Najneuveriteľnejšie investície všetkých čias

HABERL
26. marca 2020

Investovanie nie je práve bez-rizikový spôsob ako zarobiť milióny alebo dokonca miliardy dolárov, no ľuďom, o ktorých píšeme v tomto článku sa to podarilo. Od spoločnosti vyrábajúcej značkovú obuv, ktorá bola na pokraji krachu až po kníhkupectvo so sídlom v garáži. Nie vždy išlo o investičné príležitosti, do ktorých by ste vložili veľa peňazí, no […]

Najneuveriteľnejšie investície všetkých čias

Investovanie nie je práve bez-rizikový spôsob ako zarobiť milióny alebo dokonca miliardy dolárov, no ľuďom, o ktorých píšeme v tomto článku sa to podarilo. Od spoločnosti vyrábajúcej značkovú obuv, ktorá bola na pokraji krachu až po kníhkupectvo so sídlom v garáži. Nie vždy išlo o investičné príležitosti, do ktorých by ste vložili veľa peňazí, no tí, čo tak spravili sa radovali.

53. zamestnanec spoločnosti Google a miestny kuchár

V roku 1999 bol Charlie Ayers Jr. osobným šéfkuchárom istej rodiny bývajúcej v Sillicon Valley a rozhodol sa uchádzať sa o prácu v spoločnosti Google, a to aj napriek tomu, že o nej nikdy nepočul a netušil čo je vyhľadávací nástroj. Keď Ayers nedostal žiadnu odpoveď, začal prevádzkovať donášku domáceho pečiva, ktoré sám piekol. Táto taktika zjavne fungovala a nakoniec sa mu naskytla príležitosť variť pre celý tím spoločnosti Google, ktorý vtedy pozostával z 50 zamestnancov. Spoločnosť sa iba tesne pred tým presťahovala zo svojej pôvodnej kancelárie v garáži do novej centrály v mestečku Mountain View štátu Kalifornia.

Ayers niekoľko rokov pracoval ako kuchár pre rastúcu spoločnosť, keď mu jeden z finančných analytikov spoločnosti povedal, že spoločnosť zaznamená výrazný nárast a že by bolo vhodné ak, by si Ayers kúpil nejaké opcie predtým, ako bude spoločnosť uvedená na verejný trh. Ayers si teda od svojho otca požičal 14 000 tisíc amerických dolárov, táto suma sa aktuálne rovná zhruba 20 000 americkým dolárom. Otec ho varoval, že ak ide o podvod bude mu musieť naspäť zaplatiť každý jeden dolár. Keď Ayers odišiel zo spoločnosti Google v roku 2006 dosiahla hodnota jeho 700 000 akcií objem viac ako 40 miliónov amerických dolárov, ktoré sa nedávno rovnali 51,2 miliónom amerických dolárov, čo mu umožnilo otvoriť si vlastnú reštauráciu a splatiť svoj dlh voči otcovi.

Podobné: Čo robiť so svojimi peniazmi v čase prepuknutia nákazy koronavírusom?

George Soros a Centrálna banka Anglicka

Maďarský rodák George Soros prežil nacistickú okupáciu svojej domoviny a v roku 1947 odišiel do Spojeného kráľovstva, kde po tom, čo získal titul na Londýnskej ekonomickej škole začal svoju obchodnú kariéru. Po založení niekoľkých úspešných fondov sa Soros veľmi rýchlo stal milionárom. V skutočnosti sa stal akousi legendou v investičnom svete, keď v roku 1992 stavil 10 miliárd amerických dolárov na porážku britskej libry.

Netflix a investície s Carlom Icahnom

Spoločnosť Netflix vo svojich začiatkom posielala svojim zákazníkom DVD disky poštou, no v roku 2011 sa rozhodla zamerať sa výlučne na poskytovanie služieb online streamovania. Pre zákazníkov to bol veľký šok a viac ako 800 000 ľudí sa náhlilo zrušiť svoje predplatné. Investor Carl Icahn však medzi nich nepatril a v roku 2012 sa rozhodol do tejto platformy investovať 321 miliónov amerických dolárov, čím si zabezpečil 10% podiel v spoločnosti.

