Najlepšie investície so zloženým úrokom

HABERL
26. apríla 2022

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že investície so zloženým úrokom sú tou najvhodnejšou investičnou stratégiou, akú môžete použiť, bez ohľadu na to aké aktívum si vyberiete. Podstatou je dopriať úrokom dostatok času na to, aby mohli rásť.

Čím viac času máte, tým väčšia bude vaša odmena. To znamená, že ak ste krátkodobý investor, ktorý má rád vysokú likviditu svojich investícií, potom táto stratégia pre vás nie je najvhodnejšia.

Čo je zložené úročenie?

Zložené úročenie je typ úročenia, kedy zarábate na úrokoch. Stručne povedané, urobíte počiatočnú investíciu a v prvom roku sa dostanete na konkrétnu mieru návratnosti. Táto miera návratnosti sa následne každý rok znásobuje, v závislosti od prijatého výnosu.

Povedzme, že investujete 100 eur a v prvom roku získate 7-percentnú mieru návratnosti (ROR). Úrok ešte nie je zložený, nakoľko ste iba v počiatočnej fáze investovania. Počas druhého roka však získate ďalšiu 7 percentnú mieru návratnosti. To znamená, že vašich pôvodných 100 eur bude rásť nasledovne:

1. Rok: 100 eur x 1,07= 107 eur
2. Rok: 107 eur x 1,07= 114,49 eur

0,49 eur je zložený úrok získaný v období medzi prvým a druhým rokom. 7 eur je jednoduchý úrok z prvého roka. Potom, čo jednoduchý počiatočný úrok získa ďalší úrok, nastane situácia, kedy úrok zarába ďalší úrok, čo je definované ako zložené úročenie.

Mohlo by Vás zaujímať – Ako začať investovať?

Možno vám to nepríde ako veľa peňazí, no zložené úročenie sa oplatí len pri dlhodobých investíciách, kedy sa tieto úroky skutočne znásobujú. Pre príklad, predpokladajme, že účet so zostatkom 20 000 eur a priemernou mierou návratnosti 7% (historický priemer mieru návratnosti pre index S&P 500 je od jeho založenia 10%, takže 7% môžeme považovať za relatívne konzervatívnu mieru návratnosti).

1. rok: 20 000 eur x 1,07= 21 400 eur
2. rok: 21 400 eur x 1,07= 22 898 eur

Za dva roky získate vďaka zloženému úročeniu takmer 3 000 eur, pričom 98 eur bude čisto zložený úrok.

Pravidlo 72

V priebehu života sa môže vaša investícia zdvojnásobiť, strojnásobiť alebo rásť kľudne “do nekonečna”. Jednoduchým nástrojom na to, ako odhadnúť, kedy sa vaša investícia zdvojnásobí je pravidlo 72.

Pravidlo 72 predstavuje výpočet, ktorý odhaduje počet rokov potrebných na zdvojnásobenie vašej investície pri konkrétnej návratnosti. Výpočet delí mieru predpokladaného výnosu 72.

Poďme si to ukázať na rovnakom príklade. Pri 7% miere návratnosti, bude výpočet vyzerať takto: 72/7= 10,28. Takže na zdvojnásobenie svojej investície budete potrebovať niečo vyše 10 rokov.

Ak chcete maximalizovať túto investičnú stratégiu, je dôležité mať na pamäti, že dôslednosť je kľúčom k úspechu. Miera návratnosti je priemer predpokladaný v priebehu desaťročí. To znamená, že víťazná stratégia zažije niekoľko poklesov a vrcholoch, ktoré budete musieť vy ako investor triezvo prečkať.

Najlepšie investície so zloženým úročením

Editori známej finančnej stránky Bankrate.com nedávno pripravili zoznam najlepších investícií so zloženým úročením, tak sme pre vás pripravili súhrn ich výberu.

1) Vkladové certifikáty

Ak ste začínajúci investor a chcete okamžite začať využívať výhody zloženého úročenia s čo najnižším rizikom, sporiace nástroje ako vkladové certifikáty a sporiace účty sú tou správnou cestou pre vás. Vkladové certifikáty sú nástroje vydávané bankami, ktoré vyžadujú minimálny vklad a vyplácajú úroky v pravidelných intervaloch.

Peniaze sú teda viazané až dovtedy, kým vkladové certifikáty nedosiahnu svoju splatnosť. Vo väčšine prípadov však majú vyššie úroky ako bežné sporiace účty. Najvyššie úroky zvyknú mať vkladové certifikáty vydávané online inštitúciami, alebo úverovými družstvami.

Doba splatnosti vkladových certifikátov je rôzna, najčastejšie sa pohybuje od troch mesiacov do piatich rokov. Akonáhle nastane doba splatnosti vkladového certifikátu, získate prístup k svojim peniazom bez toho, aby ste museli platiť pokutu za predčasný výber.

