Top 5 investícií pre krátkodobé investovanie

HABERL
23. februára 2023

Ak chcete investovať peniaze na krátky čas, pravdepodobne hľadáte bezpečné miesto, kde by ste mohli uložiť hotovosť pred tým, ako sa k nej budete musieť v blízkej budúcnosti dostať. Aké sú však možnosti?

Krátkodobé investovanie a investície. Najlepšie top investície pre výhodné krátkodobé investovanie.

V článku Top 5 investícií pre krátkodobé investovanie sa dočítate:

Volatilné trhy a klesajúca ekonomika viedli mnohých investorov k tomu, aby držali hotovosť, keďže kríza COVID-19 sa pretiahla a situácia je naďalej neistá, keďže ekonomika teraz okrem iného čelí vysokej inflácii a potenciálnej recesii.

Krátkodobé investície minimalizujú riziko, ale za cenu potenciálne vyšších výnosov, ktoré sú k dispozícii pri najlepších dlhodobých investíciách.

Čo je krátkodobá investícia?

Ak investujete krátkodobo, často tak robíte preto, že potrebujete mať peniaze v určitom čase. Ak napríklad šetríte na zálohu na dom alebo na svadbu, peniaze musíte mať pripravené. Krátkodobé investície sú tie, ktoré realizujete na obdobie kratšie ako 3 roky. Ak máte dlhší časový rozsah – aspoň 3 až 5 rokov (lepšie je aj dlhšie) – môžete sa pozrieť na investície, ako sú napríklad akcie.

Krátkodobé investície: Bezpečné, ale s nižším výnosom

Bezpečnosť krátkodobého investovania má svoju cenu. Pri krátkodobých investíciách pravdepodobne nebudete môcť zarobiť toľko ako pri dlhodobých. Ak investujete krátkodobo, budete limitovaný určitými typmi investícií a nemali by ste kupovať rizikovejšie aktíva, ako sú akcie a akciové fondy.

Krátkodobé investície však majú niekoľko výhod. Často sú vysoko likvidné, takže svoje peniaze môžete získať, kedykoľvek ich potrebujete. Takisto bývajú menej rizikové ako dlhodobé investície, takže môžete mať obmedzené alebo dokonca žiadne riziká.

Najlepšie krátkodobé investície súčasnosti

Tu je niekoľko najlepších krátkodobých investícií, ktoré by ste mali zvážiť a ktoré vám stále ponúkajú určitý výnos, podľa Jamesa Royala – editora a prispievateľa na tak renomované portály ako CNBC, Yahoo Finance a Barron’s.

Podobné: Výhody zloženého úročenia pri investovaní

1) Sporiace účty s vysokým výnosom

Sporiaci účet s vysokým výnosom v banke vie byť vhodnou alternatívou k držaniu hotovosti na bežnom účte, ktorý zvyčajne vypláca veľmi nízky úrok z vkladu. Banka vám bude okrem toho pravidelne vyplácať úroky, čím si zabezpečíte pravidelný príjem.

Pre koho sú vhodné? Sporiaci účet s vysokým výnosom je vhodný pre investorov, ktorí sa neboja riskovať a najmä pre tých, ktorí potrebujú peniaze v krátkom čase a ktorí sa chcú vyhnúť riziku, že svoje peniaze stratia.

Riziká: Sporiace účty sú v bankách poistené štátom, takže o peniaze neprídete. Z krátkodobého hľadiska tieto účty v skutočnosti nepredstavujú riziko, hoci investori, ktorí držia svoje peniaze na dlhšiu dobu, môžu mať problém držať krok s infláciou.

Výhody: V online bankách môžete zvyčajne získať oveľa vyššie úrokové sadzby ako v celoštátnych kamenných bankách. Navyše sa k peniazom zvyčajne dostanete rýchlym prevodom do svojej primárnej banky, alebo možno aj prostredníctvom bankomatu.

Likvidita: Sporiace účty sú vysoko likvidné a môžete na ne pridávať peniaze. Sporiace účty však zvyčajne umožňujú len šesť výberov alebo prevodov bez poplatkov za jeden cyklus výpisu. Samozrejme by ste si mali dať pozor na banky, ktoré si účtujú poplatky za vedenie účtu alebo prístup k bankomatu, aby ste ich mohli minimalizovať.

2) Fondy krátkodobých podnikových dlhopisov

Korporátne dlhopisy sú dlhopisy emitované veľkými korporáciami na financovanie ich investícií. Zvyčajne sa považujú za bezpečné a vyplácajú úrok v pravidelných intervaloch, napríklad štvrťročne alebo dvakrát ročne.

Pre koho sú vhodné? Dlhopisové fondy sú vhodné pre investorov, ktorí chcú mať diverzifikované portfólio dlhopisov bez toho, aby jednotlivé dlhopisy museli analyzovať. Sú dobré aj pre individuálnych investorov, ktorí nemajú dostatok peňazí na nákup jednotlivých dlhopisov, a mali by sa páčiť aj tým, ktorí sa neboja riskovať.

Riziká: Fondy krátkodobých podnikových dlhopisov nie sú poistené štátom, takže môžu stratiť hodnotu. Dlhopisy však bývajú pomerne bezpečné, najmä ak kupujete ich široko diverzifikovaný výber. Okrem toho krátkodobý fond poskytuje najmenšiu mieru vystavenia riziku zmeny úrokových sadzieb, takže ich rast alebo pokles príliš neovplyvní cenu fondu.

