Zasiahne rast úrokových sadzieb ceny nehnuteľností na Slovensku?

HABERL
29. septembra 2022

Mohol by sa zdanlivo „neporaziteľný“ európsky boom v oblasti bývania konečne skončiť, keďže čelíme zvyšovaniu úrokových sadzieb?

Európsky a primárne ten slovenský trh s nehnuteľnosťami zostal aj počas nedávnej pandémie na vzostupe, poháňaný dlhým obdobím „ultranízkych“ úrokových sadzieb a zvýšeným dopytom po domoch, keďže mnohí ľudia boli nútení tráviť viac času doma.

Mohol by sa však zdanlivo „neporaziteľný“ európsky boom v oblasti bývania konečne skončiť? Keďže čelíme zvyšovaniu úrokových sadzieb a najhoršej kríze životných nákladov za generáciu, niektorí odborníci si myslia, že spomalenie je možné.

Tempo rastu cien spomaľuje

Tempo rastu cien nehnuteľností na Slovensku začína spomaľovať a nerastie tak rýchlo ako doteraz. Ak porovnáme rast cien v druhom kvartáli 2022, ceny nehnuteľností vzrástli oproti prvému kvartálu 2022 o 6,41 % z 2510 eur/m² na 2671 eur/m², čo predstavuje historicky najvyššiu úroveň za meter štvorcový.

Od roku 2002 sa ceny do konca druhého kvartálu 2022 zvýšili o 351 %, keď v roku dosahovali 592 eur/m² na aktuálnych 2671 eur/m². V medziročnom vyjadrení predstavuje rast až 25,5 %.

Mohlo by Vás zaujímať: Ako pandémia ovplyvnila vývoj cien nehnuteľností?

Percentuálny vývoj cien nehnuteľností na Slovensku

Zdroj: vlastné spracovanie na základe údajov z NBS

Zmenia úrokové sadzby cenový vývoj nehnuteľností?

Aj keď je tempo rastu cien nehnuteľností miernejšie, rast úrokových sadzieb, zatiaľ nepriniesol zmenu cenového trendu. No netreba zabúdať, že k sprísňovaniu došlo len prednedávnom, preto efekt drahších úverov sa ešte len prejaví, čo spôsobí postupný pokles cien nehnuteľností.

K poklesu cien môže prísť aj z iných dôvodov, ako sú úrokové sadzby. Ceny za bývanie rastú oveľa rýchlejšie ako je to v prípade rastu priemernej mzdy. Vysoké tempo rastu cien vplýva na správanie spotrebiteľov, pretože Slováci majú vplyvom rekordne vysokej inflácie v peňaženkách stále menej a menej peňazí. Inflácia má tak priamy dopad na schopnosť financovať kúpu nehnuteľnosti.

Mohlo by Vás zaujímať: Rekordný nárast cien nemeckých výrobcov

Budú kvôli iným faktorom rásť ceny nehnuteľností ďalej?

Ceny nehnuteľností tlačí nahor v súčasnosti aj migrácia obyvateľov zo zahraničia, predovšetkým kvôli prebiehajúcej vojne na území našich východných susedov. Už niekoľko mesiacov trvajúca vojna na Ukrajine zapríčinila prílev utečencov, čo zvyšuje investičný potenciál pre nehnuteľnosti. V prípade, ak naďalej bude dopyt prevyšovať ponuku bývania, ceny nehnuteľností, aj napriek vyšším úrokovým sadzbám a prísnejším podmienkam na získanie financovania na bývanie nemusia výrazne klesnúť.

Ceny nehnuteľností na bývanie podľa krajov

Zdroj: NBS

Vyjadrenie analytika

Predražený trh s nehnuteľnosťami v eurozóne či na území Slovenska môže klesnúť, ak úrokové sadzby hypoték budú rásť rýchlejšie ako inflácia, čím sa v niektorých krajinách odhalia bubliny poháňané dlhmi. Náhle zvýšenie reálnych úrokových sadzieb by mohlo v blízkej dobe vyvolať korekcie cien nehnuteľností, pričom súčasná nízka úroveň úrokových sadzieb zvyšuje pravdepodobnosť výrazného zvrátenia cien nehnuteľností.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.