9 tipov ako zvládnuť výraznejšie poklesy na trhoch

HABERL
8. marca 2022

Rozsiahle prepady alebo korekcie na akciovom trhu a finančných trhoch nemožno predvídať, no ako investor sa na takéto situácie viete pripraviť. Ako na to? Viac sa dočítate v článku.

Všetci sa bojíme o svoje peniaze. Je ľahké pochopiť, prečo sa človek bojí, že zostane na mizine. Avšak trápime sa teda aj vtedy, keď peňazí máme dostatok. To platí najmä v prípade, že sú naše peniaze investované na akciovom trhu a dôjde k výraznejším poklesom na trhu.

V aktuálnom článku sme pre vás pripravili prehľad vhodných stratégií, pre súčasné podmienky na trhoch.

1) Odolajte predajom v panike

Počas korekcií trhu, vám predaj vašich investícií môže pripadať, ako dobrý nápad. Negatívne správy, ako je pandémia, bublina aktív, ktorá v blízkej dobe praskne, odhalené podvody alebo vojna, môžu ovplyvniť každého investora.

Historické údaje však ukazujú, že dni s najlepšími a najhoršími výsledkami na akciovom trhu sa často vyskytnú tesne za sebou. To je kľúčový dôvod, prečo stratégia načasovania akciového trhu nefunguje.

2) Odolajte nákupom v panike

Nákup akcií v panike možno opísať ako stav mysle, ktorý vás tlačí k investíciám, čo sa môže stať problémom pri dosahovaní vašich aktuálnych investičných cieľov. Koniec koncov, mnohým investorom sa zdá, že keď trhy klesajú, a tým pádom klesajú aj ceny niektorých akcií, nastáva ideálna doba na investovanie.

V takýchto prípadoch investori často nakupujú akcie lídrov sektorov alebo indexové fondy. Mnoho z nich však zabúda, že investovanie do akcií sa spája s určitým stupňom rizika. Nákupné šialenstvo, môže viesť investorov k tomu, aby investovali do akcií výrazne nad rámec ich skutočnej tolerancie voči riziku.

3) Udržujte svoje investičné portfólio vyvážené

Vyvažovanie portfólia je stratégia, ktorá pomáha znižovať celkové riziko vo vašom investičnom portfóliu, vďaka čomu sa zabezpečí lepšia návratnosť vašich investícií prispôsobená riziku, ktoré ste ochotný podstúpiť. Táto stratégia zahŕňa pravidelné nakupovanie a predaj investícií tak, aby sa váha každej triedy aktív udržala, podľa vašej cielenej alokácie.

Ak budete správne a pravidelne vyvažovať svoje investičné portfólio, zostanete na ceste k dosiahnutiu vašich finančných cieľov. Okrem toho budete lepšie riadiť celkové riziko portfólia v dobe, keď budú trhy volatilné. Nie vždy je najlepším nápadom vyvažovať portfólio uprostred prepadov akciového trhu. Namiesto toho radšej počkajte, než sa akciový trh trochu upokojí.

Mohlo by Vás zaujímať – Ako si vybrať brokera pre nákup akcií?

4) Chráňte svoje osobné financie

Pád akciového trhu ovplyvňuje oveľa viac ako len hodnotu vášho investičného portfólia. Finančné trhy môžu v skutočnosti ovplyvniť zamestnanosť, trh s nehnuteľnosťami, spotrebu tovaru, infláciu a mnohé iné faktory. Nepokoje na akciovom trhu teda môžu mať rôzny vplyv na rôznych jednotlivcov. Vy sa však na to viete pripraviť troma stratégiami.

A) Pozrite sa na svoje peňažné toky

Na čo míňate každý deň peniaze? Odkiaľ pochádzajú vaše príjmy? Udržiavaním osobného výkazu peňažných tokov si môžete lepšie usporiadať svoje súkromné financie, vďaka čomu krach akciového trhu neovplyvní vašu schopnosť pokryť nevyhnutné výdavky.

Okrem toho presné sledovanie vašich výdavkov môže pomôcť eliminovať zbytočné výdavky, ako sú napríklad drahé večere, nevyužité členstvo v posilňovni a podobne.

B) Vytvorenie núdzového fondu

Ďalším spôsobom, ako sa v prípade núdze môžete finančne chrániť, je vytvorenie núdzového fondu. V prípade, že núdzový fond ešte stále nemáte, je ideálny čas na to, aby ste si ho ihneď založili.

Ak už nejaký núdzový fond vytvorený máte, prepad alebo krach akciového trhu je ideálnym podnetom na to, aby ste do neho pridali sumu v hodnote ďalších 2 až 3 mesačných výdavkov.

