Úspešné spoločnosti, ktoré začali podnikať počas recesie

HABERL
14. mája 2020

Mnohí ekonómovia si myslia, že ekonomická recesia bude prirodzeným následkom pandémie koronavírusu, ktorá vážne zasiahla americkú ekonomiku. Niektoré z najväčších a najznámejších spoločností, ako napríklad Hewlett-Packard, Microsoft, Trader Joe’s, začali svoje podnikanie práve v časoch recesií. Ponúkame vám zoznam spoločností, ktoré začali podnikať v období recesie a nakoniec sa stali populárnymi po celom svete. Spoločnosť […]

Úspešné spoločnosti

Mnohí ekonómovia si myslia, že ekonomická recesia bude prirodzeným následkom pandémie koronavírusu, ktorá vážne zasiahla americkú ekonomiku. Niektoré z najväčších a najznámejších spoločností, ako napríklad Hewlett-Packard, Microsoft, Trader Joe’s, začali svoje podnikanie práve v časoch recesií. Ponúkame vám zoznam spoločností, ktoré začali podnikať v období recesie a nakoniec sa stali populárnymi po celom svete.

Spoločnosť General Motors bola založená v roku 1908, keď v Spojených štátoch amerických zúrila ekonomická recesia

Podľa časopisu Smithsonian Magazin viedla finančná panika v roku 1907 k národnej recesii, ktorá trvala až do roku 1910. Dôvodom tejto paniky bolo zemetrasenie, ktoré v roku 1906 zasiahlo San Francisco, a neúspešné investičné špekulácie, ktoré spôsobili bankrot dvoch maklérskych firiem.

Spoločnosť bola založená Williamom Durantom a Charlesom Stewartom Mottom v septembri roku 1908. V tom čase boli jej zakladatelia aj vlastníkmi značky automobilov Buick. Spoločnosť General Motors odkúpila ďalšie automobilové značky ako napríklad Oldsmobile a Cadillac, a v roku 1918 pridala na svoj zoznam aj značku Chevrolet. Aktuálne je hodnota spoločnosti takmer 32 miliárd amerických dolárov a zamestnáva 164 000 zamestnancov na plný úväzok.

Hewlett-Packard spustila svoje podnikanie počas recesie v rokoch 1937-1938

Recesia, ktorá zachvátila Spojené štáty americké koncom 30. rokoch 20. storočia, nastala v dobe, kedy sa ekonomika ešte stále zotavovala z Veľkej hospodárskej krízy a svet stál na pokraji začiatku druhej svetovej vojny. Hrubý domáci produkt (HDP) padol o 10% a nezamestnanosť sa pohybovala okolo 20%. Tieto skutočnosti prispeli k tomu, že táto recesia bola tretím najhorším hospodárskym poklesom v 20. storočí.

Podľa neziskovej organizácie Silicon Valley Historical Association založili William Hewlett a David Packard spoločnosť Hewlett-Packard práve počas tejto recesie. Spoločnosť oficiálne otvorila svoje pobočky 1. januára 1939 a v dnešnej internetovej dobe je známa najmä vďaka svojim počítačovým výrobkom. Jej hodnota je okolo 20 miliárd amerických dolárov a v roku 2019 zamestnávala spoločnosť HP približne 56 000 ľudí.

Podobné: Výhody dlhodobého investovania do akcií

Prvý Burger King bol otvorený uprostred recesie nasledujúcej Kórejskú vojnu

Podľa portálu CNBC bola hospodárska recesia, ktorá zasiahla Spojené štáty americké v rokoch 1953 až 1954, spôsobená zmenou vo vládnych výdavkoch. Hrubý domáci produkt vtedy klesol o 2,2% a nezamestnanosť vzrástla na 6%.

Prvý Burger King bol otvorený v roku 1953 vo floridskom meste Jacksonville. Spoločnosť bola založená Keithom Kramerom a Matthewom Burnsom a vo svojich začiatkoch ju ľudia poznali ako Insta-Burger King. V roku 1954 prevzali vedenie spoločnosti David Edgerton a James McLamore, ktorí otvorili nové pobočky v rôznych štátoch. Podľa webovej stránky spoločnosti, jej reštaurácie každý rok navštívi viac ako 11 miliónov ľudí.