Ak si nie ste istý, či nebudete potrebovať svoje peniaze skôr, vyberajte krátkodobejšie vkladové certifikáty, ktoré vám poskytnú o niečo väčší úrok, ako keby ste svoje peniaze nechali len tak na bežnom účte.

2) Sporiace účty s vysokým výnosom

Sporiace účty s vysokým výnosom zvyčajne nevyžadujú minimálnu výšku zostatku na účte, ak áno tak je to naozaj nízka suma, a vyplácajú vyššiu úrokovú sadzbu ako typické sporiace účty.

S rastúcimi úrokovými sadzbami a infláciu strácajú peniaze na neúročenom účte svoju hodnotu. Jednou z hlavných výhod sporiacich účtov s vysokým výnosom je to, že získavate vysoký úrok a zároveň poistenie bezpečnosti ako pri tradičnom sporiacom účte. Na rozdiel od väčšiny tradičným sporiacich účtov, však možno budete musieť udržiavať minimálne zostatky na účte, aby ste dosiahli inzerovanú a požadovanú vyššiu úrokovú sadzbu. Preto sa musíte vopred uistiť, že ste si vybrali účet s takými podmienkami, ktoré vám vyhovujú.

S rastúcimi úrokovými sadzbami a infláciu strácajú peniaze na neúročenom účte svoju hodnotu. Jednou z hlavných výhod sporiacich účtov s vysokým výnosom je to, že získavate vysoký úrok a zároveň poistenie bezpečnosti ako pri tradičnom sporiacom účte. Na rozdiel od väčšiny tradičným sporiacich účtov, však možno budete musieť udržiavať minimálne zostatky na účte, aby ste dosiahli inzerovanú a požadovanú vyššiu úrokovú sadzbu. Preto sa musíte vopred uistiť, že ste si vybrali účet s takými podmienkami, ktoré vám vyhovujú.

Vkladové certifikáty a sporiace účty s vysokými výnosmi sa vám v každom prípade oplatia viac, ako keby ste svoje peniaze nechali iba na bežnom sporiacom účte, no môžu mať problém s držaním kroku s rastúcou infláciou. Ak si chcete udržať náskok pred rastúcimi cenami, pravdepodobne budete musieť voliť agresívnejšie možnosti.

3) Dlhopisy a dlhopisové fondy

Dlhopisy sa zvyčajne považujú za dobrú investíciu so zloženým úročením. Sú to v podstate pôžičky, ktoré sa poskytujú veriteľovi. Veriteľom môže byť akákoľvek spoločnosť, alebo vládny subjekt. Tento vládny subjekt alebo spoločnosť súhlasí s poskytnutím určitého výnosu výmenou za to, že investor od neho dlh kúpi.

V tomto prípade však musíte mať na pamäti, že ak chcete získať zložený úrok, budete musieť úrok zaplatený z dlhopisu reinvestovať. Dlhopisové fondy môžu dosiahnuť zložené úročenie automaticky, no musia byť nastavené tak, aby sa získané úroky reinvestovali.

Mohlo by Vás zaujímať – Skúsení investori investujú počas krízy najviac. Prečo?

Dlhopisy sa spájajú s rôznymi úrovňami rizika. Dlhodobé podnikové dlhopisy sú rizikovejšie, no ponúkajú investorom vyššie výnosy, zatiaľ čo vládne dlhopisy sa zvyčajne považujú za bezpečnejšiu alternatívu s nižšími výnosmi. Americké vládne dlhopisy sa vo všeobecnosti považujú za najbezpečnejšie aktívum, vo svete investovania.

Dlhopisy môžu byť vhodné pre investorov, ktorí chcú svoje investície držať dlhodobo, no v porovnaní s vkladovými certifikátmi a sporiacimi účtami s vysokým výnosom sú rizikovejšie. Je to preto, že cena dlhopisov môže počas ich životnosti kolísať. Keď sa bežné úrokové sadzby zvyšujú, cena existujúcich dlhopisov môže istú dobu klesať.

Na druhej strane, ak úrokové sadzby klesnú, cena dlhopisov porastie. Bez ohľadu na to, čo sa medzitým stane, po splatnosti dlhopisu musí veriteľom investorom vrátiť nominálnu hodnotu ich investície.

Existujú aj rizikovejšie, ale zároveň výnosnejšie investičné možnosti, ako sú napríklad realitné investičné fondy (REIT) alebo dividendové akcie, ktoré vám poskytnú ešte vyššie výnosy. Musíte si však byť istý, že dokážete danú mieru rizika tolerovať. Najdôležitejšie, čo si musíte pri tomto type investičnej stratégie pamätať je, že zložené úroky nezarábajú, kým im neposkytnete dostatok času.

Zároveň ešte výnosnejšou možnosťou je aj investovanie do dynamických portfólií, zložených z akcií svetoznámych spoločností.

Uvažujete nad investovaním? Kontaktujete nás a naši experti Vám poradia.

zdroj: www.cnbc.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.