C) Pozrite sa na svoje dlhy

A v neposlednom rade sa pozrite na svoj dlh. Spravidla krach akciového trhu nie je vhodný čas na ďalšie zadlžovanie sa. Ak tak urobíte, riskujete, že sa dostanete do kritickej ekonomickej situácie. Navyše, korekcia akciového trhu môže byť skvelým časom na refinancovanie už existujúceho dlhu, ako je napríklad hypotéka alebo iná vyššia pôžička.

Máte záujem investovať? Investujte do riadeného portfólia PROFIT, ktoré v roku 2021 dosiahlo výkonnosť 34,39%.

5) Buďte pripravený

Jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je byť pripravený na ďalší pokles. Pripomeňte si, že koniec koncov opäť dôjde k poklesu trhu. To vám môže pomôcť psychicky sa pripraviť na tento pokles. Držte sa ostatných tipov v tomto článku a poklesu akciového trhu sa naozaj nemusíte obávať.

6) Pravdepodobnosť zotavenia

Keď sa pozriete na dlhodobé trendy, uvidíte, že po každom poklese prišlo zotavenie. Takže, keď najbližšie dôjde k poklesu akciového trhu a hodnota vášho investičného portfólia prudko klesne, pripomeňte si, že takmer určite dôjde k oživeniu. Nechcete predsa svoje investície predať a uzamknúť svoje straty. Zotavenie trhu je pravdepodobne na ceste a ak máte šancu vydržte, čo chvíľa sa budete môcť tešiť z rastu.

7) Pamätajte, že máte plán

Ak máte počas krachu akciového trhu problémy, urobte krok dozadu a pamätajte na svoj plán. Vytvorenie investičného plánu môže byť jedným z najlepších spôsobov, ako zostať na správnej ceste napriek tomu, že situácia vyzerá pochmúrne. Nevzdávajte sa svojho plánu. Váš plán bol kvalitne vypracovaný. V čase poklesu trhu jednoducho nie je čas na rozhodnutia, ktoré budú váš plán podkopávať.

8) Investujte do akcií, no vyberajte si ich opatrne

Akcie sú síce po krachu trhu lacnejšie, no musíte byť mimoriadne opatrný. Krach akciového trhu predstavuje skvelú príležitosť na zvýšenie alokácie vlastného kapitálu v akciách za rozumnú cenu a umožňuje vám prejsť na agresívnejšiu alokáciu. Akciové investície, najmä ak sú kúpené za nízke ceny, pri dlhodobých cieľoch majú bezkonkurenčnú schopnosť zvýšiť svoju návratnosť.

Pri výbere jednotlivých akcií, do ktorých chcete investovať, by ste si mali urobiť dostatočný prieskum trhu. Keď sa akciový trh spamätá z krachu, nie všetky akcie začnú hneď rásť a prinesú vhodné výnosy. Ak teda plánujete do akcií investovať počas korekcie trhu, uistite sa, že ste vykonali primeraný prieskum investičných možností alebo ste sa poradili s odborníkmi.

9) Zamerajte sa na dlhodobé investície

Po poklese akciových trhov vždy prídu rovnaké otázky. Klesne akciový trh na nulu? Oživí sa ekonomika? Môžu ceny akcií rásť? Odpovede sú tiež vždy rovnaké. Akciový trh nikdy neklesne na nulu, ekonomika sa vždy zotaví a ceny akcií z dlhodobého hľadiska v prevažnej väčšine stúpajú, a dosahujú nové historické maximá.

Krátkodobej volatility trhu sa nezbavíte, no to ako vás ovplyvní závisí len od vás. Ak investujete dlhodobo, tieto vzostupy a pády na akciovom trhu by vám nemali prekážať.

Namiesto toho sa zamerajte na svoje investičné správanie nasledujúcimi spôsobmi:

  • odolajte nutkaniu zapojiť sa do nákupu a predaja akcií v panike,
  • uistite sa, že vaše investičné portfólio je vyvážené,
  • chráňte svoje peňažné toky,
  • pochopte, že volatilita je neoddeliteľnou súčasťou investičného procesu,
  • v budúcnosti dôjde k mnohým ďalším krachom trhu.

Záver

Rozsiahle prepady, alebo krach akciového trhu ponúkajú investorom jedinečnú príležitosť na rast svojho majetku. Ale aby ste mohli využiť tento pokles, musíte mať pripravený plán, čo budete robiť. Vyššie uvedené tipy sú navrhnuté tak, aby vám pomohli nielen lepšie prečkať pád akciového trhu, ale aj zvýšiť hodnotu svojho majetku po tom, čo sa trhy zotavia.

V prípade, že by ste v týchto časoch mali záujem poradiť sa s našim investičnými expertmi, neváhajte nás kontaktovať. Radi sa pozrieme na to, či aj vaše financie sú v bezpečí.

zdroj: www.investors.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.