Počas recesie v rokoch 1957 a 1958 bol otvorený vôbec prvý hotel Hyatt

Podľa CNBC vtedajšia hospodárska recesia trvala 8 mesiacov. Hodnota hrubého domáceho produktu klesla o 3,7% a nezamestnanosť dosiahla 7,4%.

Na webovej stránke hotela Hyatt sa uvádza, že podnikateľ Jay Pritzker kúpil v roku 1957 motel, ktorý sa nachádzal v blízkosti Los Angelského letiska. Tento motel sa vtedy nazýval Hyatt House. Pritzker a jeho brat spoločne vybudovali celoštátnu spoločnosť spravujúcu a vlastniacu hotely. V roku 1968 založili sesterskú spoločnosť, Haytt International. Tieto dve spoločnosti, spolu s ďalšími spoločnosťami rodiny Pritzkerovcov, ktoré podnikajú v odvetví pohostinstva, boli v roku 2004 zlúčené do spoločnosti Hyatt Hotels Corporation. Aktuálne je hodnota spoločnosti Hyatt Hotels Corporation asi 4,7 miliardy amerických dolárov a v roku 2019 vlastnila 913 hotelov po celom svete.

V tom istom roku bola otvorená taktiež prvá prevádzka obchodu Trader Joe’s

Na webovej stránke spoločnosti sa dočítate, že Joe Coulombe otvoril svoj vôbec prvý obchod so zmiešaným tovarom v roku 1958. Obchod bol vtedy známy pod menom Pronto Market a nachádzal sa v Kalifornii. Po desiatich rokoch Coulombe tento koncept rozšíril a predstavil prvý obchod s potravinami s názvom Trader Joe’s. Celá prevádzka bola ladená v námorníckom štýle a zamestnanci nosili žiarivé košele s tropickým vzorom.

V súčasnosti vlastní spoločnosť Trader Joe’s rodina Albrechtovcov. Hodnota ich čistého majetku sa odhaduje na 53,5 miliárd amerických dolárov. V Spojených štátoch amerických je momentálne otvorených asi 500 prevádzok spoločnosti.

Microsoft bol založený počas recesie spôsobenej ropným embargom

CNBC uvádza, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu uvalila na krajiny podporujúce izraelskú armádu embargo. To sa týkalo aj Spojených štátov amerických. Ceny ropy vystrelili raketovo nahor a v roku 1973 došlo ku krachu akciového trhu. Hrubý domáci produkt klesol o 3,4% a nezamestnanosť vzrástla na 9%.

V apríli 1975 Bill Gates a Pauk Allen založili svoju počítačovú softvérovú spoločnosť – Microsoft. Podľa televíznej siete History Channel, sa v roku 1987 31-ročný Bill Gates stal najmladším miliardárom na svete. Hodnota spoločnosti Microsoft je v súčasnosti asi 1,3 biliónov amerických dolárov a po celom svete zamestnáva 148 465 zamestnancov.

Prvé vysielanie CNN sa uskutočnilo počas hospodárskej recesie na začiatku 80. rokov 20. storočia

Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby, aby zastavil rast miery inflácie, ktorá v roku 1980 dosiahla 22%. To spôsobilo spomalenie ekonomiky a pád hrubého domáceho produktu o viac ako 2%. Miera nezamestnanosti vzrástla na 7,8%.

1. júna 1980 predstavil Ted Turner 24-hodinový spravodajský televízny kanál The Cable News Network (CNN). Spoločnosť Deadline uvádza, že v roku 2019 mala CNN v hlavnom vysielacom čase priemerne jeden milión divákov.

