Sú reality naozaj bezpečnou investíciou?

HABERL
16. apríla 2020

Celosvetové rozšírenie nákazy koronavírusu spôsobilo hospodársku búrku, ktorá zasiahla niektoré sektory viac ako iné, a menovite najmä dopravu, pohostinstvo a poľnohospodárstvo. Hospodárske spomalenie môže byť pravým dôvodom na kúpu nehnuteľnosti, nakoľko kladie dôraz na rôzne potreby investorov, a to vrátane diverzifikácie portfólia a tvorby príjmov. Pre investorov je veľmi dôležité pochopiť pravú hodnotu investícií do […]

Sú reality naozaj bezpečnou investíciou?

Celosvetové rozšírenie nákazy koronavírusu spôsobilo hospodársku búrku, ktorá zasiahla niektoré sektory viac ako iné, a menovite najmä dopravu, pohostinstvo a poľnohospodárstvo. Hospodárske spomalenie môže byť pravým dôvodom na kúpu nehnuteľnosti, nakoľko kladie dôraz na rôzne potreby investorov, a to vrátane diverzifikácie portfólia a tvorby príjmov. Pre investorov je veľmi dôležité pochopiť pravú hodnotu investícií do nehnuteľností počas hospodárskej recesie.

Sú nehnuteľnosti bezpečnou investíciou?

Ak chcete rýchlu odpoveď na túto otázku, tak áno. Nehnuteľnosti sú vo všeobecnosti bezpečnou investíciou pre začínajúcich investorov.

Avšak, každá investícia predstavuje riziko, a to platí aj v prípade nehnuteľností. Investori môžu znížiť riziko, ktorému sú vystavení prostredníctvom diverzifikácie svojho portfólia. Investovanie do viacerých druhov realít môže znížiť riziko vašich investícií ešte viac. Predtým ako sa však rozhodnete investovať, by ste mali vedieť, prečo sú nehnuteľnosti považované za bezpečnú investíciu.

Za prvé, nehnuteľnosti sú hmotný majetok. Nemôžete fyzicky držať svoje akcie. Môžete držať potvrdenie o vlastníctve akcií, no to sa s nehnuteľnosťami nedá vôbec porovnávať. Ak sa rozhodnete investovať do nehnuteľností a kúpite nehnuteľnosť, budete mať fyzický dôkaz o svojej investícii.

Podobné: Výhody dlhodobého investovania do akcií

Za druhé, nehnuteľnosti budú vždy mať určitú hodnotu. Skutočnosť, že ide o hmotný majetok iba pridáva na ich hodnote. Dom alebo kus pôdy jednoducho nemôže mať nulovú hodnotu. Hodnota akcií môže padnúť na nulu kedykoľvek.

Nehnuteľnosti sú zaujímavým druhom aktív. Zatiaľ čo trh s realitami je pomerne stabilný, pohyby na akciovom trhu vám môžu spôsobovať bolesť hlavy. V časoch keď sa akciovému trhu nedarí, zisťujú investori hľadajúci iné investičné príležitosti, že trh s realitami je pomerne bezpečnou voľbou.

Investori do nehnuteľností sa príliš nezaujímajú o infláciu. Spolu s rastom cien, rastie aj nájom. Nehnuteľnosti vám môžu poskytnúť zaistenie proti inflácii. Ak sú nehnuteľnosti dobre spravované, tak ich hodnota rastie rýchlejšie ako inflácia.

Do nehnuteľností môžete investovať bez ohľadu na to, koľko peňazí máte. Iste, investovať 300 000 eur do niečoho je veľký záväzok. A aj keď sa rozhodnete zobrať si hypotéku na pokrytie nákladov na nehnuteľnosť, budete musieť zložiť zálohu, ktorej hodnota sa môže pohybovať od 3% do 20% z celkovej hodnoty nehnuteľnosti. Našťastie, začínajúci investori môžu investovať aj menšie sumy buď do podielových fondov alebo realitných investičných trustov.

