Najvýhodnejší spôsob nákupu zlata: Fyzické zlato alebo ETF?

HABERL
23. marca 2023

Aké sú najvhodnešie možností nákupu aktív v zlate? Čo keď sa rozhodujete medzi dvomi možnosťami: nákupom fyzického zlata, alebo ETF fondov na zlato? Túto tému sme rozobrali v nasledujúcom článku.

Zlato oceňované už tisíce rokov ako mena, komodita a investícia je medzi dnešnými investormi obľúbené, pretože sa dá použiť ako zabezpečenie proti znehodnoteniu meny, inflácii alebo deflácii. Je obľúbené aj pre svoju schopnosť poskytovať „bezpečný prístav“ v časoch ekonomickej neistoty.

Tento cenný kov práve v súčasnosti dokonca veľmi razantne rastie.

Trh so zlatom je vysoko likvidný a existuje viacero spôsobov, ako investori môžu získať expozíciu voči tomuto drahému kovu, vrátane držby fyzického zlata (inými slovami, zlatých mincí a tehličiek) a fondov obchodovaných na burze (ETF).

Fyzické zlato

Fyzické zlato poskytuje najpriamejšiu expozíciu voči zlatu. Zlato vo voľnom obehu sa v investičnom svete označuje ako “bullion” a môže sa odlievať do tehličiek alebo raziť do mincí. Hodnota jeho zliatin je založená skôr na ich hmotnosti a rýdzosti než na peňažnej nominálnej hodnote. Aj keď je zlatá minca vydaná s peňažnou nominálnou hodnotou, jej trhová hodnota je viazaná na hodnotu obsahu rýdzeho zlata.

Investori môžu nakupovať fyzické zlato od štátnych mincovní, súkromných mincovní, obchodníkov s drahými kovmi a klenotníkov. Keďže rôzni predajcovia môžu ponúkať presne ten istý tovar za rôzne ceny, je dôležité urobiť si prieskum, aby ste našli najlepšiu ponuku. Pri kúpe fyzického zlata musíte zaplatiť plnú cenu.

Vlastníctvo fyzického zlata zahŕňa množstvo nákladov vrátane nákladov na skladovanie a poistenie a transakčných poplatkov a prirážok spojených s nákupom a predajom komodity.

V prípade investorov, ktorí uskutočňujú limitované nákupy, môžu existovať aj poplatky za spracovanie a poplatky za malé dávky. Zatiaľ čo spoločne tieto náklady nemusia výrazne ovplyvniť niekoho, kto chce investovať do zlata malú časť svojho portfólia, pre investorov, ktorí chcú získať väčšiu expozíciu, sa náklady môžu stať neúnosnými.

ETF fondy zlata

Na rozdiel od fyzického zlata sa ETF dajú kúpiť podobne ako akcie na burze. ETF umožňujú investorom získať prístup k zlatu a zároveň sa vyhnúť nákladom a nepríjemnostiam spojeným s prirážkami, nákladmi na skladovanie a bezpečnostnými rizikami spojenými s držbou fyzického zlata.

Investor však každoročne z dôvodu poplatkov voči fondu stratí veľmi malé percento hodnoty svojej investície. Tento pomer predstavuje pravidelný ročný poplatok, ktorý si fondy účtujú pre pokrytie nákladov na správu a administratívnych nákladov. Napríklad najväčší ETF fond na zlato, s označením SPDR Gold Shares ETF v polovici februára 2023 účtoval investorom náklady o objeme 0,40 %. To znamená, že investor by pri investícii 20 000 eur za rok na poplatkoch zaplatil 80 eur.

Investori taktiež platia províziu za nákup a predaj ETF fondov. Hoci väčšina online poplatkov nepresahuje 10 eur, ak ste aktívnym obchodníkom, môžu sa tieto poplatky naozaj zvýšiť. Okrem toho si makléri zvyčajne účtujú vyššiu províziu, ktorá môže byť až 25 eur za obchodovanie z dôvodu asistencie makléra, automatické telefonické objednávky a špeciálne typy objednávok.

S cieľom riešiť obavy investorov týkajúce sa poplatkov za ETF niektoré maklérske spoločnosti v súčasnosti ponúkajú online obchodovanie bez poplatkov za určitý súbor ETF fondov. Napríklad na platforme Schwab ETF OneSource môžete obchodovať s fondom Aberdeen Standard Gold ETF bez poplatkov.

