Prečo investovať a nenechávať peniaze stáť na bežnom účte?

HABERL
23. marca 2021

Zamýšľate sa nad tým, či sa vám viac oplatí investovať alebo sporiť? Sporenie rovnako ako aj investovanie je veľmi dôležité, no je potrebné poznať rozdiely. Prezradíme vám, čo sa oplatí viac.

prečo investovať

Obidve možnosti vám síce môžu pomôcť dosiahnuť bezpečnejšiu finančnú budúcnosť, no pre rýchlejšie splnenie svojich finančných cieľov je potrebné, aby ste medzi nimi vedeli správne rozlišovať. V tomto článku si predstavíme obidva základne koncepty a vysvetlíme si, prečo sa vám vo väčšine prípadov oplatí investovať.

Čo si predstaviť pod pojmom sporenie?

Sporenie je stratégia odkladania peňazí, ktoré budete v budúcnosti na niečo potrebovať. Tieto peniaze máte k dispozícii kedykoľvek a v prípade potreby ich môžete okamžite použiť. Úspory však môžete použiť aj na dosiahnutie dlhodobejších cieľov, a to najmä v prípade ak si chcete byť istý, že v budúcnosti budete mať voľné finančné prostriedky.

Úspory si ľudia zvyčajne odkladajú na nízko-rizikový bankový bežný alebo sporiaci účet. Jednotlivci, ktorí chcú maximalizovať svoje zárobky z úspor sa môžu rozhodnúť využiť sporiaci účet s najvyšším ročným percentuálnym výnosom, aký sa im podarí nájsť.

Jednou z hlavných výhod sporenia je, že dopredu viete určiť, aký vysoký úrok získate. Tento typ účtov je okrem toho veľmi likvidný, čo znamená, že sa k svojim peniazom dostanete hneď, keď ich budete potrebovať. Poplatky za vedenie sporiacich alebo bežných účtov bývajú taktiež spravidla nízke.

Sporenie je veľmi jednoduchý spôsob, ako nakladať so svojimi peniazmi, nie vždy je však správny.

Výnosy z úrokov na sporiacich účtoch sú spravidla veľmi nízke, v niektorých prípadoch sa blížia k nule. Čím nižšie sú úroky, tým nižšia je aj kúpna sila vašich úspor. Okrem toho, nie vždy je sporenie jednoduchšie ako investovanie. Žijeme v digitálnej dobe, kedy online investovanie predstavuje veľmi rýchly spôsob ako nechať svoje peniaze pracovať a zarábať na dividendách, úrokoch alebo napríklad nájmoch.

Čo si predstaviť pod pojmom investovanie?

Investovanie sa sporeniu podobá v tom, že si odkladáte peniaze, ktoré budete chcieť využiť v budúcnosti. Avšak investovanie je o niečo aktívnejší spôsob dosahovania svojich finančných cieľov. Investovanie peňazí je proces, v ktorom sa vaše peniaze používajú na kúpu aktív, o ktorých si myslíte, že vám ponúknu prijateľnú a primerane bezpečnú mieru návratnosti. Vďaka tomuto procesu, by mal váš majetok rásť. Budete sa však musieť vystaviť určitému riziku možnosti, že o svoje peniaze prídete.

Výmenou za to, že podstúpite vyššie riziko sú vyššie zisky. Medzi najčastejšie formy patrí investovanie do akcií, dlhopisov, podielových fondov alebo fondov obchodovaných na burze (ETF). Na ich nákup a predaj môžete využiť služby investičného brokera alebo svoj vlastný brokerský účet.

Ak chcete investovať, mali by ste rátať s tým, že svoje finančné prostriedky necháte investované najmenej po dobu troch až piatich rokov. V krátkodobom časovom horizonte je investovanie nestabilné a môžete o časť svojich peňazí prísť. Preto je veľmi dôležité aby ste stále investovali iba peniaze, ktoré nebudete v blízkej dobe potrebovať.

Ste pripravený investovať?

To, či pre vás investovanie má zmysel, závisí od vašich finančných cieľov. Konkrétne to závisí od časového horizontu, v ktorom ich plánujete dosiahnuť. Medzi krátkodobé ciele patria veci, ktoré chcete dosiahnuť v najbližších piatich rokov. Strednodobé ciele zasa predstavujú veci, ktoré plánujete dosiahnuť v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch a dlhodobé ciele sú ciele, ktoré si neplánujete splniť v najbližších desiatich rokoch.

