Prečo počas pandémie rástli akcie spoločnosti Tesla až o 73%?

HABERL
19. apríla 2020

Nový koronavírus nebol voči automobilovému priemyslu veľmi láskavý. Výrobcovia automobilov boli tvrdo zasiahnutí, predajcovia museli zatvoriť svoje prevádzky, vo fabrikách sa prestalo vyrábať a platby zákazníkov boli vo viacerých krajinách odložené. Jedinou výnimkou na trhu je spoločnosť Tesla. Napriek skutočnosti, že svetová ekonomika sa momentálne zmieta v chaose a ceny ropy sú najnižšie za posledné […]

Rast akcií spoločnosti Tesla

Nový koronavírus nebol voči automobilovému priemyslu veľmi láskavý. Výrobcovia automobilov boli tvrdo zasiahnutí, predajcovia museli zatvoriť svoje prevádzky, vo fabrikách sa prestalo vyrábať a platby zákazníkov boli vo viacerých krajinách odložené. Jedinou výnimkou na trhu je spoločnosť Tesla. Napriek skutočnosti, že svetová ekonomika sa momentálne zmieta v chaose a ceny ropy sú najnižšie za posledné štyri roky, dokázala táto spoločnosť v roku 2020 zaznamenať 73% nárast akcií.

Na začiatku tohto týždňa (13.4.2020) zaznamenali akcie spoločnosti rast o 14% a ďalší dvojciferný nárast sme pozorovali aj v stredu. Začiatok týždňa bol však pre ostatných výrobcov automobilov náročný. Všetci veľkí výrobcovia zaznamenali straty. Akcie spoločnosti Ford klesli o 3,9%, General Motors odpísali 4,3% a Toyota prišla o 1,7%. Predaj automobilov v Spojených štátoch amerických prvom kvartáli roka 2020 klesol o 40% až 50%.

Tak prečo Tesla zaznamenala nárast? V hre je hneď niekoľko faktorov. Prvým z nich je skutočnosť, že spoločnosť má 29. apríla vydať správu o svojich ziskoch z prvého kvartálu tohto roka, a preto sa mnohí investori, ktorí uskutočňujú predaj nakrátko, ponáhľajú uzavrieť svoje pozície.

Analytici z Wall Street očakávajú dlhodobý rastový trend v odvetví výroby elektrických vozidiel, v ktorom je jasným lídrom práve spoločnosť Tesla. Analytici banky Goldman Sachs zase uviedli, že do roku 2030 očakávajú nárast prieniku na trhu s elektrickými vozidlami na takmer 15%, a to aj napriek nízkym cenám ropy.

Prečo sú investori optimistickí?

Hoci sa zdá, že súčasné nízke ceny ropy hrajú viac do karát výrobcom tradičných automobilov ako elektrických vozidiel, môžeme očakávať, že tieto ceny nebudú dlhého trvania. Vojna týkajúca sa cien ropy a nízky dopyt spoločne posunuli ceny ropy na ich štvorročné minimum, no Organizácia krajín vyvážajúcich ropu odsúhlasila zníženie produkcie ropy. Keď dôjde k uvoľneniu opatrení týkajúcich sa obmedzenia voľného pohybu obyvateľov, tak sa dopyt po rope vráti do normálu.

A to sú dôvody, prečo sú nízke ceny ropy iba veľmi dočasnou výhodou pre tradičných výrobcov automobilov. Okrem toho prichádza táto výhoda v čase, kedy sú predajne automobilov zatvorené a spotrebitelia sú pri míňaní peňazí veľmi opatrní.

Podobné: 11 najlepších akcií, ktoré prežijú aj šírenie nákazy koronavírusu

Tesla už dávnejšie spustila online predaj, vďaka ktorému sa jej podarilo predať oveľa viac vozidiel. Zákazníci spoločnosti sú zvyčajne veľmi bohatí, a preto je veľmi málo pravdepodobné, že by svoje nákupy odkladali na obdobie po kríze. Obmedzenia spojené s koronavírusom sú v Číne postupne uvoľňované, vďaka čomu sa spoločnosti Tesla podarilo zvýšiť produkciu vo svojej fabrike v Šanghaji.