O osem rokov neskôr má spoločnosť Netflix vyše 167 miliónov predplatiteľov po celom svete a spokojne môžeme povedať, že poskytovanie online streamovacích služieb predbehlo rozosielanie DVD diskov, prostredníctvom pošty. Táto investícia mu podľa stránky Business Insider zarobila 1,9 miliardy amerických dolárov. Icahn však z tejto investičnej príležitosti ani zďaleka nevyťažil toľko, čo mohol. Miliardár v roku 2015 predal celý svoj podiel v spoločnosti Netflix a to aj napriek tomu, že sa spoločnosti aj naďalej darilo. Odhaduje sa, že prišiel o takmer 6,4 miliárd amerických dolárov len preto, že nepočkal s predajom podielu do obdobia, kým spoločnosť dosiahne svoj vrchol.

Buffettove miliardárske sladkosti

Je verejne známe, že Warrenovi Buffettovi sa v priebehu rokov podarilo vykonať stovky dobrých investícií, no jeho kúpa spoločnosti See’s Candies bola jednou z najlepších. Buffettova investičná spoločnosť Berkshire Hathaway kúpila podnik už v roku 1972 za 25 miliónov amerických dolárov, čo sa začiatkom roka 2019 rovnalo 152 miliónom amerických dolárov, hneď po tom, čo zakladateľ spoločnosti Laurence See zomrel a spoločnosti sa len tak darilo uchrániť sa pred bankrotom. V tom istom roku, kedy do spoločnosti investoval Warren Buffett, vykázala spoločnosť See’s Candies zisk 4,2 milióna amerických dolárov.

O 50 rokov neskôr je návratnosť spoločnosti naozaj neuveriteľná. V roku 2019 Warren Buffett uviedol, že jeho spoločnosť dosiahla zisk pred zdanením vo výške viac ako 2 miliardy amerických dolárov, čo znamená, že návratnosť jeho pôvodnej investície je 8 000%. Vysoké zisky nie sú jedinou vecou, ktorú má Buffett rád na spoločnosti See’s Candies, nakoľko jeho spoločnosť Berkshire Hathaway od nej v roku 2013 nakúpila 6 000 kilogramov sladkostí, ktoré následne ponúkala na svojich stretnutiach.

Thajský liek na pásmovú chorobu, ktorý sa stal obľúbeným po celom svete

Najlepšie myšlienky niekedy pochádzajú z najpodivnejších miest na svete. V roku 1984 trpel rakúsky podnikateľ Dietrich Mateschitz po prílete do Thajska narušením biorytmu v dôsledku prekročenia viacerých časových pásiem, na čo mu bol ponúknutý miestny sladký nápoj, nazývaný Krating Daeng, ktorý mu podľa všetkého dodal energiu potrebnú na aklimatizáciu. Mateschitz sa spojil s miestnym podnikateľom Chaleom Yoovidhyaom, investoval jeden milión amerických dolárov, čo sa aktuálne rovná približne 2,5 miliónom amerických dolárov a spoločne začali tento magický nápoj predávať po celom svete.

Takto sa zrodil dnes už svetoznámy Red Bull. Red Bull dominuje na trhu s energetickými nápojmi už mnoho rokov a podľa spoločnosti Forbes bolo do roku 2019 predaných viac ako 75 miliárd plechoviek Red Bullu. Vďaka tomuto medzinárodnému úspechu a aktuálnej hodnote spoločnosti, ktorá dosahuje výšku asi 9,9 miliárd amerických dolárov, môžeme povedať, že Mateschitzovi sa táto investícia naozaj podarila.

Spoločnosť Nike zachraňuje spoločnosť Converse po bankrote

V roku 2001 spoločnosť Converse vyhlásila bankrot a o dva roky neskôr ju spoločnosť Nike získala za 305 miliónov amerických dolárov, čo v dnešnej dobre predstavuje približne 438 miliónov amerických dolárov. Vďaka popularite tenisiek Chuck Taylors a tenisovej obuvi Jack Purcell, začali ročné zisky spoločnosti Converse stabilne rásť.

