Aké akcie sa oplatí kúpiť v roku 2023?

HABERL
29. decembra 2022

S blížiacou sa recesiou má zmysel držať niektoré defenzívne akcie, ako napríklad tie v sektore tabaku, obrany alebo farmácie. Ktoré to však sú?

Najlepšie akcie 2023. Aké akcie kúpiť? Do akých akcií investovať? Aké akcie sa oplatí kúpiť. Top akcie 2023.

Väčšina analytikov a investorov očakáva, že úrokové sadzby začnú v priebehu roka 2023 klesať, zatiaľ čo inflácia, ktorá v súčasnosti dosahuje svoje 40-ročné maximá, by sa mala zmierniť.

Populárna žurnalistka Piper Terrett, ktorá sa špecializuje na písanie webových článkov pre klientov ako Mirror, FT, Telegraph, Guardian práve pre investorov pripravila rebríček zaujímavých akcií pre rok 2023. Čaká nás zaujímavý mix.

1) M&G

Podiely v tomto investičnom správcovi boli zasiahnuté mini rozpočtom bývalého ministra financií Británie – Kwasi Kwartenga v dôsledku devalvácie libry, zvýšenia úrokových sadzieb a následných obáv z likvidity libry, ako aj zvýšenia výnosov a následných obáva z likvidity. Pokles bol až o 17%. Akcie sa odvtedy o niečo vzchopili, ale stále sa predávajú s 5% poklesom. S čoraz starším obyvateľstvom planéty má však spoločnosť M&G dobré predpoklady do budúcnosti.

M&G v auguste vykázala silné polročné výsledky, pričom prevádzková hotovosť spoločnosti vzrástla o 40%. Cieľom správcu aktív je do konca roka 2024 dosiahnuť prevádzkový kapitál v objeme 2,5 miliardy libier a zároveň spustili schému spätného odkúpenia akcií v hodnote 500 miliónov libier. Medzitým akcie spoločnosti ponúkajú lákadlo pre tých, ktorí hľadajú dividendový príjem, s príjemným dividendovým výnosom 9,9%.

Podobné: Výhľad pre investovanie do akcií na rok 2023

2) Babcock

Bohužiaľ, vojna na Ukrajine pokračuje, rovnako ako napätie medzi USA a Čínou ohľadom Taiwanu. Zvýšené výdavky západných krajín na obranu znamenajú, že spoločnosť Babcock by mohla byť atraktívnou investíciou počas roka 2023.

Medzinárodný dodávateľ poskytujúci služby v oblasti obrany sa momentálne stáva jednou z najlepších akcií na investovanie. 90% príjmov spoločnosti v roku 2023 vzniklo na základe zmluvy, vrátane veľkých obchodov s Britskými ozbrojenými silami a Ministerstvom obrany Británie. Vedenie spoločnosti verí, že by im mohol pomôcť aj zvýšený dopyt po vojenskom výcviku, vzhľadom na konflikt na Ukrajine. Akcie však tento rok nedosiahli taký silný výkon ako napríklad iné obranné spoločnosti. Napriek tomu analytici JP Morgan Chase veria, že dôjde k rastu.

3) GlaxoSmithKline

Farmaceutický sektor už tradične predstavuje bezpečný prístav v búrke, nakoľko spotrebitelia budú potrebovať lieky bez ohľadu na ekonomickú klímu. GlaxoSmithKline sa tento rok síce netešila zo silného výkonu ako jej konkurenti, no má veľký potenciál. V poslednej dobe sa zasa mohla tešiť z dobrej správy, keď americký súd zamietol 2 500 žalôb proti tejto firme, ktoré tvrdili, že jej liek na pálenie záhy spôsobuje rakovinu. Analytici z banky Morgan Stanley odhadli, že nároky na odškodnenie môžu dosiahnuť 45 miliárd amerických dolárov.

4) Imperial Brands

Akcie zo sektoru tabaku rozhodne nie sú pre každého, a rozhodne nie pre investorov, ktorí majú na zreteli princípy investovania v štýle ESG. Sú však vhodné pre tých, ktorí hľadajú príjem. Spoločnosť Imperial Brands v súčasnosti ponúka veľkorysý dividendový výnos vo výške 6,7%. Iba prednedávnom spoločnosť spustila schému spätného odkupu akcií v hodnote 1 miliardy libier.

Imperial tiež zaznamenáva dobrý rast v oblasti výrobkov súvisiacich s vapingom, a to najmä v kontinentálnej Európe, pričom rastie aj jej podiel na trhu s horľavými, teda tradičnými tabakovými, výrobkami. Je pravdou, že akcie spoločnosti tento rok vzrástli o 34%, čo sa stalo vďaka úteku investorov k defenzívnym akciám a zníženej averzií voči riziku. Ak však vezmeme do úvahy schému spätného odkupu akcií spoločnosti a potenciál rastu v rámci vapingu, akcie sa stále oplatí sledovať.

