Výhody zloženého úročenia pri investovaní

HABERL
1. novembra 2022

Zložené úročenie je jedným z najdôležitejších pojmov pre začínajúcich investorov. Je to postupný, ale silný efekt získavania výnosov z vašich výnosov.

Jeho výsledkom je zväčšovanie ziskov v priebehu času a to je to, prečo je čas najlepším spojencom každého investora.

Predstavte si, že dvaja rôzni investori investujú každý po 1 000 eur a získajú výnos 5% ročne. Prvá osoba, ktorá každý rok zarobí 5% si ich vyberie a minie, pričom stále bude investovať iba tých počiatočných 1 000 eur.

Druhá zasa nechá všetky výnosy investované. Čo znamená, že v druhom roku nebude investovať iba 1 000 eur ale 1 050. S postupom času teda opätovne investuje všetky svoje príjmy.

V prvých rokoch od investovania v tom nebude veľký rozdiel. No v priebehu dlhších časových období nastupuje sila zloženého úročenia a zisky budú vyššie a vyššie.

Po 10 rokoch bude mať 1 628,89 eur, zatiaľ čo prví investor bude mať iba 1 500 eur. Po 30 rokoch investovania bude mať prvý investor iba 3 050 eur a druhý 11 467,40 eur. Tento tzv. „zázrak zloženého úročenia“ predstavuje jednoduchú matematiku, ale Albert Einstein ho údajne označil za „ôsmy div sveta“.

Zložené úročenie je tiež zodpovedné za úspech mnohých podnikov, ktoré investujú do rastu, ako aj za veľké zisky mnohých známych investorov, napríklad Warrena Buffetta.

Warren Buffett prišiel na silu zloženého úročenia už v ranom veku, keď si kúpil hrací automat a dohodol sa s miestnym holičom, aby ho nainštaloval do svojho obchodu. Bol to okamžitý hit, ale namiesto toho, aby zaspal na vavrínoch, použil svoj podiel ziskov na kúpu ďalších automatov. Čoskoro mal desiatky hracích automatov v holičstvách po celom meste.

Podobné: Ako vybudovať silné investičné portfólio pre Váš dôchodok?

Na to, aby ste mohli profitovať zo zloženého úroku, však nepotrebujete obchodnícku myseľ ani komplikované investičné stratégie. Zo zloženého úročenia profitujú aj investori, ktorí využívajú výnosy vo forme kapitálových ziskov a dividend. Hlavnými zložkami úspechu sú čas a trpezlivosť.

Spôsoby ako ťažiť zo zloženého úročenia

1) Začnite skoro

Čím dlhšie budú vaše peniaze investované, tým viac zarobíte. Poďme si to vysvetliť na príklade.

Predstavte si dvoch investorov, obaja investujú na dôchodok, do ktorého chcú odísť o 40 rokov. Jeden začal investovať hneď a to 100 eur mesačne zatiaľ čo, ten druhý 20 rokov neinvestoval ani cent, a potom sa rozhodol investovať 300 eur mesačne. Vybrané investície rastú o 5% ročne.

Kým pôjdu do dôchodku, prvý investor investuje 48 000 eur, druhý 72 000 eur. Napriek tomu, že druhý investor investoval oveľa väčšiu sumu peňazí, jeho portfólio bude mať hodnotu 123 310 eur. Prvý investor bude mať zasa 152 252 eur.

Pri zloženom úročení je sila času všetkým. Čím skôr začnete sporiť alebo investovať, tým viac času budú mať tieto peniaze na rast. Preto je dôležité začať investovať čo najskôr.

2) Nebojte sa riskovať

Čím väčší je výnos, tým väčší je efekt zloženého násobenia a zárobok. Ak investujete do investícií s minimálnym výnosom, nemôžete očakávať, že v priebehu rokov zrazu zbohatnete.