Tesla sa rozhodla, že v roku 2020 zameria všetko svoje úsilie na to, aby zákazníkom dodala viac ako 500 000 elektrických automobilov, čo je o tretinu viac ako v roku 2019. Dosiahnutie tohto cieľa sa však v súčasnej situácii premenilo na problém, nakoľko globálna pandémia koronavírusu, prinútila vlády prijať opatrenia blokujúce hospodársku činnosť. Investori sa budú zaujímať o to, do akej miery poškodila pandémia koronavírusu súčasné výsledky aj výhľad spoločnosti do budúcna. Spoločnosť ešte musí oficiálne potvrdiť dátum, no 29. apríla by mala vydať správu týkajúcu sa ziskov z prvého kvartálu roku 2020. Analytici v tomto štvrťroku odhadujú výrazný nárast výnosov spoločnosti a dodávok produktov, a taktiež aj prudký pokles strát.

Súčasná výkonnosť spoločnosti je dôvodom, prečo mnoho investorov zostáva optimistických. V stredu ráno (15.4.2020) bol nárast akcií spoločností v hodnote až 70%. Dôveru investorov voči spoločnosti taktiež posilnili pomerne pozitívne výsledky v minulom roku, čo spoločnosti pomohlo dosiahnuť lepší výkon ako dosiahol širší trh. Za posledných 12 mesiacov bol celkový výnos investorov na hodnote 171,7%. Pre porovnanie, výkon všeobecného akciového indexu S&P 500 bol v rovnakom časovom období -2,1%. Všetky údaje sú k 14.4.2020.

Po niekoľkých štvrťrokoch plných strát, sa spoločnosti konečne začína dariť. V štyroch z posledných šiestich kvartálov zaznamenala automobilka Tesla zisk. Akcie spoločnosti sú aj napriek tomu pomerne citlivé na zmeny týkajúce sa ziskov. Veľké negatívne prekvapenia v prvých dvoch kvartáloch roka 2019 viedli k poklesu cien akcií. Nárast ziskov v treťom kvartáli roka 2019 o 542,9% a v poslednom kvartáli roka o 19,8%, však pomohli cenám akcií dosiahnuť historické maximá. Po tom čo ceny akcií dosiahli svoj vrchol približne v polovici februára 2020, zasiahli celý trh obavy týkajúce sa pandémia koronavírusu. Spoločnosť sa ale rýchlo spamätala a vykazuje výrazne vyššiu výkonnosť ako širší trh.

Čo nám hovoria čísla

Výnosy: Analytici odhadujú, že spoločnosť vykáže za prvý kvartál roka 2020 tržby v hodnote 6,16 miliárd amerických dolárov, čo bude oproti predpovediam z januára pokles, keďže bola výška odhadovaných tržieb na úrovni 6,6 miliárd amerických dolárov. V polovici apríla to vyzerá tak, že očakávané celoročné tržby dosiahnu hodnotu 30,11 miliárd amerických dolárov, čo bude pokles o takmer 2 miliardy amerických dolárov oproti pôvodným očakávaniam.

Zisk: Opýtaní analytici očakávajú, že spoločnosť zaznamená v prvom kvartáli roku 2020 stratu 25 centov na akciu. V januári odhadovali analytici túto stratu na 93 centov na akciu. Investori očakávajú, že v tomto roku zaznamenajú zisk 3,61 amerických dolárov na jednu akciu. Vo februári však boli optimistickejší nakoľko predpovedaný zisk na akciu dosahoval hodnotu 8,6 amerického dolára.

Porovnanie voči všeobecnému akciovému trhu: Spoločnosť Tesla zatiaľ úspešne prekonáva index S&P 500 a taktiež aj index Dow Jones. V roku 2020 akcie spoločnosti vzrástli o viac ako 70%, zatiaľ čo index S&P 500 zaznamenal stratu 14% a index Dow Jones zasa stratu vo výške 18%.

Čo hovorí spoločnosť Tesla

Likvidita: Spoločnosť mala na konci roka 2019 k dispozícii 6,3 miliárd amerických dolárov. Vo februári 2020 zaznamenala nárast finančných prostriedkov o 2,3 miliardy amerických dolárov. Podľa vyjadrenia spoločnosti z marca “táto suma postačí na úspešné zvládnutie dlhého obdobia neistoty”. Na konci štvrtého kvartálu mala spoločnosť k dispozícii úverové linky v hodnote približne 3 miliárd amerických dolárov. Pre porovnanie, spoločnosť Ford začiatkom tohto týždňa uviedla, že v prvom kvartáli tohto roka určite zaznamená stratu a nižšie tržby.