Spoločnosť EA bola založená počas recesie spôsobenej energetickou krízou v rokoch 1981 až 1982

CNBC uvádza, že americké hospodárstvo sa zotavovalo z recesie z 80. rokov 20. storočia, keď Federálny rezervný systém zaviedol prísnejšie peňažné obmedzenia v snahe opäť znížiť rastúcu mieru inflácie. Hodnota hrubého domáceho produktu klesla o 3% a nezamestnanosť vzrástla na vyše 10%. Recesia bola ešte zhoršená globálnou energetickou krízou, ktorá bola spôsobená znížením produkcie ropy v Iráne.

Podľa portálu Britannica, Trip Hawkins opustil spoločnosť Apple a v roku 1982 založil svoju novú spoločnosť programujúcu videohry. Spoločnosť sa stala známou najmä vďaka hrám ako “The Sims” a “Madden NFL”. Hodnota spoločnosti EA je v súčasnosti asi 33 miliárd amerických dolárov a zamestnáva 9 700 ľudí.

Obchodná platforma Mailchimp vznikla po prasknutí internetovej bubliny v roku 2001

Krach akciového trhu spôsobený nafúknutým indexom Nasdaq, teroristickým útokoch na Svetové obchodné centrum v New Yorku a škandálmi spoločností ako Enron. Hrubý domáci produkt klesol o 0,6% a miera nezamestnanosti dosiahla 5,5%. Index Nasdaq tak stratil 75% zo svojej hodnoty.

Spoločnosť Mailchimp na svojej webovej stránke uvádza, že bola založená v roku 2001 Benom Chestnutom a Danom Kurziusom. Spoločnosť poskytovala svoje služby malým spoločnostiam ako alternatívu k drahým emailovým softvérom, ktoré sa v tej dobe predávali. Podľa časopisu Forbes bola hodnota spoločnosti v roku 2018 na úrovni 4,2 miliardy amerických dolárov.

Počas veľkej recesie v rokoch 2007 až 2009 sme mohli pozorovať vznik mnohých startupových spoločností, ako napríklad Uber

Recesia trvala 18 mesiacov. Hrubý domáci produkt klesol o 4,3% a nezamestnanosť dosiahla 10%. Došlo ku krachu na trhu s nehnuteľnosťami a banková kríza spôsobila krach finančných inštitúcií, ako Fannie Mae a Freddie Mac. Následky tejto recesie môžeme pozorovať aj v súčasnosti.

Spoločnosť Uber na svojej webovej stránke uvádza, že bola založená v marci 2009. Jej zakladatelia, Travis Kalanick a Garrett Camp, prišli s týmto nápadom, keď si nevedeli zohnať taxík v Paríži vo Francúzsku.V júni 2018 bolo prostredníctvom ich aplikácie sprostredkovaných 10 miliárd jázd.

Podobné: 11 najlepších akcií, ktoré prežijú aj šírenie nákazy koronavírusu

A tiež portál Airbnb

V roku 2007 sa Joe Gebbia a Brian Chesky rozhodli prenajať svoj byt. Vytvorili webovú stránku a nakúpili nafukovacie matrace. Spolu so svojím ďalším spolubývajúcim, Nathanom Blecharczykom, sa v tejto oblasti rozhodli začať podnikať. Zo začiatku ich postihovalo veľa problémov, no v roku 2019 bola hodnota spoločnosti 31 miliárd amerických dolárov.

Spoločnosť prevádzkujúca platby mobilom – Square taktiež vznikla počas Veľkej recesie

V roku 2019 Jack Dorsey a Jim McKelvey založili spoločnosť Square. Na začiatku spoločnosť vyrábala plastovú čítačku platobných kariet, ktorá sa vložila do telefónu a sprostredkovala platbu. Časom spoločnosť rozšírila svoje podnikanie a jej najznámejším produktom je aplikácia Cash App, ktorá slúži na prevod peňazí. Hodnota spoločnosti je 34 miliárd amerických dolárov a zamestnáva 3 835 zamestnancov.

Zdroj: www.cnbc.com, www.msn.com

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom investícií nás neváhajte kontaktovať na emailovej adrese info@haberl.sk, alebo Nám napíšte priamo na stránke.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.