Miliardár rozširuje svoje portfólio

HABERL
17. novembra 2022

Legendárny riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway kúpil akcie spoločnosti Taiwan Semiconductor za viac ako 4 miliardy dolárov.

„Stúpenci“ Warrena Buffetta vedia, že vo všeobecnosti má odpor k technologickým akciám. Buffett zvyčajne zastáva veľké pozície, a preto hľadá to najlepšie z hľadiska ocenenia aj presvedčenia.

Buffet „nováčik“

Keďže Buffett priznal, že je „nováčik“, pokiaľ ide o technológie, nie je prekvapením, že v jeho portfóliu je len málo technologických akcií, ktoré v treťom štvrťroku dosiahli takmer 300 miliárd dolárov. Zatiaľ čo Apple má najväčšie zastúpenie v Berkshire Hathaway, Buffett povedal, že to vníma skôr ako spotrebiteľskú značku než technologickú akciu.

Príde oživene v sektore polovodičov?

Mohol by sa však polovodičový priemysel zmeniť k lepšiemu? V dokumente Berkshire Hathaway 13F, ktorý bol zverejnený v pondelok (14.11.2022), Buffettov konglomerát odhalil, že zaujal veľkú pozíciu v najväčšej spoločnosti polovodičov na svete Taiwan Semiconductor Manufacturing, čím sa celkovo umiestnil na 10. mieste v Berkshire.

Mohlo by Vás zaujímať: Najlepšie tipy od superbohatých – ako ušetriť?

Berkshire sa snaží kupovať spoločnosti s konkurenčnými výhodami

Pozorovatelia Buffetta vedia, že Berkshire sa snaží kupovať spoločnosti s hlbokými konkurenčnými výhodami, atraktívnymi perspektívami dlhodobého rastu a výhodnými oceneniami.

Zdá sa, že Taiwan Semiconductor má všetky tri prvky. Z hľadiska konkurenčných výhod je to najväčšia a najdominantnejšia spoločnosť polovodičov na svete. Podľa Statista vyrobila v prvom štvrťroku 2022 ohromujúcich 53,6 % všetkých polovodičov na svete. Tento podiel na trhu je ešte vyšší na najpokročilejších čipových uzloch, kde spoločnosť prekonala Intel v špičkovej výrobe.

Ako to dokázal Taiwan Semiconductor?

Pred rokmi sa väčšina polovodičových firiem snažila oddeliť svoju výrobu od ich dizajnu, keďže výroba bola veľmi kapitálovo náročná.  Spoločnosť Taiwan Semiconductor lákala stále viac špičkových dizajnérov polovodičov a rozmanitosť zákazníkov jej umožnila rýchlejšie zlúčiť poznatky o výrobe polovodičov. To zase umožnilo Taiwan Semiconductor prekonať Intel v špičkovej technológii. Postupom času sa výroba polovodičov len stala náročnejšou, čo dáva príležitosť prekonať bývalého lídra.

Mohlo by Vás zaujímať: Technologické spoločnosti prepustili tisíce ľudí

Flexibilita cenovej sily v ťažkých časoch

Status Taiwan Semiconductor ako úplného lídra vo výrobe polovodičov mu dáva jednu z Buffettových obľúbených vlastností – cenovú silu. Uprostred inflačných obáv o suroviny dokázal Taiwan Semiconductor počas minulého roka zvýšiť ceny pre svojich zákazníkov a zároveň trval na platbách vopred, keď bola kapacita pred rokom obmedzená.

Aj keď sa trh s polovodičmi toto leto zmiernil, Taiwan Semiconductor odmietla vrátiť peniaze zákazníkom, ktorí si predplatili. Dokonca aj spoločnosť ako je Nvidia bola toto leto nútená prevziať zákazku vo výške 1,3 miliardy dolárov, pretože Taiwan Semiconductor odmietol zrušiť výrobu herných čipov Nvidia objednaných začiatkom roka.

Správa zo začiatku tohto leta tiež tvrdila, že Taiwan Semiconductor trval na rýchlejších platobných podmienkach od zákazníkov, aby lepšie financovala svoje kapitálové výdavky.

Dominancia a špičková technológia

Zatiaľ čo väčšina analytikov si myslí, že polovodičový sektor bude budúci rok klesať, manažment trval na tom, že aj keby k tomu došlo, Taiwan Semiconductor bude v roku 2023 stále pravdepodobne rásť. Je to kvôli jeho dominancii v špičkovej technológii a dopytu aj v automobilovom priemysle, v ktorom sú polovodiče veľmi žiadané.

Taiwan Semiconductor vyrába procesory Apple Bionic iPhone a čipy pre notebooky série M, takže Buffett pravdepodobne ocenil pozíciu Taiwan Semiconductor na trhu a cenovú silu prostredníctvom pozície Apple. V októbri webová stránka MacRumors oznámila, že dokonca aj Apple neochotne akceptoval najnovšie zvýšenie cien Taiwan Semiconductor.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.