Iba v roku 2019 dosiahol obrat spoločnosti Converse takmer 2 miliardy amerických dolárov, čo samo o sebe predstavuje 6-násobok sumy, ktorú do spoločnosti v roku 2003 vložila Nike. Zisky spoločnosti Converse momentálne tvoria asi 10% z celkových ziskov spoločnosti Nike a na základe aktuálnej trhovej kapitalizácie spoločnosti Nike je hodnota spoločnosti Converse približne 15,9 miliárd amerických dolárov.

Rodinné úspory minuté na spoločnosť Amazon

Vďaka neuveriteľnej hodnote majetku Jeffa Bezosa, ktorá nedávno dosahovala výšku 131,1 miliárd amerických dolárov, nie je žiadnym prekvapením, že sa bude nachádzať v našom zozname neuveriteľných investícií. Bezos minul veľa peňazí a času na svoju spoločnosť, ktorá začínala ako online kníhkupectvo so sídlom v garáži, až sa napokon vypracovala na globálnu obchodnú platformu Amazon. Bezosovi by sa to však vôbec nemuselo podariť bez investícií jeho rodinných príslušníkov.

Bezos presvedčil svojich rodičov, Jackie a Mika Bezosových, aby v roku 1995 investovali 245 573 tisíc amerických dolárov, čo aktuálne predstavuje zrhuba 413 000 amerických dolárov, do jeho začínajúcej spoločnosti. Od začiatku ich však varoval, že ide o veľmi riskantnú investíciu a pravdepodobne o svoje peniaze prídu. Tieto obavy sa ukázali ako zbytočné a spoločnosť Amazon sa stala druhou americkou spoločnosťou, ktorej hodnota dosiahla jeden bilión amerických dolárov. Podľa agentúry Bloomberg, by podiel jeho rodičov v prípade, že by stále vlastnili akcie spoločnosti, bol približne 30,7 miliárd amerických dolárov. To vôbec nie je zlé na relatívne malú investíciu do synovej spoločnosti, ktorá sídlila v ich garáži.

Spoločnosť Naspers investuje do spoločnosti Tencent

Čínska spoločnosť Tencent je v súčasnosti veľkým hráčom v technologickom priemysle a jej nedávna hodnota bola 505,8 miliárd amerických dolárov, no nebolo to tak od začiatku. V roku 2001 investovala juhoafrická mediálna a technologická investičná spoločnosť Naspers 32 miliónov amerických dolárov (táto suma zodpovedá asi 46 miliónom amerických dolárov) do relatívne malej začínajúcej technologickej spoločnosti, čím si v nej získala značný podiel.

Od tej doby sa spoločnosti Tencent iba darí, nakoľko vyše miliarda ľudí využíva jej službu WeChat, ktorá slúži ako sociálna sieť a zároveň aj platobná platforma. Stávka spoločnosti Naspers sa rozhodne oplatila, v roku 2018 spoločnosť zmenšila svoj podiel z 33% na 31%, ktorého hodnota dosahuje výšku asi 175 miliárd amerických dolárov. A to je obrovský nárast oproti pôvodnej investícii vo výške 32 miliónov amerických dolárov.

Podobné: Rozdielne názory investorov Ray Dalia a Warrena Buffetta na hotovosť

Risk Warrena Buffetta spojený s bankou Wells Fargo

V roku 1995 investoval Warren Buffett 290 miliónov amerických dolárov, zodpovedajúcich dnešným 486 miliónom amerických dolárov do banky Wells Fargo, ktorá mala v tej dobe viacero problémov. Po tom, čo Buffett investoval do tejto banky, začali jej zisky prudko stúpať a nedávna trhová kapitalizácia spoločnosti bola 198,7 miliárd amerických dolárov. Ide o jednu z najziskovejších amerických bánk. Buffett pravdepodobne na tejto investícii zarobil miliardy a napriek tomu, že sa väčšinu času zdráha investovať do bánk, vyzerá to tak, že v roku 1995 vykonal dobré rozhodnutie. V roku 2019 sa však banka opäť dostala do menších problémov, nakoľko vykázala nižšie príjmy a Buffett začal postupne predávať časti svojho podielu v banke, čím podporil špekulácie investorov, že vie niečo, čo oni nie.

zdroj: www.fool.com, www.businessinsider.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.