Technologické spoločnosti prepustili tisíce ľudí

HABERL
10. novembra 2022

Globálna ekonomika čelí spomaleniu a má to viacero dôvodov. Akékoľvek spomalenie však znamená, že spoločnosti majú tendenciu, buď uľahčovať proces prijímania zamestnancov, alebo ho v iných prípadoch zmrazovať.

Technologický priemysel čelí v posledných mesiacoch problémom, pričom väčšina gigantov pozastavuje svoje náborové plány, zatiaľ čo niektorí sú nútení prepúšťať zamestnancov

Čo sa deje? 

Nový generálny riaditeľ Twitteru Elon Musk nedávno neslávne prepustil takmer polovicu zamestnancov spoločnosti prostredníctvom e-mailu. Ale škrtom čelia aj mnohé ďalšie veľké firmy. Amazon prepustil 150 ľudí a zaviedol zmrazenie náboru, ktoré potrvá najbližších pár mesiacov. Spoločnosť The Wall Street Journal  uviedla, že prepravná spoločnosť Lyft prepustí 13 percent svojej pracovnej sily

Najprv Twitter, teraz Meta? 

Meta, materská spoločnosť Facebooku, sa údajne chystá v najbližších dňoch oznámiť rozsiahle prepúšťanie, keďže personálne nepokoje naďalej hýbu technologickým sektorom.

Správy o rozsiahlom prepúšťaní v spoločnosti Meta prišli len niekoľko dní po tom, čo Twitter prepustil polovicu zamestnancov v dôsledku prevzatia sociálnej siete Elonom Muskom v hodnote 44 miliárd dolárov a uprostred obáv, že spomalenie v technologickom sektore by mohlo brániť obnove ekonomiky San Francisca po pandémii.

Meta naznačila potenciálne prepúšťanie už koncom septembra, pričom vo štvrťročnej správe o hospodárení poznamenala, že technologický gigant bude musieť „zmenšiť“ niektoré zo svojich tímov v dôsledku klesajúcich príjmov z reklamy. 

Mohlo by Vás zaujímať: Ako dlho trvá, kým sa akcie zotavia z medvedích trhov?

Prepúšťali aj iní

Netflix a Tesla tento rok prepustili už stovky zamestnancov. Rovnako ako Twilio a Robinhood. Iné technologické spoločnosti, ako napríklad Uber a Lyft, zmrazili nábor alebo pokračovali v selektívnom zamestnávaní.

Ale len málo spoločností má taký vplyv na celé odvetvie ako Meta. Potenciálne prepúšťanie by bolo prvým rozsiahlym škrtom v 18-ročnej histórii spoločnosti, ktorá znamenala rast z malého startupu na najväčšiu sociálnu sieť na svete s takmer 3 miliardami používateľov denne. Spoločnosť mala k poslednému štvrťroku viac ako 87 000 zamestnancov.

Úplná zmena v technologickom sektore

Muskova akvizícia na Twitteri už zmenila technologický sektor v regióne s unáhleným znižovaním pracovných miest, ktoré patrí medzi najväčšie v oblasti Bay Area.

Približne polovica z približne 7 500 zamestnancov Twitteru bola údajne prepustená v piatok (06.11.2022), pričom 784 z nich bolo prepustených v San Franciscu, 106 v San Jose a 93 v Santa Monice. Väčšina prepúšťaní bola medzi profesionálmi a manažérmi na strednej úrovni.

Nižší predaj počítačov

So spomalením predaja počítačov je Microsoft ďalšou technologickou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla znížiť počet zamestnancov. V júli Microsoft prepustil 1 percento svojich zamestnancov a minulý mesiac musela spoločnosť ďalej znižovať počet zamestnancov. Nedávne prepúšťanie súviselo so spomalením softvérovej divízie v Microsofte.

Mohlo by Vás zaujímať: Čo môže znamenať silný dolár?

Vyjadrenie portfólio manažéra

Mnoho technologických spoločností zaznamenalo počas pandémie obrovský nárast návštevnosti a príjmov, pretože spotrebitelia zostali doma. Nezvyčajne vysoký dopyt povzbudil priemysel, aby zamestnal a expandoval viac ako by mal. Keďže v súčasnosti je viac pracovných miest ako pracovníkov, zamestnanci požadujú vyššie platy, čo zase zvyšuje infláciu.

V snahe ochladiť trh práce centrálne banky na celom svete zvyšujú úrokové sadzby pričom ďalšie zvyšovania sú nachystané v najbližších mesiacoch. Ako však spoločnosti znižujú náklady tentokrát znižovaním počtu zamestnancov opäť prichádzajú príležitosti pre investorov, ktorý to môžu využiť vo svoj prospech. Menší počet zamestnancov môže znížiť celkové náklady spoločností natoľko, aby spoločnosti nemuseli znižovať rozpočet, ktorý je napríklad vyčlenený na vyplácanie dividend.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.