A v neposlednom rade, je veľmi jednoduché investovať do nehnuteľností a zároveň diverzifikovať svoje portfólio. Diverzifikáciu môžete dosiahnuť investovaním do nehnuteľností nachádzajúcich sa v rôznych lokalitách, výberom nehnuteľností s rozdielnou úrovňou rizika, ktorá sa s nimi spája alebo investovaním do rôznych typov fondov.

Stále si nie ste istý investovaním do nehnuteľností? Tu sú ďalšie dôvody, prečo v časoch kedy akciový trh zaznamená pokles sa oplatí investovať do nehnuteľností. Investície do nehnuteľností vám môžu zabezpečiť stabilný príjem. Nehnuteľnosti sú menej citlivé na volatilitu. Reality môžu vykazovať lepší výkon ako akcie a dlhopisy.

Prečo sú nehnuteľnosti bezpečnou investíciou a ako znížiť dané riziká?

Nehnuteľnosti sú jednoznačne jedným z najbezpečnejších spôsobov ako si zabezpečiť pasívny príjem a investovať svoje peniaze, no nie sú dokonalé. Predtým ako investujete do realít, by ste mali vedieť aké riziká sa s nimi spájajú.

Skryté výdavky môžu znížiť váš profit

Cena nehnuteľnosti, o ktorej zvažujete, že by ste ju kúpili je 250 000 eur a vy veríte, že o päť rokov ju dokážete predať za 500 000 eur. Môžete však počítať so ziskom 250 000 eur? Nie tak celkom.

Investori do nehnuteľností musia počítať so všetkými nákladmi, ktoré sa spájajú s nákupom a správou nehnuteľností. Ako príklad môžeme uviesť, náklady na úroky, hypotekárne poistenie, náklady spojené so získaním hypotéky, opravy, inšpekcie a náklady na všeobecnú údržbu nehnuteľnosti, poplatky združenia vlastníkov nehnuteľností, dane z nehnuteľností a náklady na údržbu nehnuteľnosti určenej na prenájom (prijímanie zamestnancov, náklady spojené s hľadaním nájomcov, atď.).

Ak tieto náklady nezahrniete do svojho celkového rozpočtu, môžete pri predaji nehnuteľnosti nadobudnúť pocit, že sa vám nepodarilo vyťažiť z nehnuteľnosti všetko, čo sa dalo.

Ako znížiť tento druh rizika: Je to jednoduché. Dopredu myslite na všetky náklady spojené s hypotékou, nákupom nehnuteľnosti alebo nájmom. Usilujte sa znížiť svoje náklady (počkajte na lepšiu príležitosť, kedy si zobrať hypotéku, predtým ako kúpite nehnuteľnosť vykonajte jej kompletnú kontrolu a uistite sa, že je v poriadku, atď.) alebo zvýšte nájom, aby ste tieto náklady pokryli.

Pravdepodobne nezaznamenáte žiadne peňažné toky pochádzajúce z vášho hlavného bydliska (alebo z nehnuteľnosti, ktorú neplánujete predať)

Jedným z najčastejších spôsobov ako investovať do nehnuteľností, je nákup nehnuteľností. Je vysoká pravdepodobnosť, že s časom hodnota vami zakúpenej nehnuteľnosti porastie, a preto je vysoká šanca, že sa vám podarí nehnuteľnosť predať za sumu vyššiu ako ste ju pôvodne kúpili.

Ak však kúpite nehnuteľnosť, ktorú nemáte v pláne predať, pravdepodobne žiaden zisk nikdy nezaznamenáte.

Ako znížiť toto riziko: Ak chcete na vašej investícii zarobiť, musíte mať dopredu vypracovaný plán predaja nehnuteľnosti alebo poskytnutia nehnuteľnosti na prenájom. Na primárne rezidenčné nehnuteľnosti sa vám môže podariť získať lepšiu hypotéku, no nikdy na nich nezarobíte. Vytvorte si plán prenájmu nehnuteľnosti, alebo dokonca aj jej predaja, aby sa vám podarilo niečo na vašej investícii zarobiť.

