Trhy od začiatku roka poklesli. Ako sa zachovať?

HABERL
31. mája 2022

Akciové trhy a investori majú za sebou od začiatku roka výpredaj, keďže index S&P 500 poklesol takmer o 13 % a index Nasdaq sa nachádza v strate 22 %. Čo by však mali investori pri podobnom vývoji robiť?

Či už ide o panický predaj, skrývanie hotovosti alebo horúčkovité obchodovanie na volatilných trhoch, investori majú tendencie robiť viacero chýb, ktoré im môžu z dlhodobého hľadiska len uškodiť.

Vedieť, ako rozpoznať a zároveň sa vyhnúť bežnému neželanému investičnému správaniu, je jednou z ciest, ako počas prepadu trhu neprerobiť. Aké sú teda chyby investorov v tejto fáze a aké sú navrhované riešenia?

1) Panický predaj

Môže byť skutočne skľúčujúce pozorovať svoje investičné portfólio, ktoré ste roky postupne budovali, ako krátkodobo prichádza o hodnotu. Túžba zastaviť straty môže vaše pocity ešte zhoršiť, nakoľko sa začnete snažiť zachrániť, čo sa dá a počkať kým sa “prach usadí“.

Je iróniou, že práve takéto správanie je asi najškodlivejšia vec, ktorú môže investor urobiť. Predaj na klesajúcom trhu zaistí, že svoje straty zablokujete. Ak však budete čakať roky, kým sa zo strát spamätáte, nemusí sa to nikdy stať.

Uveďme si príklad. Povedzme, že niekto, kto investoval od roku 1980 do februára 2022, by za toto obdobie získal priemerný 12 % ročný výnos. Osoba, ktorá by investovala v rovnakom období no po každom poklese, by svoje investície predala a zostala mimo trhu, až dva po sebe nasledujúce roky plné pozitívnych výnosov, by generovala iba 10 % priemerný ročný výnos.

Možno vám to nepríde ako veľa, no ak by každý z týchto investorov investoval iba 5 000 eur ročne, prvý z nich by mal na konci tohto obdobia 4,3 milióna eur, zatiaľ čo druhý iba 2,5 milióna eur.

Namiesto toho zvážte

Pozrite sa na veci z dlhodobého hľadiska. Ak nepotrebujete mať hotovosť stále k dispozícii a máte dobre diverzifikované portfólio, uvedomte si, že všetky poklesy sú v konečnom dôsledku iba dočasné. Môžete mať niekedy pocit, že trh sa bude držať okolo nuly, no história trhu ukazuje, že mnohé portfólia aj po výrazných poklesoch, začnú v priebehu niekoľkých rokov generovať výnosy.

Mohlo by Vás zaujímať: Skúsení investori investujú počas krízy najviac. Prečo?

2) Držia hotovosť

Táto chyba iba znásobí všetky škody, spôsobené panickým predajom. Silné oživenie cien akcií, ktoré často nasleduje po poklesu trhu, by malo podčiarknuť to, koľko vás môže “záchrana peňazí” stáť, ak trh náhle zmení smer.

Ak sa vrátime k nášmu hypotetickému príkladu, investor, ktorý odpredal investície po 30 % poklese trhu a zostal držať hotovosť, by mal na konci 40 rokov len 430 000 eur, a to aj po tom, čo by každý rok investoval 5 000 eur.

Namiesto toho zvážte

Investori, ktorí majú viac hotovosti, ako si vyžaduje ich dlhodobá stratégia, pretože predávali počas poklesu trhu, alebo z akéhokoľvek iného dôvodu, by sa mali snažiť túto medzeru vyplniť a investovať.

Dobrým spôsobom, ako sa tam dostať je spriemerovanie investičných nákladov, teda stratégia, pri ktorej nakupujete stanovené množstvá investícií v pravidelných intervaloch, aby ste sa postupne vrátili na trh.

Priemerovanie nákladov znižuje citlivosť vášho investičného portfólia na šťastie z načasovania trhu, čo môže ustráchaným investorom pomôcť znížiť podiel svojej hotovosti, nakoľko sa tak vyhnú obavám, že na trh vložia veľkú čiastku peňazí a na nasledujúci mesiac nastane pokles. Ak sa trh odrazí, budú radi, že už časť svojich peňazí investovali, namiesto toho, aby ich nechali všetky na vedľajšej koľaji.

