10 kníh, ktoré by si mal prečítať každý investor v roku 2022

HABERL
12. apríla 2022

Vedeli ste, že Warren Buffett niekedy čítal približne 500 strán denne? Sám tvrdí, že “vedomosti sa hromadia ako zložený úrok”. Preto sme sa pozreli na knihy, ktoré sú vhodné pre investorov.

Pokiaľ ide o investovanie, investori by sa mali snažiť zaujať podobný prístup ako súčasný miliardár Warren Buffett. Viacero skvelých kníh z oblasti investovania bolo napísaných práve týmto skvelým investorom.

Približne 80% svojho dňa venuje iba čítaniu. Samozrejme, že rozumieme tomu, že máte prácu a iné povinnosti, preto nemôžete toľko čítať. Bez ohľadu na to, vám však chceme dať niekoľko tipov týkajúcich sa investičných kníh, ktoré by ste si mali prečítať v nastávajúcom roku. V súčasnom článku sme ich dokonca rozdelili podľa náročnosti.

Knihy pre začínajúcich investorov

1) Mourgan Housell – Psychológia peňazí

Táto zbierka 19 poviedok sa zameriava nielen na čísla a finančné stratégie, ale aj na to, ako ľudia premýšľajú o peniazoch. Pre každého, kto niekedy urobil emocionálne rozhodnutie týkajúce sa jeho rozpočtu alebo investičného portfólia, je posolstvo tejto knihy – “Na emóciách pri peniazoch záleží“ – pravdivé.

Psychológia peňazí od Morgana Housella zdôrazňuje nielen to, ako naše vlastné emócie, zaujatosť a ego ovplyvňujú naše finančné rozhodnutia, ale poskytujú čitateľovi nástroje pre prijímanie lepších rozhodnutí. Housell je ocenený finančný novinár a partner v spoločnosti Collarborative Fund. V minulosti pracoval aj pre denník The Wall Street Journal a poradenskú spoločnosť The Motley Fool.

2) Daniel Kahneman – Myslenie rýchle a pomalé

Prečo sa rozhodujeme skôr na základe pocitov, ako na základe faktov a štatistík? Daniel Kahneman, psychológ, ekonóm a držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2002 sa v tejto knihe ponára do metodológie, ktorú často používame pri prijímaní zásadných rozhodnutí, od výberu nášho životného partnera až po investovanie našich peňazí.

Tento bestseller vydavateľstva New York Times sa zameriava na to, koľko z nás sa rozhoduje na základe inštinktov a intuície, a ako to môže ovplyvniť náš život, vrátane finančnej budúcnosti.

3) Robert Kiyosaki – Bohatý otec chudobný otec

Robert Kiyosaki je ďalším zástancom vzdelávania, týkajúceho sa finančnej gramotnosti na školách. Jeho diela sú písané s ohľadom na finančne negramotných ľudí. Táto kniha vám povie, ako robiť správne investičné rozhodnutia. Kiyosaki radí, aby ste začali vytvorením kvalitného investičného portfólia, investovaním do nehnuteľností a v neposlednom rade zvýšili svoje finančné IQ (pojem, ktorý štedro používa vo všetkých svojich knihách týkajúcich sa akciového trhu).

Ide o veľmi príjemné čítanie, aj keď nie ste lovcom finančných investícií, ktorý chce prečítať všetku literatúru z tohto oddelenia. Informácie z tejto knihy vám pomôžu s uskutočňovaním finančných rozhodnutí, ktoré sa nemusia týkať finančnej burzy.

4) Benjamin Graham – Inteligentný investor

Aj napriek tomu, že kniha “Inteligentný investor” od Benjamina Grahama bola prvýkrát publikovaná už v roku 1949, veľa z jej pôvodných múdrostí, od dôležitosti hodnotového investovania a minimalizácie strát, až po odolávanie emocionálnemu rozhodovaniu pri pohyboch na finančnom trhu, platí dodnes.

Najnovšie vydanie knihy bolo aktualizované o údaje týkajúce sa moderných trhov, ako aj komentáre a poznámky pod čiarou od finančného novinára Jasona Zweiga. Po celom svete sa predalo viac ako milión kópií a kniha bola chválená viacerými odborníkmi z odvetvia.

Mohlo by Vás zaujímať Neprepadajte panike. Aké sú vhodné stratégie počas krízy?

