Na čo si dať pozor pri investovaní do kryptomien?

HABERL
10. decembra 2019

Viete aký je rozdiel medzi investormi, ktorí investovali do Bitcoinov úspešne a tými, ktorým sa to nepodarilo? Tí úspešní investovali vo vhodnom čase. Keď investujete do Bitcoinov a celkovo kryptomien po prvýkrát, ste zavalený otázkami, na ktoré neviete odpovedať: Kde by som mal Bitcoiny kúpiť? Aká je solídna stratégia investovania do Bitcoinov? Koľko by som […]

Bitcoin

Viete aký je rozdiel medzi investormi, ktorí investovali do Bitcoinov úspešne a tými, ktorým sa to nepodarilo? Tí úspešní investovali vo vhodnom čase. Keď investujete do Bitcoinov a celkovo kryptomien po prvýkrát, ste zavalený otázkami, na ktoré neviete odpovedať: Kde by som mal Bitcoiny kúpiť? Aká je solídna stratégia investovania do Bitcoinov? Koľko by som mal investovať do Bitcoinov? Tieto otázky vás môžu zmiasť natoľko, že nakoniec úplne opustíte od plánu investovania do Bitcoinov.

Keď niektorí po prvýkrát investovali do Bitcoinov, mohli mať veľké šťastie, že mali mentorov. Vedia Vám zodpovedať všetky otázky, ktorým môžu investori čeliť, zároveň viesť a usmerňovať počas celého procesu investovania. Ale aká vysoká je pravdepodobnosť, že vy toľko šťastia nemusíte mať a nemáte žiadneho mentora. A preto sme sa rozhodli zdieľať s vami skúsenosti a poradiť vám ohľadom toho, koľko by ste mali investovať a zároveň ako si môžete uľahčiť celý proces.

Poznámka: V tomto článku odkazujeme na Bitcoiny a iné kryptomeny ako na rovnaký druh aktív, nakoľko kryptomeny v ňom berieme ako celok a nezameriavame sa len Bitcoiny.

Predtým ako začneme, vám ale musíme pripomenúť niekoľko základných investičných pravidiel a konceptov. Hocikto sa môže riadiť týmito pravidlami a taktiež ich môže aplikovať na ktorýkoľvek druh investičných nástrojov.

  1. Bohatí ľudia investujú, aby si zabezpečili pasívny príjem. Môžete pracovať celý svoj život, aby ste si udržiavali aktívny príjem, no jediný majetok, ktorý vám počas rokov zostane bude ten, získaný vďaka vášmu pasívnemu príjmu. Akonáhle začne váš pasívny príjem generovať vyššie zisky, ako sú vaše mesačné výdavky, môžete prestať pracovať a stále zarábať a to aj v prípade, že ochoriete alebo sa rozhodnete cestovať okolo sveta. Mnoho múdrych ľudí sa rozhodne investovať viac ako 50% svojho kapitálu do rôznych druhov aktív.
  2. Neinvestujte viac ako môžete stratiť. Neinvestujte požičané peniaze, pokiaľ nejde o naozaj bezpečnú investíciu, ktorá pokryje vašu pôžičku aj s úrokmi. To ale nie je prípadom kryptomien. Takže neinvestujte požičané peniaze do kryptomien, a rozhodne neinvestujte viac ako si môžete dovoliť stratiť.

A teraz sa poďme ponoriť do odporúčaní ako investovať do kryptomien a konkrétne do 5 faktorov, ktoré by ste rozhodne mali zvážiť pri rozhodovaní.

Tolerancia rizika

Trh s kryptomenami je veľmi volatilný. Samozrejme, že ľudia pracujúci okolo tohto sektoru, veria v optimistickú budúcnosť kryptomien. Ale buďme úprimný, tento trh je nepredpovedateľný. Čiže, ak rozmýšľate koľko investovať do Bitcoinov, rozmýšľajte nad sumou, ktorú si môžete dovoliť úplne stratiť.

