Najlepšie tipy od superbohatých – ako ušetriť?

HABERL
15. novembra 2022

Všetci chceme vedieť, ako byť milionárom a ako superbohatí hospodária so svojimi peniazmi. Preto je tento článok venovaný kurátorstvu najlepších tipov na správu peňazí, sporenie a objasnenie ako najbohatší ľudia na svete rozmýšľajú o peniazoch.

Možno Vás to prekvapí, ale Warren Buffett, ktorý je jeden z najbohatších ľudí na planéte, je známy tým, že používa pri kupovaní jedál od spoločnosti McDonald’s kupóny. Existujú podobné príbehy o tom, ako sa celebrity a bohatí ľudia uchyľujú k lacným nákupom a jednoduchým, ale účinným spôsobom, ako ušetriť peniaze.

Znamená to teda, že tajomstvom bohatstva je byť veľmi lakomý? Nuž, áno aj nie. Tieto návyky bohatých ľudí odhaľujú ich spôsob myslenia. To, že máte peniaze, neznamená, že ich musíte míňat na veci, ktoré sa dajú kúpiť aj lacnejšie.

Ak chcete vedieť ako zodpovedne a efektívne sporiť, čítajte poriadne. Ste pripravený sa dozvedieť viac tipov ako šetriť peniaze, o ktorých vie málokto? Poďme na to.

1) Odložte si väčšinu svojho príjmu

Jedným z najväčších tajomstiev super-bohatých je jednoducho ich schopnosť šetriť peniaze. Bohatí ľudia nielen inak myslia, ale aj inak konajú. Väčšina z nich si už v mladom veku odkladá až 70 % svojho príjmu. Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým ako sa stať milionárom, toto sú možno vaše prvé kroky.

2) Plaťte v hotovosti

Platiť za veci v hotovosti je jedným z najlepších tipov na šetrenie. Je to niečo, čo sa dozviete vždy, keď budete chcieť zistiť viac o správe svojich peňazí. Míňanie hotovosti je totižto oveľa ťažšie ako míňanie peňazí z kreditnej karty. Platba v hotovosti je výborný nápad, ak chcete menej míňať na zbytočnosti.

3) Odstráňte svoj dlh

Ak chcete zbohatnúť musíte sa uistiť, že úroky pracujú vo váš prospech a nie proti vám. Splaťte svoje dlhy a uistite sa, že nemáte žiadne zbytočné výdavky spojené s kreditnými kartami alebo inými pôžičkami. Žite pod svoje pomery, pokým si nebudete môcť dovoliť skutočný luxus.

Mohlo by Vás zaujímať: Technologické spoločnosti prepustili tisíce ľudí

4) Ničím neplytvajte

Jedným zvláštnym zvykom bohatých ľudí je ich šetrnosť. Bohatí ľudia spravujú svoje peniaze tak, že využívajú veci naplno. Preto by ste nemali ničím plytvať. Či už ide o zubnú pastu, jedlo, oblečenie alebo iné veci, uistite sa, že kupujete len to, čo potrebujete a nikdy veci nevyhadzujete bez toho, aby sa vaša investícia dobre vrátila.

5) Investujte do podielových fondov alebo ETF

Všetci vieme, že dobrým spôsobom, ako zbohatnúť je investovať na akciovom trhu. Ak však nechcete ísť do veľkého rizika, potom podielové fondy a ETF sú tým správnym investičným nástrojom, ako zbohatnete. Väčšina bohatých ľudí investuje do podielových fondov prostredníctvom sprostredkovateľov.

Mohlo by Vás zaujímať: Ako v investovaní profitovať z inflácie?

6) Hľadajte výhodné obchody

Skutočne hľadajte len skvelé ponuky. Nekupujte nič za vysokú cenu. Vždy sa vám podarí nájsť lepšiu cenu, najmä ak tomu budete vedieť obetovať nejaký čas. Preto sa vždy snažte nájsť lepšie ponuky, vyjednávajte, používajte kupóny a nakupuje vo výpredajoch. Ak sa vám podarí kupovať veci, ktoré patria medzi vaše pravidelné výdavky za lepšie ceny, takmer okamžite ušetríte. Je to jediná metóda, ako čo najrýchlejšie ušetriť peniaze.

