Výhľad pre investovanie do akcií na rok 2023

HABERL
15. decembra 2022

Rok 2022 bol pre investorov docela náročný, avšak z dlhodobého hľadiska by sa pokles mohol pre skúsených investorov jednoznačne javiť ako výhodná nákupná príležitosť.

Akcie 2023. Investovanie do akcií 2023. Do čoho, kam investovať 2023. Vyvoj akcií 2023. Ako investovať do akcií

Rok 2022 bol pre všeobecný akciový index S&P 500 jedným z najhorších rokov za viac ako posledných desať rokov. Index bol nedávno na ceste k tomu, aby tento rok uzavrel s poklesom o viac ako 17 %. To je prvá dvojciferná percentuálna ročná strata indexu S&P 500 od Veľkej recesie, kedy index v roku 2008 klesol o neuveriteľných 38,4 %.

Ak sa na to však pozrieme z dlhodobého hľadiska, tak roky, ako je napríklad rok 2022 a 2008, sú odchýlkami od normy. A to môže predstavovať vynikajúce dlhodobé nákupné príležitosti pre šikovných investorov.

Aby sme to uviedli všetko do dlhodobejšej perspektívy. Index S&P 500 nezaznamenal od prasknutia internetovej bubliny v rokoch 2001 a 2002 dva za sebou idúce roky ukončené stratou. Od roku 1996 prináša tento index priemerný ročný zisk vo výške príjemných 9 %.

Bohužiaľ, dvojitý protivietor vysokej inflácie a zvyšovania úrokových sadzieb americkým Federálnym rezervným systémom, a inými svetovými centrálnymi bankami, sa tak skoro nevytratí. Ak sa však Federálnemu rezervnému systému podarí dostať infláciu pod kontrolu a zastabilizovať americkú ekonomiku, podľa analytikov by mohol rok 2023 dopadnúť oveľa lepšie.

Vojna FED-u proti inflácii

Na začiatku pandémie COVID-19 americký Federálny rezervný systém znížil sadzbu federálnych fondov na nulu, aby zabránil ekonomickej katastrofe. V roku 2021 spôsobila kombinácia prerušenia dodávateľského reťazca, zadržiavaného spotrebiteľského dopytu, historicky nízkej nezamestnanosti a najnižších úrokových sadzieb prudký nárast inflácie. Takýto rast sme nezažili posledných niekoľko desaťročí.

Podobné: Ako dlho trvá, kým sa akcie zotavia z medvedích trhov?

Vysoko postavení úradníci pôsobiaci vo Federálnom rezervnom systéme pôvodne zľahčovali prudký nárast cien iba ako prechodnú a dočasnú infláciu. Vyššie ceny sa však držali vo vyšších úrovniach oveľa dlhšie, ako pôvodne očakávali, čo ich prinútilo v marci 2022 začať zvyšovať úrokové sadzby.

Po dvoch miernych zvýšeniach úrokových sadzieb, ku ktorým došlo začiatkom roka 2022, dosiahol index spotrebiteľských cien (CPI) v júni tohto roka vrchol na úrovni 9,1 %. Federálny rezervný systém zaviedol ďalšie štyri výraznejšie zvýšenia úrokových sadzieb v druhej polovici roka. Celkovo došlo k zvýšeniam o 75 bázických bodov, čím sa rozsah cieľových úrokových sadzieb fondov Federálneho rezervného systému pohyboval medzi 3,75 % a 4 %.

Rast indexu spotrebiteľských cien však znížil rast až na 7,1 %, čo naznačuje, že vojna Federálneho rezervného systému proti inflácii konečne prináša nejaké víťazstvá.

Žiadna vojna však nie je bez obetí. Vyššie úrokové sadzby zvyšujú pravdepodobnosť spomalenia ekonomiky, či dokonca aj recesie. V časoch ekonomickej neistoty, ako je tá súčasná, majú investori tendenciu predávať akcie a iné rizikové aktíva, čím stláčajú násobky ziskov z akcií a znižujú ceny akcií.

Smerom do ďalšieho roka je v mysliach mnohých investorov jedna veľmi dôležitá otázka. Spôsobia vyššie úrokové sadzby recesiu alebo nie?

Klesol už akciový trh na svoje dno?

Zatiaľ čo úrokové sadzby v roku 2023 pravdepodobne budú rásť, a to aj napriek najvyššej inflácii, ďalšou veľmi dôležitou otázkou pre investorov je, či akciový trh dosiahol už svoje dno?

