5 dôvodov prečo si ETF fondy pridať do svojho portfólia

HABERL
7. júna 2022

Investori, ktorí využívajú ETF fondy, ako súčasť svojej investičnej stratégie, sa tak rozhodli urobiť kvôli viacerým výrazným výhodám. Poďme si predstaviť niektoré z nich.

Ak chcete začať s investovaním, ETF fondy môžu byť pre vás ten správny investičný nástroj. Všetko závisí od toho, ako aktívne chcete obchodovať a aké sú vaše finančné ciele.

Ak nechcete jednotlivo vyberať a kupovať individuálne investície, zároveň chcete diverzifikovať svoje investície, znížiť riziko alebo získať expozíciu voči konkrétnemu odvetviu alebo trhu, potom môžu byť ETF fondy dokonalým aktívom pre vaše portfólio. Tu je niekoľko dôvodov, prečo investori vyberajú práve ETF fondy.

Pár rokov dozadu legendárny investor Warren Buffett odporučil svojej rodine, aby po jeho smrti vložila všetko svoje bohatstvo do nízko-nákladových indexových fondov. Sám je presvedčený o tom, že indexové fondy z dlhodobého hľadiska porazia výkonnosť aktívne spravovaných fondov.

Jeho presvedčenie nie je v konečnom dôsledku výstrelom do prázdna. Viac ako 90 % amerických spoločností s vysokou trhovou kapitalizáciou v rámci dlhodobého investičného hľadiska neporazili akciový index S&P 500.

Prečo sa vo svojom investičnom portfóliu oplatí mať ETF fondy?

ETF fondy predstavujú veľmi populárny investičný nástroj. Na konci roka 2021 bolo na svete približne 8 500 ETF fondov, ktoré spravovali aktíva v hodnote cez 10 biliónov amerických dolárov.

ETF fondy kopírujú portfólio indexov. Preto môžu sledovať špecifické odvetvia, regióny, trhy alebo akýkoľvek iný sektor, ktorý možno sledovať indexom. Tradičné indexové investovanie si však vyžaduje, aby investori individuálne nakupovali každý jeden cenný papier, držaný v indexovom koši akcií.

Investovanie do ETF fondov vám na druhej strane poskytne rovnako rôznorodú skupinu portfólií za pomoci jedinej transakcie.

Každú akciu ETF fondu si môžete predstaviť ako vlastné mini investičné portfólio, teda tzv. kôš čiastkových akcií. To zjednodušuje celý nákupný a investičný proces, nakoľko investori nemusia zadávať desiatky rôznych objednávok a rozhodovať sa, aká by bola primeraná cena za každú a jednu z týchto objednávok.

Finančné subjekty stojace za aktívne obchodovanými ETF fondmi sú povinné denne zverejňovať zoznamy aktív nachádzajúcich sa v konkrétnom fonde. Podobné podielové fondy nemajú rovnaké povinnosti, preto investori dostávajú menej informácií o produktoch, ktoré sa nachádzajú v ich investičných portfóliách.

Väčšina ETF fondov, podobne ako akcie ponúka aj dividendy. Pri investovaní do ETF fondov dostanete raz za kvartál vyplatené dividendy na váš maklérsky účet. V prípade tradičných podielových fondov sa časové rámce môžu líšiť. Mnoho podielových fondov vypláca investorom dividendy iba raz do roka, nie štvrťročne.

Pre tých, ktorí radi využívajú opcie, swapy alebo termínované kontrakty, ako nástroje riadenia rizika vo svojom investičnom portfóliu, máme dobrú správu. Túto možnosť ponúkajú aj ETF fondy. Niektoré ETF fondy držia opcie alebo termínované kontrakty. Deriváty zvyčajne nie sú zahrnuté v portfóliách pasívnych indexových ETF fondov, ale často sa nachádzajú v ETF fondoch obchodovaných inverzne alebo s pákovým efektom.