Podobné: Všetko čo potrebujete vedieť o kryptomenách

Rozmýšľajte nad tým, koľko chcete investovať. A teraz si predstavte túto sumu a seba v budúcnosti. Bude v poriadku, ak príde o kompletne celú investíciu, povedzme napríklad 12 000 amerických dolárov? Budete odsudzovať seba samých, pretože ste sa rozhodli investovať? Prestanete kvôli týmto peniazom spávať alebo dokonca začnete uvažovať nad samovraždou?

Ak je odpoveď na akúkoľvek z týchto otázok “možno áno”, musíte znížiť sumu, ktorú ste plánovali pôvodne investovať a opýtať sa sám seba tieto otázky ešte raz. Ak si nie ste istý, ako odpovedať, opýtajte sa svojich priateľov a rodiny. Investori, ktorí investujú príliš veľa peňazí budú s oveľa väčšou pravdepodobnosťou predávať pod vplyvom paniky a prídu v tomto predaji o peniaze. Predaj so stratou môže byť niekedy správnym rozhodnutím ale iba vtedy, ak je toto rozhodnutie racionálne a nie urobené pod vplyvom emócií.

Tolerancia zisku

Aj keď vám to môže na prvý pohľad prísť ako hlúpa rada poriadne popremýšľajte: Ak investujete určitú sumu a náhodou o ňu prídete, vyvolá to vo vás silnú emocionálnu reakciu, čo sa ale stane ak 20 x znásobíte svoju investíciu? Niečo podobné sa stalo viacerým investorom v roku 2017, kedy boli kryptomeny na vzostupe. Stali sa milionármi, nakoľko urobili (zlé) rozhodnutia a investovali svoje celoživotné úspory. Väčšina z nich však bola príliš chamtivá na to, aby si uvedomila svoju situáciu a nepredala svoje pozície. A preto sa počas zlyhaniu trhu v roku 2018 dostali späť do východzieho bodu.

Iba rozumne zmýšľajúci investori nakoniec dosiahne zisky pri investovaní do kryptomien a Bitcoinov. Takže ešte raz poriadne popremýšľajte o sume, ktorú plánujete investovať. Ako sa zachováte ak zrazu vaša investícia nadobudne 20-násobok investovanej sumy? Prenajmete si väčší byt? Kúpite si drahé auto? Zamilujete sa do svojich kryptomien a budete ich držať vo svojom vlastníctve pokým nezomriete?

Opäť raz platí, že investovanie sumy, na ktorú nebudete emočne naviazaný je nevyhnutné, a to rovnako v oboch prípadoch, či vaša investícia porastie alebo o ňu prídete. Urobí to z vás solídneho investora, ktorý stratil menej keď nastal pokles na trhu a získal viac, keď trh rástol.

Načasovanie

Stavíme sa, že ste počuli veľa o kryptomenách v dobe, keď cena Bitcoinu rástla a nie v časoch, kedy jeho cena klesala alebo sa držala na stabilnej úrovni. Je to tak preto, že ľudia rovnako ako médiá majú prirodzenú tendenciu sledovať aktuálne trendy. Viete však, že trh kryptomien je tvorený opakujúcimi sa trhovými cyklami? Tieto trhové cykly sa opakujú približne každý rok až dva krát. Ceny prudko rastú, čím sa vytvárajú bubliny. VEĽKÉ bubliny. A potom tieto bubliny vo veľkom štýle praskajú.

A práve z tohto dôvodu je pri investíciách do kryptomien načasovanie rozhodujúce. Môže kompletne zmeniť spôsob, akým investujete. Výsledkom toho je, že pri rozhodovaní o tom, koľko by ste mali investovať, vezmete v úvahu aj to, v ktorej časti cyklu sa práve trh nachádza. Na zistenie takýchto informácií, je potreba vykonať analýzu. Pozorne preštudujte grafy vývoja cien, približujte a odďaľujte si ich a nakoniec si zodpovedajte nasledujúce otázky. Nachádzame sa blízko najvyššieho bodu? Koľko ubehlo od doby, kedy sme zažili býčí trh?

