Ako a podľa čoho sa vyvíja cena zlata?

HABERL
1. februára 2022

Zlato je súčasťou mnohých portfólií skúsených investorov. Cena zlata predstavuje dôležitý faktor, ktorý investor potrebuje poznať. Ako a podľa čoho sa vyvíja?

zlato

Vďaka jednoduchým možnostiam spracovania a vysokému lesku sa zlato používalo najmä na výrobu šperkov a mincí. V tej dobe bolo získavanie zlata pomerne náročnou úlohou, nakoľko ho bolo potrebné vykopať zo zeme. Avšak čím ťažšie je niečo získať, tým vyššia je cena danej veci.

Postupom času sa začalo zlato používať ako drahý kov, teda predstavovalo spôsob platenia. Všetky rané papierové meny boli kryté zlatom, pričom každá vytlačená bankovka zodpovedala množstvu zlata držanému niekde v trezore. Spojenie medzi súčasnými peniazmi a zlatom síce bolo už dávnejšie prerušené, no stále ide o veľmi žiadaný kov.

S čím cena zlata súvisí a čo ju ovplyvňuje?

Medzi pozoruhodné vlastnosti zlata patrí jeho dvojaká funkcia. Tento drahý kov je zároveň nedostatkovým tovarom, ale aj investíciou. Vývoj dopytu po zlate, a tým pádom aj jeho cena závisí od podstatne rozsiahleho počtu faktorov, ako je napríklad cena akcií.

1) Dopyt po zlate rastie spolu s prosperitou

Dlhodobý vývoj ceny zlata do značnej miery závisí od bohatstva a ekonomického rastu danej krajiny alebo regiónu. Je to spôsobené tým, že fázy ekonomické rozmachu priaznivo ovplyvňujú dopyt po zlate. Zlato sa získava vo väčšom množstve, až nad určitou príjmovou úrovňou, čo platí rovnako pre zlato ako investíciu, tak aj zlato používané na výrobu drahých šperkov.

2) Centrálne banky sa spoliehajú na zlato, ako na menovú rezervu

Podľa Svetovej rady pre zlato, centrálne banky po celom svete neustále zväčšujú svoje držby zlata, čím zvyšujú jeho cenu. Akákoľvek zmena tejto dlhodobej stratégie centrálnych bánk môže mať za následok zaplavenie trhu výpredajom zlata, čo bude mať v konečnom dôsledku tlmiaci vplyv na cenu tohto drahého kovu.

3) Priemyselné využitie zlata

Približne polovica zlata na svete existuje vo forme šperkov, tento drahý kov však má dôležité využitie aj v rôznych priemysloch. Chemický priemysel sa vo veľkej miere spolieha na zlato ako katalyzátor a jeho použitie v rámci medicíny neustále rastie. Okrem toho je nenahraditeľnou súčasťou mnohých inteligentných telefónov, hodiniek alebo automobilov. Toto sú oblasti, v ktorých sa očakáva silný rast, čo podmieni nárast ceny zlata.

4) Vysoká inflácia môže v strednodobom horizonte zvýšiť cenu zlata

Mnoho investorov považuje zlato za dobrý spôsob, ako sa ochrániť pred rastúcou infláciou. Historické dáta ukazujú, že cena zlata má v časoch vysokej miery inflácie tendenciu prudko rásť.

Oplatí sa zlato kúpiť ako investíciu?

Vlastníctvo zlata sa spája s mnohými výhodami. V prvom rade musíme myslieť na to, že zlato si v priebehu vekov svoju hodnotu udržalo. Ľudia vnímajú zlato ako spôsob, ktorým vedia odovzdať a zachovať svoje bohatstvo z generácie na generáciu.

Zlato nekoroduje a je možné ho roztaviť na bežnom plameni, čo uľahčuje prácu s ním. Historicky bolo zlato skvelým zabezpečením proti rastúcej inflácii, nakoľko má jeho cena tendenciu rásť vtedy, keď rastú životné náklady ľudí.

Zlato si okrem toho zachováva svoju hodnotu nielen v časoch finančnej, ale aj geopolitickej neistoty. Ľudia ho považujú za istotu, ku ktorej sa môžu v ťažkých časoch utiekať.

Aké sú možnosti investovania do zlata?

Kedysi bolo zlato len pre bohatých, no vďaka moderným technológiám a dobe sa stalo dostupnou investíciou pre každého. Možnosti investovania do zlata sú naozaj široké, a preto je nepravdepodobné, aby sa investorom nepodarilo nájsť takú možnosť, ktorá im bude najviac vyhovovať.

