akcií, ktoré sú vnímané ako podhodnotené. Ide zvyčajne dobre zavedené spoločnosti, ktorých akcie sa obchodujú so zľavou. Tieto spoločnosti môžu mať veľmi nízky pomer ceny vs. výnosu.
  • Rastové fondy vo veľkej miere investujú do spoločností, ktoré rýchlo rastú a ktorých primárnym cieľom býva zhodnotenie kapitálu. Môžu mať vysoký pomer ceny a zisku a majú väčší potenciál dlhodobého zhodnotenia kapitálu.
  • Príjmové fondy. Niektoré fondy dokonca vyplácajú investorom pravidelný príjem. Ten môže prísť vo forme dividendy alebo úroku.

Pozor na príliš vysoké poplatky

Je dôležité, aby ste si boli vedomí poplatkov, pretože tie môžu výrazne ovplyvniť návratnosť vašich investícií. Niektoré fondy majú zavedené vstupné poplatky, ktoré sa účtujú pri nákupe akcií, a niektoré majú poplatky za predaj, ktoré sa účtujú pri predaji akcií. Niektoré fondy si tento druh poplatkov neúčtujú.

Dajte si pozor na pomer nákladov. Tieto poplatky sa zvyčajne účtujú ročne ako percento spravovaného majetku. Ak teda investujete 100 eur do podielového fondy, ktorý má 1% pomer nákladov, budú vám ročne účtovať poplatok vo výške jedného eura. S príchodom indexových fondov a zvýšenej konkurencie sa čoraz častejšie stretávame s podielovými fondmi s veľmi nízkym pomerom nákladov a niektoré ho majú dokonca nulový.

Urobte si prieskum a zhodnoťte minulú výkonnosť

Pred investovaním svojich ťažko zarobených peňazí do podielových fondov je dôležité si urobiť prieskum. Okrem určenia, či je fond v súlade s vašimi investičnými cieľmi, by ste mali posúdiť aj celkovú kvalitu fondu.

Má fond napríklad silný manažérsky tím s dlhou históriou úspechu? Najúspešnejšie fondy vytvorili dobre skonštruované stroje, ktoré sa nemusia nevyhnutne spoliehať na jedinú osobu, aby pokračovali vo svojom bezproblémovom chode. V technologickom svete je to podobné ako koncept redundancie, kde zlyhanie jednej časti nezničí celý systém.

Taktiež je dôležité si dávať pozor na vysoký obrat. K tomu dochádza, ak správca fondu často nakupuje a predáva cenné papiere. Hlavným dôvodom problému je, že vytvára zdaniteľné udalosti. To nie je problém, ak sú vaše prostriedky držané na daňovo zvýhodnenom účte. Ale v prípade zdaniteľných účtov by vysoká úroveň obratu mohla výrazne poškodiť vaše výnosy.

Podobné: Čo sú realitné fondy?

Nezabudnite diverzifikovať svoje portfólio

Udržiavanie diverzifikovaného portfólia je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zabezpečiť dlhodobú výkonnosť a stabilitu. Toto je jeden z hlavných dôvodov príťažlivosti akciových fondov, ktoré vlastnia malé kúsky každej verejne obchodovanej spoločnosti. Niekedy sa totižto vyskytnú krízy, ktoré ovplyvnia celé odvetvie, takže investície do rôznych odvetví pomôžu znížiť riziko poklesu.

Môžete sa tiež rozhodnúť investovať do medzinárodných fondov, dlhopisov, nehnuteľností, fondov s pevným výnosom a mnohých ďalších typov aktív. Tieto možnosti môžu dokopy vytvoriť komplexnejšie portfólio s nižšou volatilitou.

Zamerajte sa na svoj dlhodobý rast

Áno, v podielových fondoch môžete prísť o peniaze. Ako sa hovorí, minulá výkonnosť nezaručuje budúce výsledky. Práve z tohto dôvodu by ste si mali urobiť prieskum a v prípade potreby zvážiť stretnutie s investičným expertom. Ako už bolo uvedené, ak si urobíte dôkladný prieskum a budete udržiavať dobre vyvážené a diverzifikované portfólio, môžete si byť istý jeho potenciálom rásť.

Chcete aj vy investovať do podielových fondov? Kontaktujte nás.

zdroj: www.fortune.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.