3) Sú príliš sebavedomí a zle sa rozhodujú

Mnoho ľudí prílišne preceňuje svoju schopnosť posúdiť, pri akej cene a kedy sa oplatí akcie nakúpiť. Príkladom toho je “ukotvenie” hodnoty porazenej spoločnosti oveľa vyššou cenou, za ktorú sa zvykla kedysi obchodovať, namiesto toho, aby jej cena začala klesať.

Toto správanie sa nazýva aj “pokus o chytenie padajúceho noža”, čo jasne vystihuje jeho nezmyselnosť.

Príliš sebavedomí investori majú tendenciu myslieť si, že trh poznajú lepšie ako profesionálni investori, a vďaka tomu dokážu urobiť všetky správne kroky, aby sa vyhli stratám a uzavreli výhodné ponuky. Týmto správaním sa môžu rozptýliť a nedržať sa svojej investičnej stratégie, čo v konečnom dôsledku povedie k hlbším stratám. Profitovanie z krátkodobého obchodovania je v praxi oveľa ťažšie, ako sa zdá.

Namiesto toho zvážte

V časoch neistoty na trhu nemusíte sami zisťovať, čo máte robiť ďalej, aby ste negenerovali vysoké straty. Nájdite si investičného experta, ktorému budete dôverovať. Spolu s ním si prejdite vaše investičné portfólio a spoločne príďte na spôsob, ako najlepšie postupovať na základe vášho časového horizontu a tolerancie rizika.

4) Situáciu komplikujú a snažia sa nahradiť svoje straty, alebo zlé rozhodnutia

Pre investorov je bežné, že sa im prieči myšlienka predávať investície so stratou alebo za nízku cenu. To môže spôsobiť, že budú príliš dlho “visieť“ a držať zjavne porazené akcie, nakoľko veria, že budú ďalej rásť. Na druhej strane, víťazné akcie zvyknú investori predávať príliš skoro, nakoľko sa obávajú, že začnú klesať.

Tento efekt je v behaviorálnej ekonomike známy ako “efekt dispozície”. Pre investorov by bolo lepšie, ak by začali skôr predávať akcie, ktorým sa na trhu nedarí, a naopak držať tie, ktoré rastú, nakoľko majú lepšiu pozíciu.

Namiesto toho zvážte

Proaktívne využívajte aktuálne príležitosti, ktoré môžu byť v rozpore s vašimi inštinktmi. Napríklad, ak na daňovo efektívnom investičnom účte vzniknú nejaké straty, ich predaj môže zlepšiť dlhodobú daňovú efektívnosť daného účtu.

Mohlo by Vás zaujímať: Ako začať investovať?

5) Zabúdajú na pravidelné vyváženie investičného portfólia

Počas výpredajov v rámci širokého trhu má alokácia aktív do akcií tendenciu výrazne klesnúť, pretože akcie sa predajú a investori vkladajú svoje peniaze skôr do dlhopisov.

Investori, ktorých pokles trhu prekvapí nepripravených, často zabúdajú na opätovné vyváženie svojich investičných portfólií a investovanie do akcií. V konečnom dôsledku môže takéto správanie predĺžiť čas, ktorý investičné portfólio potrebuje na zotavenie sa z poklesu.

Namiesto toho zvážte

Ak ste sa rozhodli, že budete pravidelne vyvažovať svoje investičné portfólio, držte sa toho. Štúdie dokazujú, že pravidelné vyvažovanie investičného portfólia má tendenciu zlepšovať výnosy upravené o riziko v priebehu času, pokiaľ negeneruje nadmerné daňové a transakčné náklady, a to znížením citlivosti investičného portfólia na načasovanie vzostupných a klesajúcich trhov. Zároveň ťaží z prirodzenej tendencie trhov vracať sa k priemeru.

Investičné straty sú bolestivé, ale ak sa investori dokážu sústrediť na svoje dlhodobé ciele a nie sú posadnutí mesačnými výpismi z účtu, pravdepodobne sa budú cítiť lepšie a budú na tom z dlhodobého hľadiska lepšie. Spolupráca s investičným expertom vám môže v tomto prípade pomôcť zvládať nestálosť trhov a držať sa svojho investičného plánu.

zdroj: www.marketwatch.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.