Čím bližšie sa nachádzame pri historicky najvyššej úrovni na trhu z hľadiska ceny a času, tým menej budete chcieť investovať. Na druhej strane, ak je súčasná cena 5 000 amerických dolárov a najvyššia cena bola dosiahnutá pred dvoma rokmi a to vo výške 20 000 amerických dolárov, potom by mal byť teraz najlepší čas investovať.

Nechápte nás zle: hoci sme v polovici cyklu, kedy ceny rastú, neznamená to, že by sme do kryptomien investovať nemali. Načasovanie by malo zmeniť iba váš prístup a zvýšiť alebo znížiť sumu, o ktorej ste rozmýšľali hneď od začiatku, kdy ste si povedali že investujete.

Zmena zmýšľania

Nikdy sme sa nestretli s investorom, ktorý povedal: “Investujem X amerických dolárov do kryptomien” a následne tak aj urobil. Ľudia prirodzene menia svoj názor a to ešte viac, keď sú konfrontovaní s neustále sa rozvíjajúcim sa trhom. Predtým ako vykonáte konečné rozhodnutie o tom, koľko investujete do Bitcoinov, nechajte si priestor na zmenu názoru v budúcnosti. Najjednoduchším spôsobom ako tak môžete urobiť je, že rozdelíte svoje investície na určité časové obdobia. Rozdeľte sumu, ktorú chcete investovať a investujte ju postupne v nasledujúcich 3, 6 alebo 12 mesiacoch.

Diverzifikácia

Kryptomeny nie sú v korelácii s bežnými trhmi na ktorých sa obchoduje napríklad s menami, zlatom alebo nehnuteľnosťami. Viete, čo to znamená? Napríklad, zlato je v korelácii s inými triedami aktív. Ak padnú akcie, cena zlata vzrastie a naopak – teda ide o negatívnu koreláciu. Kryptomeny ale nie sú v korelácii s inou triedou aktív. Ich ceny sa pohybujú samostatne a to bez akéhokoľvek súvisu s akciami alebo dlhopismi. A to je čiastočne dôvodom, prečo sú Bitcoiny považované za investíciu.

Na druhej strane sú ale veľmi volatilné, čo znamená, že chcete mať vo svojom portfóliu viacero tried aktív, aby ste tak znížili riziko. Diverzifikácia je technika, ktorou každý investor znižuje nevyhnutnosť šťastia pri investovaní. Znamená to, že investujete nielen do kryptomien, ale aj do iných investičných nástrojov, ako sú napríklad nehnuteľnosti, akcie alebo zlato.

Podobné: Svetový dlh dosiahol nový rekord. Aké je tak riešenie pre zadlženú globálnu ekonomiku?

Taktiež môžete nechať istú časť svojich finančných prostriedkov na sporiacom účte, kde budete generovať zisk na úrokoch. Pokiaľ ide o úroky, nie je to najlepšie investičné rozhodnutie, ale aspoň zaistí vaše portfólio. Rozhodne ale neinvestujte všetky svoje peniaze do kryptomien. Bolo by to rovnaké ako hrať ruletu. Ak vyhráte, je všetko v poriadku, ale ak prehráte, prídete o všetko.

Koľko by ste teda mali investovať?

Niektorí analytici sú toho názoru, že by ste mali investovať okolo 5 až 30% z vášho investičného kapitálu. 5% predstavuje veľmi bezpečnú investíciu a 30% pomerne riskantnú investíciu. Napríklad, niektorí z nich investujú okolo 15 až 50%. Je to preto, že boli kedysi profesionálnymi hráčmi pokeru a nemajú problém so stratami. V konečnom dôsledku je to ale vaše rozhodnutie, ktorá závisí od trhových ale aj osobných faktorov.

Zdroj: www.fortune.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.