5) Easyjet

Akcie tejto nízko-nákladovej leteckej spoločnosti v roku 2022 poklesli o 30% potom, čo problémy s kapacitou v leteckom priemysle oddialili zotavenie spoločnosti v dôsledku poklesu súvisiaceho s pandémiou ochorenia COVID-19. Následné meškania letov, ktoré sme sledovali najmä toto leto, taktiež zavážili na cenu akcií. Spoločnosť Easyjet však nedávno vykázala výrazne znížené straty a doposiaľ najlepšie výsledky letných výnosov. Letecká spoločnosť vykázala historicky najvyšší zisk za jediný kvartál.

6) Tesla

Akcie výrobcu elektromobilov, ktorému šéfuje Elon Musk tento rok klesli cez 70%. Je to spôsobené kombináciou úteku investorov z technologických akcií a obáv, že Musk je príliš rozptýlený prevzatím spoločnosti Twitter.

Hoci akcie spoločnosti Tesla ostávajú stále dosť vysoko hodnotené, s pomerom ceny k zisku okolo 40, stále je tu šanca na rast. V uliciach Európy je vidieť čoraz viac automobilov značky Tesla. Je to preto, že spoločnosť má teraz “gigatováreň“ v Berlíne, ktorá je schopná vyrobiť až 1 000 áut týždenne. Tesla v súčasnosti vyrába toľko automobilov, že má problémy s logistickou prepravou automobilov k spotrebiteľom.

7) Microsoft

Akcie spoločnosti Microsoft klesli tento rok o 29%, vo všeobecnom smerovaní technologických akcií a súčasných úrovní cien akcií, však táto spoločnosť vyzerá ako správna nákupná príležitosť. Spoločnosť tvrdí, že v ťažkých ekonomických časoch pomáha zákazníkom “urobiť viac za menej času” a tvrdí, že digitálne technológie konečne pociťujú vhodný zadný vietor. Niektorí správcovia fondov sa skutočne domnievajú, že etablované technologické spoločnosti ponúkajú defenzívne vlastnosti a technologické giganty ako také budú aj naďalej podávať solídny výkon.

Spoločnosť sa nedávno dohodla na kúpe hernej skupiny Activision Blizzard a dohoda čelí regulačnej kontrole v súvislosti s problémami hospodárskej súťaže na určitých územiach, vrátane napríklad Spojeného kráľovstva. Microsoft v priebehu roka vrátila investorom až 9,7 miliardy amerických dolárov. Analytici z UBS si myslia, že akcie spoločnosti onedlho dosiahnu hodnotu 300 amerických dolárov.

8) Taylor Wimpey

Akcie v sektore stavieb tento rok poklesli. Rastúce úrokové sadzby a pravdepodobná recesia v budúcom roku viedli k tomu, že trh s nehnuteľnosťami na jeseň spomalil. Spoločnosť Taylor Wimpey však napriek všetkým negatívnym správam zachovala svoje odhady ziskov na budúci rok, čo naznačuje, že môže ukázať aká odolná je. V novembri dosiahli objednávky u spoločnosti Taylor Wimpey hodnotu 2,6 miliardy libier. Z dlhodobého hľadiska sa trh s bývaním zotaví. Očakáva sa, že úrokové sadzby budú klesať a dopyt po nehnuteľnostiach bude naďalej prevyšovať ponuku, čo sa však môže zmeniť ak dôjde k rozsiahlemu nesplácaniu hypoték. V konečnom dôsledku je Taylor Wimpey vhodnou dlhodobou možnosťou na nákup.

Podobné: Výhody zloženého úročenia pri investovaní

9) PayPal

Akcie skupiny PayPal tento rok klesli o 64%. Celkový objem platieb však vzrástol o 9%. PayPal tiež zvýšil svoje odhady ziskov na celý rok. Analytici predpokladajú viac ako 40% potencionálny rast. Aj keď kríza životných nákladov môže krátkodobo zasiahnuť zárobky, PayPal dominuje na trhu s online platbami a vyzerá to ako slušný vstupný bod pre investorov.

10) Tesco

Maloobchodné reťazce to teraz nemajú jednoduché. Kríza životných nákladov spolu s nekontrolovateľnou infláciou vstupných nákladov a rastúcimi mzdami zasahujú spoločnosti priamo do peňaženky. Zdá sa však, že reťazec potravín Tesco má dobré predpoklady na to, aby prekonal prichádzajúcu búrku. Je pravda, že investorov už varovali, že zisky môžu byť nižšie. Akcie spoločnosti síce už v tomto roku klesli, ale vzhľadom na populárnu schému klubových kariet a rozsahu zliav ide o dlhodobú nákupnú príležitosť.

Ak by ste si nevedeli rady kam v roku 2023 umiestniť finančné prostriedky, alebo kde by bolo pre vás najvhodnejšie investovať, sú vám k dispozícií naši investiční experti.

zdroj: www.investors.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.