Dodávky elektrických vozidiel spoločnosti Tesla predstavujú najlepšie meradlo toho, ako bude spoločnosť rásť a či sa naplnia predpovede analytikov. Spoločnosť čelí opakujúcim sa problémom so ziskovosťou a pokiaľ chce udržať vysokú cenu svojich akcií, bude musieť vykázať rast v objeme dodaných vozidiel. Dobrou správou pre spoločnosť je skutočnosť, že aj napriek tomu, že sa spoločnosť v minulosti stretla s prekážkami, ktoré bránili dodaniu automobilov je dopyt po jej výrobkoch stále silný. Zlou správou je skutočnosť, že kvôli stále sa šíriacej pandémii koronavírusu musela spoločnosť pozastaviť výrobu vo svojich fabrikách v Kalifornii a v New Yorku.

Tieto odstávky boli spustené od 23. marca, takže nebudú mať veľký vplyv na dodanie objednávok v prvom kvartáli roka. Vyzerá to tak, že prvý kvartál roka 2020 bude pre spoločnosť najslabší, nakoľko 88 400 dodaných vozidiel predstavuje iba 18% z celoročného plánu spoločnosti. Znamená to, že v každom z nasledujúcich kvartálov bude spoločnosť Tesla musieť dodať priemerne 137 000 vozidiel. Všetci investori už netrpezlivo čakajú na vydanie štvrťročnej správy, pretože sa chcú dozvedieť, či sa generálny riaditeľ spoločnosti – Elon Musk, bude držať pôvodného plánu aj napriek globálnemu ekonomickému otrasu spôsobenému koronavírusom.

Napriek hviezdnej výkonnosti spoločnosti počas pandémie koronavírusu ostávajú akcie spoločnosti Tesla rizikovou investíciou, a to najmä z dlhodobého hľadiska. Tradiční výrobcovia automobilov čoraz viac držia krok s trendmi a ponúkajú stále viac a viac elektromobilov. Onedlho môžeme očakávať aj elektrické pick-upy. To prinesie nárast konkurencie s akou sa Tesla doteraz nestretla.

Podobné: Výhody dlhodobého investovania do akcií

Neistota sa však týka aj krátkodobých a strednodobých investícií do spoločnosti Tesla, nakoľko stále nevieme predpovedať ako veľmi zasiahne pandémia koronavírusu svetové hospodárstvo. Existuje riziko, že globálne obmedzenia týkajúce sa pozastavenie výroby môžu trvať dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo, taktiež môžu v budúcnosti vzniknúť nové ohniská rozšírenia nákazy.

Taktiež musíme myslieť na skutočnosť, že “nový normál” sa môže veľmi odlišovať od toho, ako to vyzeralo pred vypuknutím nákazy koronavírusom. Preto je možné, že spotrebiteľské návyky sa v budúcnosti výrazne zmenia. Stretávame sa aj s pravdepodobnosťou, že nezamestnanosť vo svete bude oveľa vyššia, čo bude vo všeobecnosti znamenať nižšiu spotrebu. Menší disponibilný príjem môže taktiež spôsobiť to, že niektorí spotrebitelia upustia od veľmi drahých nákupov, a preto je možné, že celkový dopyt po vozidlách vyrábaných spoločnosťou Tesla sa môže neočakávane znížiť.

Aj napriek súčasnej výkonnosti spoločnosti sa stretnete len s málo investičnými analytikmi, ktorí vám odporučia nákup akcií spoločnosti Tesla. Oveľa pravdepodobnejšie je, že sa stretnete s názorom, že ak vlastníte akcie automobilky Tesla, mali by ste ich predať teraz, keď sa obchodujú za vyššiu cenu.

zdroj: www.yahoo.com, www.marketwatch.com

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom investícií nás neváhajte kontaktovať na emailovej adrese info@haberl.sk, alebo Nám napíšte priamo na stránke.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.