Knihy pre skúsenejších investorov

1) Eseje Warrena Buffetta

Podľa mnohých skúsených investorov je kniha “Eseje od Warrena Buffetta“ jedinou knihou, ktorú o investovaní potrebujete prečítať potom, čo pochopíte základy. Táto kniha sa radí medzi skvosty spomedzi investičnej literatúry a jednoznačne stojí za váš čas. Najlepšie sa totižto naučíte investovať od najlepšieho investora na trhu. Nie je veľa ľudí, ktorí dokážu vymenovať úspešnejších investorov, ako je Warren Buffett.

Ak nemáte čas na to aby ste prečítali všetky knihy, ktoré o investovaní existujú, môžete ťažiť zo skutočnosti, že Buffett to urobil už za Vás. Buffett vynaložil veľké úsilie na to, aby sa podelil o všetko čo vie ohľadom investovania v esejoch, napísaných počas trvania jeho kariéry v oblasti investovania, čo sa ráta na desaťročia.

2) Ray Dalio – Princípy: Život a práca

Táto kniha z dielne Raya Dalia je výpoveďou o jeho finančnom úspechu a radách, ktoré ho k nemu priviedli. Dalio založil hedžový fond s označením Bridgewater Associates už v roku 1975. Odvtedy sa tento fond stal jedným z najlepších fondov v Spojených štátoch amerických.

Táto kniha ponúka zaujímavý pohľad na manažment, ekonómiu a investovanie. Najväčším poučením, ktoré z nej plynie je skutočnosť, že systematický prístup so súborom pravidiel a stratégií je najlepším prístupom a najjasnejšou cestou k úspechu, či už finančného alebo iného.

3) John C. Bogle – Podielové fondy z pohľadu zdravého rozumu

Táto kniha síce bola vydaná v roku 1999, no ide o bibliu týkajúcu sa podielových fondov. Podielové fondy sú investičným nástrojom, ktorý združuje peniaze viacerých investorov do akcií, ide o jeden z najlepších spôsobov ako diverzifikovať svoje portfólio.

Aktualizovaná verzia knihy pokrýva témy od základov investovania do podielových fondov, až po to ako si vybudovať investičné portfólio so stálou silou.

Knihy pre pokročilých investorov

1) William F. Sharpe & Gordon J. Alexander – Investície

Kniha tejto dvojice ponúka vyváženú prezentáciu teórie a praxe, nakoľko čitateľom vysvetľuje základy významných investičných konceptov. Kniha taktiež ilustruje to, ako tieto koncepty využívajú profesionálni investori.

Nájdete v nej aj prehľad širokej škály empirických štúdií, ktoré spájajú akademikov a odborníkov z praxe. Množstvo príkladov z praxe vám pomôže s pochopením dôležitých myšlienok.

Šieste vydanie tejto knihy destiluje rastúcu zložitosť investičného prostredia, vymenúva a popisuje dnešné cenné papiere a trhy jasným, stručným spôsobom a integruje diskusie o nových technikách riadenia investícií.

2) Martin Caban – Investovanie do ETF pre každého

Existuje mnoho investičných stratégií, no v súčasnosti silnie hlas, že investovanie do ETF fondov je naozaj vhodné pre každého.

Autor sa v tejto knihe pokúša investorom priblížiť, ako môžu maximalizovať svoje výnosy a minimalizovať riziká investovaním do týchto investičných nástrojov. ETF fondy predstavujú výborný nástroj, na diverzifikovanie svojho portfólia a rozloženie rizika. Preto by sa mali ocitnúť v portfóliu každého investora, ktorý to myslí s investovaním vážne.

3) Hilda Ochoa-Brillembourg: Doručenie alfy

Všetci skúsení investori chcú generovať alfu. Málokomu sa to však aj skutočne podarí. Hilda Ochoa-Brillembourg vo svojej knihe dôkladne opisuje, ako sa jej už 30 rokov, od roku 1987 kedy založila spoločnosť Strategic Investment Group, darí splniť si sen mnohých investorov. Nakoľko ide o komplikované stratégie a pojmy, kniha je pomerne náročná na čítanie, preto je vhodná iba pre naozaj skúsených investorov.

Priemerný výnos akciového trhu za posledných 100 rokov dosiahol približne 10%. Preto je dôležité nielen mať robustné investičné portfólio, ale aj ho dobre spravovať. Čítanie dobrej knihy o investovaní vám môže pomôcť uskutočniť správne investičné rozhodnutia a minimalizovať svoje straty.

zdroj: www.investors.com, www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.