Výhody: Dlhopisové fondy predstavujú mix podnikových dlhopisov od mnohých rôznych spoločností, zvyčajne z mnohých odvetví a veľkostí spoločností. Táto diverzifikácia znamená, že slabo výkonný dlhopis veľmi nepoškodí celkový výnos. Dlhopisový fond bude vyplácať úroky pravidelne, zvyčajne na mesačnej báze.

Likvidita: Krátkodobý fond podnikových dlhopisov je vysoko likvidný a možno ho kupovať a predávať v ktorýkoľvek deň, keď sú finančné trhy otvorené.

3) Účty peňažného trhu

Účty peňažného trhu sú ďalším druhom bankového vkladu a zvyčajne prinášajú vyššiu úrokovú sadzbu ako bežné sporiace účty, hoci obvykle vyžadujú aj vyššiu minimálnu investíciu.

Pre koho sú vhodné? Účty peňažného trhu sú vhodné pre tých, ktorí potrebujú svoje peniaze v blízkej budúcnosti a potrebujú mať k nim prístup bez akýchkoľvek záväzkov.

Riziká: Uistite sa, že ste si našli účet peňažného trhu, ktorý je poistený vládou, aby bol váš účet chránený pred stratou peňazí, pričom krytie je do určitej výšky na vkladateľa a banku. Podobne ako pri sporiacom účte, aj pri účtoch peňažného trhu vzniká hlavné riziko v priebehu času, pretože ich úrokové sadzby zvyčajne sťažujú investorom udržať krok s infláciou. Z krátkodobého hľadiska to však nepredstavuje významnú obavu.

Výhody: Hlavnou výhodou pri účtoch peňažného trhu je úrok, ktorý môžete na účte získať, a v prípade potreby máte tiež možnosť získať prístup k peniazom v krátkom čase.

Likvidita: Účty peňažného trhu sú vysoko likvidné, hoci niektoré štátne zákony ukladajú určité obmedzenia na výbery.

4) Účty pre správu hotovosti

Účet pre správu hotovosti umožňuje ukladať peniaze do rôznych krátkodobých investícií a funguje podobne ako tzv. súhrnný účet.

Pre koho sú vhodné? Účet na správu hotovosti vám poskytuje likvidnú hotovosť, ktorá vám umožňuje rýchly prístup k vašim peniazom, a môže vám vyplácať úroky z vašich vkladov.

Riziká: Účty na správu hotovosti sa často investujú do bezpečných fondov peňažného trhu s nízkym výnosom, takže riziko je veľmi nízke. V prípade niektorých účtov robotických poradcov tieto inštitúcie ukladajú vaše peniaze do partnerských bánk chránených vládou, takže ak už obchodujete s niektorou z partnerských bánk, možno sa budete chcieť uistiť, že neprekročíte krytie vkladov.

Výhody: Často môžete investovať, prevádzať peniaze a vykonávať ďalšie typické bankové činnosti. Účet na správu hotovosti vám teda poskytuje veľkú flexibilitu.

Likvidita: Účty pre správu hotovosti sú mimoriadne likvidné a peniaze môžete kedykoľvek vybrať. V tomto ohľade môžu byť dokonca lepšie ako tradičné sporiace účty a účty peňažného trhu, ktoré obmedzujú mesačné výbery.

Podobné: Ako úrokové sadzby ovplyvňujú investície?

5) Fondy krátkodobých štátnych dlhopisov USA

Vládne dlhopisy sú ako podnikové dlhopisy s tým rozdielom, že ich vydáva federálna vláda Spojených štátov amerických a jej agentúry. Fondy štátnych dlhopisov nakupujú investície, ako sú T-bills, T-bonds, T-notes a cenné papiere kryté hypotékami od federálnych agentúr, ako je Government National Mortgage Association (Ginnie Mae).

Pre koho sú vhodné? Krátkodobé štátne dlhopisy sú vhodné pre investorov, ktorí sa neboja rizika a chcú veľmi bezpečnú investíciu. Dlhopisové fondy sú vhodné pre investorov, ktorí chcú mať diverzifikované portfólio dlhopisov bez toho, aby jednotlivé dlhopisy museli analyzovať.

Riziká: Tieto dlhopisy sa považujú za nízko-rizikové. Dlhopisy vydané federálnou vládou a jej agentúrami síce nie sú kryté fondom Federálnej spoločnosti pre poistenie vlakov, ale ide o prísľub vlády, že peniaze vyplatí. Keďže sú kryté plnou vierou a úverovým krytím Spojených štátov, tieto dlhopisy sa považujú za veľmi bezpečné. Okrem toho fond krátkodobých dlhopisov znamená, že investor na seba berie nízku úroveň úrokového rizika. Rastúce alebo klesajúce sadzby teda nebudú mať veľký vplyv na cenu dlhopisov fondu.

Výhody: Fondy amerických štátnych dlhopisov budú spoľahlivo úročené, aj keď vzhľadom na ich bezpečnosť nebudú vyplácať toľko ako podnikové dlhopisy.

Likvidita: Štátne dlhopisy patria medzi najobchodovanejšie aktíva na burzách, takže fondy štátnych dlhopisov sú vysoko likvidné. Možno ich kupovať a predávať v ktorýkoľvek deň, keď je otvorený trh.

V prípade, že by ste aj vy mali záujem vybrať si najvhodnejšiu investíciu – určenú práve pre vás, neváhajte sa obrátiť na našich investičných expertov.

zdroj: www.cnbc.com, www.finance.yahoo.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.