1) Krátkodobé ciele

Základným pravidlom, ktorého by ste sa mali držať v prípade krátkodobých cieľov je, že peniaze, ktoré potrebujete na ich dosiahnutie ukladáte vo forme hotovostných vkladov, najčastejšie na bežné alebo sporiace účty. V takomto krátkom časovom horizonte môže nastať množstvo výrazných zmien na akciovom trhu a existuje vysoké riziko, že by ste o svoje peniaze mohli prísť.

2) Strednodobé ciele

V prípade strednodobých cieľov to nie je také jasné. Všetko bude závisieť od miery rizika, ktoré ste ochotný akceptovať. Čím vyššie riziko, tým väčšia je pravdepodobnosť, že hodnota vášho majetku výrazne porastie.

Uveďme si nejaký príklad. Už teraz viete, že o sedem rokov by ste si chceli kúpiť nehnuteľnosť a všetky svoje úspory budete potrebovať na túto investíciu. V tomto prípade teda nebudete chcieť riskovať, že by ste o nich mohli prísť, a preto bude pre vás bezpečnejšie tieto peniaze vložiť na obyčajný sporiaci účet.

Pamätajte však na to, že vaše peniaze sú neustále ohrozené infláciou. Inflácia vás môže výrazne zasiahnuť v momente, keď úrok ktorý na svojich úsporách získate, nedokáže držať krok s mierou inflácie, čím sa kúpna sila vašich peňazí zníži.

Ak sú vaše potreby a ciele flexibilnejšie, je lepšie zvážiť investovanie svojich peňazí. Je však potrebné myslieť na to, že s každým druhom investície sa spája určitá miera rizika, či už vyššia alebo nižšia. Investovaním však môžete dosiahnuť vyššiu návratnosť svojej investície, ako obyčajným uložením peňazí na sporiaci účet.

3) Dlhodobé ciele

A čo robiť v prípade dlhodobých cieľov? Ak blízkej budúcnosti dosiahnete 30 rokov, je načase, aby ste zvážili investovanie do dôchodku. V takomto mladom veku však stále odporúčame aj iné druhy investovania. Pri dlhodobých finančných cieľoch je jednoznačne najlepšou možnosťou investovanie.

Akciový trh má z dlhodobého časového horizontu pohľadu oveľa lepšiu výkonnosť, čo vám poskytuje možnosť na dosiahnutie vyššej miery návratnosti akýchkoľvek peňazí investovaných v priebehu času. Akciový referenčný Index S&P 500 dosahuje priemernú ročnú návratnosť na hodnote približne 9%.

Investičné riziko môžete zmierniť investovaním do rôznych typov investičných nástrojov a aktív.

Rôzne investičné nástroje sa totižto spájajú s rôznou mierou investičného rizika. Napríklad, dlhopisy sa vo všeobecnosti považujú za mimoriadne bezpečnú investíciu. Dostatočne diverzifikované a vyvážené portfólio, by malo byť cieľom každého investora, nie len toho, ktorý investuje v dlhodobom časovom horizonte.

Ďalšou výhodou široko diverzifikovaného investičného portfólia je skutočnosť, že zvyčajne poskytuje vyššiu mieru návratnosti ako je súčasná miera inflácie, čím sa kúpna sila vašich peňazí zvyšuje. Cieľová miera inflácie amerického Federálneho rezervného systému je v súčasnosti nastavená na hodnotu 2%. Priemerná ročná návratnosť akciového indexu S&P 500 je 4,5 krát vyššia.

Investovanie je v každom prípade najlepší spôsob využitia voľnej hotovosti v dlhodobejšom časovom horizonte.

Cieľom investovania je, aby hodnota vášho majetku rástla. V závislosti od vašej úrovne tolerancie rizika môžete investovať na akciovom trhu, do fondov obchodovaných na burze (ETF), do podielových fondov alebo do veľkého množstva iných investičných nástrojov.

Čím dlhšie ste ochotný investovať, tým vyšší môže byť váš potencionálny zisk. Investovanie síce môže pôsobiť komplikovane, no v okamihu, keď si o ňom začnete hľadať viac informácií zistíte, že nejde o nič, čomu by ste sa mali dlhodobo vyhýbať.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.