V súčasnosti je k dispozícii viac ako tucet burzovo obchodovaných produktov zameraných na zlato vrátane inverzných a pákových ETF. Nezabudnite, že ani v prípade investície do fyzicky krytého ETF nevlastníte žiadne fyzické zlato: akcie nemôžete odkúpiť ani predať výmenou za zlato.

ETF so zameraním na zlato

1) iShares Gold Trust

Fond iShares Gold Trust je navrhnutý tak, aby vo všeobecnosti zodpovedal dennému pohybu cien zliatin a akcie sú kryté fyzickým zlatom. Fond je krytý fyzickým zlatom uloženým v trezoroch v Toronte, New Yorku a Londýne. Shares Gold Trust, ktorý bol uvedený na trh 21. januára 2005, má pomer nákladov na hodnote 0,25 % a celkové čisté aktíva presahujúce 27 miliárd amerických dolárov.

2) Aberdeen Standard Gold ETF Trust (SGOL)

Aberdeen Standard Gold ETF Trust je určený na sledovanie ceny fyzických zliatin zlata. Akcie sú kryté fyzickým zlatom uloženým v trezoroch vo Švajčiarsku a v Spojenom kráľovstve. SGOL, ktorý bol uvedený na trh 9. septembra 2009, má pomer nákladov vo výške 0,17 % a celkové čisté aktíva na úrovni takmer 2,4 miliardy amerických dolárov.

3) GraniteShares Gold Trust (BAR)

ETF GraniteShares Gold Trust sa snaží odrážať výkonnosť ceny zlata investovaním do fyzických zlatých tehličiek. Je to jeden z najlacnejších ETF, ktorý je fyzicky krytý zlatom. Tento ETF fond bol uvedený na trh 31. augusta 2017, jeho pomer nákladov je vo výške 0,175 % a čisté aktíva predstavujú 934 miliónov amerických dolárov.

4) SPDR Gold Shares (GLD)

ETF SPDR Gold Shares je navrhnutý tak, aby sledoval spotovú cenu zlata a fond drží 100 % fyzických zlatých aktív v trezore banky HSBC v Londýne. GLD, ktorý bol uvedený na trh 18. novembra 2004, má pomer nákladov na úrovni 0,40 % a celkové čisté aktíva vo výške viac ako 56 miliárd amerických dolárov.

5) VanEck Gold Miners ETF (GDX)

Fond VanEck Gold Miners ETF sa snaží čo najvernejšie kopírovať, pred úhradou poplatkov a nákladov, výkonnosť cien a výnosov indexu NYSE Arca Gold Miners (GDMNTR), ktorý má sledovať celkovú výkonnosť spoločností pôsobiacich v odvetví ťažby zlata. GDX, ktorý bol uvedený na trh 16. mája 2006, má pomer nákladov vo výške 0,51 % a celkové čisté aktíva v objeme takmer 12 miliárd amerických dolárov.

Diverzifikované portfólio BALANCE

Medzi možnosti ako investovať do sektoru zlata jednoznačne patrí aj vyvážené investičné portfólio BALANCE od spoločnosti Haberl. Odporúčaný časový investičný horizont tohto portfólia je minimálne tri roky, s očakávaným cieľovým výnosom 6% ročne.

Ide o aktívne riadené investičné portfólio obsahujúce americké najvýkonnejšie spoločnosti, ako Apple, Microsoft, Amazon a podobne. Na druhej strane však stojí ETF fond kopírujúci vývoj štátnych dlhopisov krajín eurozóny a ETF fond, ktorého podkladovým aktívom je práve zlato.

Záver

Nákup fyzického zlata môže byť nákladný – za účasti provízií predajcov, v niektorých prípadoch s daňou z predaja, nákladmi na skladovanie a bezpečnostnými opatreniami na zabránenie krádeži. Fyzické zlato môže byť tiež menej likvidné a jeho predaj môže byť ťažší alebo nákladnejší.

ETF fondy, ktoré sledujú zlato môžu byť likvidnejším a cenovo výhodnejším spôsobom. Ak chcete každý mesiac alebo s každou výplatou trochu investovať, ETF poskytujú cenovo dostupný spôsob realizácie vašej stratégie.

Transakčné náklady spojené so ETF fondmi zameranými na zlato sú často nižšie ako náklady spojené s nákupom, skladovaním a poistením fyzického zlata. Je však dôležité dôkladne preskúmať súvisiace náklady jednotlivých typov investícií do zlata, aby ste našli ten, ktorý je nákladovo najefektívnejší a celkovo najlepší pre vaše portfólio.

zdroj: www.bloomberg.com, www.investors.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.