Ak nemáte dostatok peňazí na investovanie, môžete sami seba priviesť do problémov

V prípade, že máte záujem o kúpu investičného nehnuteľného majetku, budete musieť zložiť najmenej 3% zálohu. V ideálnom prípade, by mala byť výška zálohy asi 20%, no v prípade nehnuteľnosti, ktorej hodnota je 100 000 eur, môže byť výška zálohy aj 20 000 eur.

Bohužiaľ, investori, ktorí zložia iba 3% alebo 5% zálohu, budú musieť zaplatiť viac v budúcnosti. Veritelia môžu investorom, ktorí majú zlú úverovú históriu alebo zložili nízku zálohu, zvýšiť úrokové sadzby alebo náklady na poistenie hypotekárneho úveru. Tieto dodatočné náklady znížia výšku ziskov, ktoré by ste mohli vďaka svojej investícii získať.

Ako znížiť toto riziko: Aj napriek tomu, že nemáte dostatok finančných prostriedkov na zloženie vysokej zálohy, stále môžete investovať do nehnuteľností. Na to aby, ste profitovali z realitného trhu, nemusíte fyzicky vlastniť nehnuteľnosť. Zvážte investovanie do realitných investičných fondov (REIT), realitných projektov alebo do fondov obchodovaných na burze, vďaka ktorým budete môcť investovať na realitnom trhu, bez toho aby ste na seba museli brať ťarchu spojenú s pôžičkami.

Investori môžu mať mylné predpoklady týkajúce sa cien nehnuteľností a prostredia recesie, a to im môže brániť v tom, aby investovali do realít, či už prostredníctvom kúpy investičnej nehnuteľnosti, realitného investičného fondu, alebo kúpy nehnuteľnosti určenej na prenájom.

Skutočnosť, že posledná hospodárska recesia bola spôsobená realitnou bublinou je veľmi silným dôvodom, prečo si mnoho investorov myslí, že recesia vedie k zníženiu cien nehnuteľností. Počas troch z posledných piatich hospodárskych recesií sme ale naopak mohli pozorovať nárast cien nehnuteľností. Recesia môže byť najlepším časom, kedy investovať do nehnuteľností.

Podobné: Čo robiť so svojimi peniazmi v čase prepuknutia nákazy koronavírusom?

Historická výkonnosť však rozhodne nie je zárukou toho, ako sa budú aktíva správať aj v budúcnosti. Z našich poznatkov však vieme povedať, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že nehnuteľnosti budú v čase, kedy akcie a dlhopisy zažívajú poklesy, naopak ziskové. Existuje však mnoho potencionálnych scenárov, ku ktorým môže počas recesie dôjsť.

Úspešnosť investora s investovaním do nehnuteľností počas hospodárskej recesie závisí vo veľkej miere od stratégie, ktorú použije. Ak jeho investičný model závisí od toho, ako je nehnuteľnosť ohodnotená, tak potom počas obdobia recesie bude zažívať ťažké časy, nakoľko ceny nehnuteľností klesnú. Ak využíva model postavený výlučne na investovaní, ktorého cieľom je dosiahnutie vysokých ziskov, nemusia tieto zisky byť také vysoké ako by si mohol želať. Najlepšie je investovať do nehnuteľností v dobrých mestských štvrtiach, kde majú ľudia stabilnú prácu. Kvalita nehnuteľnosti môže priamo ovplyvniť mieru v akej sa bude nehnuteľnosti dariť v porovnaní s inými triedami aktív.

zdroj: www.finance.yahoo.com, www.investing.com

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom investícií alebo realitných projektov nás neváhajte kontaktovať na emailovej adrese info@haberl.sk, alebo Nám napíšte priamo na stránke.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.