7) Nehanbite sa vyjednávať

Bohatí ľudia nezbohatli bezmyšlienkovým míňaním peňazí. Jeden zo zvykov bohatých ľudí je, že sa nehanbia vyjednávať tam, kde je to dôležité. Či už kupujete dom, auto alebo len jednoducho vyberáte nábytok, vždy sa pokúste vyjednávať. Častokrát sa vám totižto podarí získať 10 % až 15 % zľavu z produktu.

8) Žite pod svoje pomery

Krátko sme to už spomenuli aj vyššie, ale tento tip potrebuje svoje vlastné miesto na zozname. Ak chcete byť milionárom, musíte žiť pod svoje pomery. Používajte verejnú dopravu a varte si doma. Takéto voľby Vám môžu pomôcť znížiť mesačné výdavky o 15 % až 20 % v závislosti od toho, koľko míňate.

9) Nakupujte potreby dennej potreby vo veľkom

Jedna vec, ktorú môžete urobiť, aby ste ušetrili nejaké peniaze, je rozumne míňať na každodenné výdavky. Každodenné domáce potreby, ako je napríklad mydlo, šampón, dezodorant a podobne, nás môžu skutočne stáť veľa peňazí. Ak si tieto veci nakúpite vo veľkom počas výpredajov, podarí sa vám každý mesiac ušetriť značné množstvo peňazí.

10) Nepredvádzajte sa

Jedným dobrým zvykom bohatých ľudí je, že sa nepredvádzajú. Ľahko získané peniaze je vidieť už z diaľky, pretože sú hlasné a chcú sa predvádzať. Skutočne bohatí ľudia sú však až klamlivo skromní. Obliekajú sa do obyčajných značiek a jazdia v pohodlných, no nenápadných autách. Warren Buffett, Jeff Bezos, Bill Gates a mnohí ďalší sú toho dobrým príkladom.

Mohlo by Vás zaujímať: 10 akcií, ktorým sa v roku 2022 najviac darí

11) Vyhnite sa zbytočnému luxusu

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, väčšina bohatých ľudí sa skutočne vyhýba zbytočnému luxusu. S radosťou lietajú na krátke vzdialenosti ekonomickou triedou a namiesto prémiových taxíkov si zavolajú Uber. To neznamená, že si nedoprajú vtedy keď chcú. Len to, že väčšina bohatých ľudí vie, kedy sa oplatí zaplatiť za luxus a kedy je to skôr márnosť ako skutočná hodnota za peniaze.

12) Finančný expert

V každom prípade by ste sa mali o svojich financiách porozprávať s profesionálnym finančným expertom. Nikto nemôže vedieť o financiách toľko ako skúsený finančný expert. Ak urobíte dobrý výber, nebudete túto investíciu ľutovať.

13) Vlastnite menej vecí

Myslite ako bohatí, aj keď menej je viac. Ste zmätený? Nebuďte. Jedným z tajomstiev bohatých ľudí je, že nevlastnia veľa zbytočností. Namiesto toho vlastnia menej vecí, ktoré majú skutočný význam alebo ich majú radi.

Napríklad, namiesto veľkého množstva luxusných automobilov, bohatý človek vlastní jedno obyčajné SUV na dlhšie cesty, jeden sedan na každodenné používanie a malé športové auto na víkend. Stačí si kúpiť to čo potrebujete a odstrániť prebytok. Ak si plánujete kúpiť iPhone, iPad, MacBook a stolový počítač, všetko dohromady je naozaj zbytočné. Vyberte si jedno z toho, čo skutočne potrebujete.

14) Míňajte na zážitky

To, ako uvažujú bohatí ľudia je samozrejme trochu iné ako väčšina. Neplytvajú peniazmi na veci. Namiesto toho míňajú peniaze na zážitky. Či už ide o dovolenky, rafting, kitesurfing alebo iné, bohatí ľudia milujú zážitky. Spomienky stoja za viac ako kúpa nového telefónu.

zdroj: www.fortune.com, www.inc.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.