Vždy je vhodné podrobne skontrolovať držbu ETF fondu predtým, ako ho pridáte do svojho portfólia. Vďaka tomu pochopíte, aký vplyv bude mať konkrétny fond na vašu obchodnú stratégiu a celkové vystavenie voči riziku.

Aké sú najväčšie výhody ETF fondov?

1) Pasívna správa

Niektoré ETF fondy sú aktívne obchodované, no mnohé z nich sú spravované pasívne. Pasívne ETF fondy replikujú konkrétny index alebo inú referenčnú hodnotu bez toho, aby sa snažili prekonať jeho výkonnosť.

Preto je potrebné ETF fondy v oveľa menšej miere upravovať a riadiť. V porovnaní s agresívne spravovaným podielovým fondom si vyžadujú minimálnu údržbu a správu, čo sa pozitívne prejavuje na výške poplatkov za správu. Okrem toho to prispieva k zníženiu rizika spojeného s investovaním do tohto investičného nástroja.

2) Cenová dostupnosť

Investori môžu vďaka investovaniu do ETF fondov poriadne ušetriť. Keďže na jeden obchod pripadá iba jedna transakcia, vyhnete sa hromadeniu províznych poplatkov, ktoré sa môžu vyskytnúť pri pridávaní akcií do vášho investičného portfólia. Poplatky za správu majú tendenciu byť oveľa nižšie, ako pri bežných podielových fondoch.

3) Diverzifikácia portfólia

Najväčšou výhodou ETF fondov je skutočnosť, že nepotrebujete veľa peňazí na investovanie do množstva rôznych aktív. Jedna akcia v ETF fonde vám umožní prístup k mnohým rôznym spoločnostiam alebo dlhopisom.

4) Likvidita

ETF fondy zjednodušujú proces nákupu, ale nie na úkor ich vysokej likvidity. Rovnako ako akcie, aj s ETF fondmi sa obchoduje počas bežných trhových hodín. Taktiež sa s nimi obchoduje pomerne často.

Napríklad fond SPDR S&P 500 ETF (SPY) je najpopulárnejším ETF fondom podľa objemu transakcií. Viac ako 100 milión akcií tohto fondu zmení majiteľa, každý jeden obchodný deň. Takáto vysoká likvidita umožňuje investorom opúšťať alebo vstupovať do pozícií tak často, ako sa im zachce.

ETF fondy je možné predávať a kupovať s maržou alebo využiť stratégiu obchodovania na krátko, pričom ich ceny sa priebežne aktualizujú počas obchodného dňa. Vzhľadom na to, akú rozmanitosť poskytujú ETF fondy investorom, je jednoduchosť ich obchodovania priam ohromujúca.

5) Jednoduchosť

Investovanie do ETF fondov je oveľa jednoduchšie ako investovanie do aktívne spravovaných fondov. Nemusíte analyzovať historickú výkonnosť fondu, či rozumieť investičnému štýlu správcu fondu. Jednoducho si vyberiete nejaký index a investujete do nízko-nákladového ETF fondu, ktorý daný index sleduje.

Záver

ETF fondy majú jednoduchú štruktúru a sú veľmi jednoducho pochopiteľné, samozrejme s výnimkou pokročilejších a komplexnejších ETF fondov, ktoré využívajú pákový efekt alebo inverzné investovanie. Najlepší investori sú tí, ktorí plne rozumejú investičným produktom do ktorých investujú. Jednoduché produkty, ako sú napríklad ETF fondy, znižujú bariéry v chápaní svojich investícií.

Ak teda chcete investovať do určitého odvetvia alebo chcete napodobniť výnosy konkrétneho indexu, začnite investovať do ETF fondov. Zahrnutie ETF fondov do vášho investičného portfólia sa spája s množstvom výhod. Zatiaľ čo podielové fondy, akcie, deriváty a indexy predstavujú solídne investície, ETF fondy sú finančnou zbraňou, ktorá by mala byť súčasťou každého solídneho investičného arzenálu.

zdroj: www.marketwatch.com, www.investors.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.