1) Zlaté šperky

Prirážky, ktoré si klenotnícke spoločnosti účtujú k cene zlata, robia zo zlatých šperkov menej vhodnú možnosť na investovanie. Predajná cena zlatých šperkov zvyčajne výrazne klesne, ihneď po dokončení nákupu. Extrémne drahé šperky si možno udržia svoju hodnotu, no skôr preto, že ide o zberateľské kúsky.

2) Prúty, tehly a mince

Toto je asi najlepšia možnosť ako investovať do zlata, ak chcete vlastniť fyzické zlato. Opäť je však potrebné brať do úvahy aj prirážky k základnej cene zlata. Snáď najlepšou možnosťou, ako vlastniť fyzické zlato je nákup zlatých tehličiek alebo mincí, priamo od mincovní. V tomto prípade, však musíte myslieť aj na fyzické uloženie zlata, ktoré chcete mať bezpečne uložené.

3) Zlaté certifikáty

Ďalším spôsobom ako získať priamu expozíciu voči zlatu, bez jeho fyzického vlastníctva je kúpa zlatých certifikátov vystavených spoločnosťou, ktorá zlato vlastní. Certifikáty sa zvyčajne nespájajú s konkrétnym zlatom, no spoločnosť, ktorá ich vydáva, tvrdí, že má dostatok zlata na založenie všetkých nesplatených certifikátov.

4) Fondy obchodované na burze (ETF)

Ak vám držba fyzického zlata nepríde nijako atraktívna, potom je pravdepodobne správnou cestou fond obchodovaný na burze (ETF). Tento fond priamo nakupuje zlato v mene svojich akcionárov. Pravdepodobne budete musieť zaplatiť nejakú malú províziu za nákup takéhoto fondu, no ide o veľmi dostupnú a jednoduchú možnosť, ako investovať do zlata.

5) Termínované kontrakty

Termínované kontrakty predstavujú ďalší nepriamy spôsob vlastnenia zlata. Ide však o vysoko zadlženú a riskantnú voľbu, ktorá nie je vhodná pre začínajúcich investorov.

V podstate ide o dohodu medzi kupujúcim a predávajúcim o výmene určitého množstva zlata k určitému dátumu v budúcnosti, za vopred stanovenú cenu. Investori môžu na začiatku zaplatiť iba 20% z celkovej ceny zlata kontrolovaného kontraktom, čo vytvára pákový efekt, ktorý môže v budúcnosti potencionálne zisky zvýšiť, alebo aj znížiť.

6) Akcie spoločností ťažiacich zlato

Jedným z hlavných problémov priamej investície do zlata je takmer neexistujúci potenciál rastu. Unca zlata bude rovnakou uncou zlata aj o 100 rokov. V podstate ide o neproduktívne aktívum. Práve to je dôvod, prečo sa mnohí investori obracajú práve na akcie spoločností ťažiacich zlato. Tie majú rovnaký potenciál pre rast, ako akékoľvek iné akciové spoločnosti.

7) Fondy obchodované na burze zamerané na ťažbu zlata

Fondy obchodované na burze (ETF) vám poskytnú široko diverzifikovanú expozíciu voči spoločnostiam ťažiacim zlato. Pozorne však sledujte index, ktorý dané fondy sledujú a osobitnú pozornosť venujte tomu, ako je zostavený, vážený a ako sa prehodnocuje. V prípade, že by ste mali viac informácií, v minulosti sme zverejnili článok s názvom „Ako investovať do zlata – ETF fondy alebo fyzické zlato?

8) Podielové fondy

Investori, ktorí uprednostňujú myšlienku vlastníctva akcií spoločností ťažiacich zlato, pred priamou expozíciou voči zlatu, môžu efektívne investovať do podielových fondov. To im ušetrí prácu a zároveň poskytne možnosť diverzifikácie portfólia.

9) Licenčné spoločnosti

Pre väčšinu investorov je nákup akcií licenčnej spoločnosti najlepšou všestrannou možnosťou ako investovať do zlata. Tieto spoločnosti poskytujú spoločnostiam ťažiacim zlato a iné kovy hotovosť na nákup práva na zlato, ktoré vyťažia za znížené sadzby.

Zlato predstavuje dôležitú súčasť diverzifikovaného investičného portfólia, nakoľko sa jeho cena zvyšuje v reakcii na udalosti, ktoré spôsobujú pokles hodnoty papierových investícií, ako sú akcie a dlhopisy.

Hoci môže byť cena zlata krátkodobo volatilná, dlhodobo si svoju hodnotu vždy držala. V priebehu rokov zlato slúžilo ako zabezpečenie proti inflácii a erózii mnohých mien, preto ide o investíciu, ktorá jednoznačne stojí za zváženie.

zdroj: www.kitco.com, www.tradingeconomics.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.