3) Vyhnite sa nadmernému riziku a veľkým stratám

Oveľa jednoduchšie sa o dosahovaní zisku hovorí ako sa skutočne získava. Zotavenie z veľkej straty môže byť veľmi náročné, ak nie takmer nemožné. Preto je dôležité podstupovať rozumné množstvo rizika prostredníctvom diverzifikovaného prístupu. To neznamená, že straty budú eliminované, ale malo by to obmedziť ich negatívnu stránku a umožniť „pomalý a stabilný prístup“, vďaka ktorému budete môcť pokračovať v práci.

4) Porovnajte ročný percentuálny výnos

Ročný percentuálny výnos vám poskytne lepšiu predstavu o tom, čo zarobíte ako ročná percentuálna sadzba alebo ročná percentuálna miera nákladov. Je to preto, že ročný percentuálny výnos zodpovedá za zložené úročenie, zatiaľ čo ročná percentuálna miera nákladov sa používa pri jednoduchom úročení.

5) Skontrolujte silu úročenia

Čím častejšie sa na účte zvyšuje úrok, tým viac zarobíte. V ideálnom prípade chcete, aby sa vaše investičné produkty hromadili tak často, ako to len bude možné.

Rady ako začať užívať výhody zloženého úročenia

Ako sme si v tomto článku ukázali na príkladoch vyššie, vďaka zloženému úročeniu a skorému štartu nemusíte investovať toľko vlastných prostriedkov a dostanete sa oveľa ďalej ako investori, ktorí začnú neskôr aj napriek tomu, že investujú väčšie sumy ako vy. Zložené úročenie môže pomôcť vašim finančným prostriedkom rásť, vo väčšine prípadov ďaleko nad rámec toho, čo v konečnom dôsledku investujete.

Výhodou včasného investovania a využívania sily zloženého úročenia je skutočnosť, že na začiatok nepotrebujete vôbec veľké objemy peňazí. Relatívne malé sumy, ktoré sú investované pravidelne, najmä v mladom veku, môžu mať významný vplyv na celkovú veľkosť vašich úspor. Tieto malé sumy môžu predstavovať rozdiel medzi dôverou vo váš investičný úspech a tým, že sa oň budete musieť obávať neskôr počas života.

Podobné: Najlepšie investície so zloženým úrokom

Zložený rast funguje presne tak isto ako zložený úrok. So zloženým úrokom zarábate úroky. Zarábate úroky z peňazí, ktoré investujete na začiatku, ako aj z peňazí, ktoré investujete neskôr, plus zo všetkých úrokov, ktoré sa v priebehu času nazbierajú. To vám dáva väčšiu celkovú investovanú sumu, z ktorej získavate ďalšie úroky, čo vedie k ďalšiemu rastu.

Funguje to podobne ako v prípade, keď rastie les. Les môže rásť dvoma spôsobmi. Stromy sa vysádzajú pravidelne a ručne (ako vaše pravidelné investície), zatiaľ čo iné môžu rásť samy od semien, ktoré padajú z väčších, skôr zasadených stromov (ako zložený rast z investície). Z niekoľkých skoršie zasadených stromov môže bez väčšej námahy vyrásť časom celý les.

Stratégia ako začať ťažiť zo zloženého úročenia, čo najskôr

Investujte včasne, čím dlhšie budú vaše peniaze investované, tým viac času majú na rasť. Pokiaľ ide o zložené úročenie, čas je zlato.

Investujte pravidelne, a to bez ohľadu na investovanú sumu. Dôležité je začať a byť čo najdôslednejší. Dokonca aj malá investícia každý mesiac môže v priebehu rokov poriadne narásť. Svoje investície môžete zvyšovať podľa toho, ako sa bude meniť vaša finančná situácia.

Nevyberajte žiadne peniaze. Ako budú investované peniaze rásť a vy budete ťažiť zo zloženého úročenia, zisky dosiahnuté týmto úročením vám pomôžu budovať vaše bohatstvo.

zdroj: www.investors.com, www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.