Podľa spoločnosti CME Group vidia profesionálni investori až 86 % šancu, že úrokové sadzby amerického Federálneho rezervného systému do júna 2023 vzrastú o ďalšie 1 %. Medzitým analytici z Wall Street predpokladajú, že zisky indexu S&P 500 vo štvrtom kvartáli roka 2022 klesnú o 1,7 %, pričom v prvom kvartáli nasledujúceho roka 2023 vzrastú len o 1,7 %.

Napriek veľmi pochmúrnemu odhadu blízkej budúcnosti, index S&P 500 nedosiahol nové minimá, potom čo 13. októbra 2022 klesol na úroveň 3 491.

Akcie sa taktiež môžu tešiť z krátkodobého nepriaznivého vývoja strednodobých volieb v Spojených štátoch amerických. Od roku 1945 mal index S&P 500 v poslednom kvartálu rokov, v ktorých sa konali strednodobé voľby, priemerný zisk na hodnote 6,1 % a v prvom kvartáli nasledujúceho roka ďalších 7,5 %.

Teraz však prichádza dobrá sprava pre investorov. Akciový trh sa pozerá dopredu. Oceňuje ekonomické oživenie a rast ziskov ďaleko do budúcnosti.

V roku 2023 už investori očakávajú nižšiu infláciu a očakávajú aj zmenu postojov Federálneho rezervného systému. Zmenu postojov v tom, že sa prestanú zvyšovať úrokové sadzby, čo pomôže k oživeniu ziskov.

Sameer Samana, hlavný analytik z Wells Fargo Investment Institute uviedol, že spomalenie a prípadne aj ukončenie zvyšovania úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom bude pre investorov v roku 2023 optimistické a malo by pomôcť akciového trhu z viacerých hľadísk.

Koniec zvyšovania úrokových sadzieb znamená, že násobky môžu prestať klesať. Z hľadiska príjmov by menšie zvýšenia a nakoniec žiadne zvýšenia úrokových sadzieb mali znížiť protivietor, ktorému ekonomika v priebehu roka čelí.

Výhľad pre akcie v roku 2023

Vyššie úrokové sadzby sú zlou správou pre ceny akcií. Zvyšujú náklady na kapitál, čo odrádza spoločnosti od požičiavania si a investovania do rozširovania svojho podnikania. Zlou správou pre investorov je, že rast ziskov má tendenciu stagnovať. Existuje tiež negatívny vplyv na oceňovanie diskontovaných peňažných tokov, čo môže poškodiť akcie s vysokým rastom, avšak zmena trendu rast úrokov, môže toto celé zvrátiť. Je treba, aby bol na to investor v roku 2023 pripravený.

Podobné: Čo môže znamenať silný dolár?

1) Rastové akcie

Rok 2022 bol pre ceny akcií vo všeobecnosti ťažký rok, ale rastúce sadzby boli obzvlášť nepríjemné pre rastové akcie. Vanguard Growth ETF výrazne zaostáva za indexom S&P 500, pričom k dnešnému dňu od začiatku roka generuje celkový výnos -28,3%. Od roku 2000 rastové akcie celkovo výrazne prekonávali hodnotové akcie. V rokoch 2003 až 2007, obdobie prudkého zvyšovania úrokových sadzieb, však nedosahovali výkonnosť hodnotových akcií. Čo sa však ale v roku 2023 môže zmeniť.

2) Hodnotové akcie

Zatiaľ čo sa rastové akcie v roku 2022 prepadli, hodnotové sa držali pomerne dobre. Vanguard Value ETF vygeneroval k dnešnému dňu od začiatku roka celkový výnos -1,9 %. Investori, ktorí sa obávajú volatility trhu, geopolitickej a ekonomickej neistoty a rastúcich úrokových sadzieb, budú pravdepodobne aj naďalej hľadať relatívnu bezpečnosť práve v hodnotových akciách.

Thomas Shipp, kvantitatívny akciový analytik vo firme LPL Financial, uviedol: “Hodnotové akcie budú pravdepodobne naďalej prekonávať rastové akcie, až kým úrokové sadzby výrazne neklesnú zo súčasných úrovní. Pomalšie tempo miernejšieho zvyšovania úrokových sadzieb a v končenom dôsledku aj zastavenie zvyšovania úrokových sadzieb budú protivetrom pri oceňovaní relatívneho výkonu. Kým neexistuje jasná cesta, že inflácia skutočne smeruje k 2 % dlhodobému cieľu, hodnotové akcie majú dobrú šancu prekonávať rastové.” Shipp poznamenáva, že LPL sa prikláňa v rámci alokácie aktív k hodnotovým akciám.

Ak by ste si nevedeli rady kam v roku 2023 umiestniť finančné prostriedky, alebo kde by bolo pre vás najvhodnejšie investovať, sú v vám k dispozícií naši investiční experti.

zdroj: www.marketwatch.com, www.investors.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.