Dividendové akcie

HABERL
28. júna 2022

Hľadáte pravidelný príjem a zároveň chcete investovať na akciovom trhu? Dividendové akcie sú tým pravým pre vás.

Dividendové akcie. Dividendové etf. Najlepšie dividendové akcie. Akcie s dividendami. Dividendové portfólio.

V článku Dividendové akcie sa dočítate:

Dividendové akcie pravidelne rozdeľujú časť zisku spoločnosti investorom. Väčšina dividendových akcií vypláca investorom dividendy každý štvrťrok. Investori sa môžu rozhodnúť, či si tieto dividendy nechajú vyplatiť a zvýšia tak svoj hotovostný tok, alebo ich opätovne zainvestujú do akcií.

Spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendy, majú tendenciu mať dobré základy a vysokú kvalitu, takže môžu navýšiť určitú stabilitu vo vašom portfóliu. Vo všeobecnosti ich môžeme považovať za nízko-rizikové investície.

Ako investovať do dividendových akcií?

Existujú dva hlavné spôsoby investovania do dividendových akcií. Prostredníctvom fondov, ako sú napríklad indexové fondy alebo ETF (fondov obchodovaných na burze), ktoré držia dividendové akcie, alebo nákupom jednotlivých dividendových akcií.

Dividendové fondy obchodované na burze (ETF) ponúkajú investorom prístup k výberu dividendových akcií v rámci jednej investície. To znamená, že len s jednou transakciou môžete vlastniť portfólio dividendových akcií. Fond vám bude pravidelne vyplácať dividendy, ktoré si môžete následne nechať vyplatiť alebo opätovne investovať.

Dividendové fondy ponúkajú výhodu okamžitej diverzifikácie. Ak sa jedna akcia vo vlastníctve fondu zníži alebo pozastaví vyplácanie dividend, stále sa môžete spoľahnúť na príjem z ostatných.

Postup pri výbere dividendových akcií

Vybudovanie portfólia tvoreného jednotlivými dividendovými akciami si vyžaduje dostatok času a námahy, no mnohým investorom sa to jednoducho oplatí. Poďme si teda priblížiť postup, ako investovať do jednotlivých dividendových akcií:

1) V prvom rade je potrebné nájsť akcie vyplácajúce dividendy. Akcie, ktoré vyplácajú dividendy nájdete na rôznych finančníckych stránkach alebo na webových stránkach svojho makléra.

2) Zvážte dané akcie. Ak sa chcete pozrieť na akciu bližšie, začnite s porovnávaním dividendových výnosov s jej rovesníkmi. Ak je dividendový výnos spoločnosti oveľa vyšší, ako výnos iných spoločností, môže to byť varovanie. Prinajmenšom to stojí za to, aby ste sa na spoločnosť pozreli bližšie.

3) Následne sa pozrite na výplatný pomer akcií, ktorý vám povie, aká časť príjmu spoločnosti ide na dividendy. Príliš vysoký výplatný pomer, vo všeobecnosti nad 80 %, znamená, že spoločnosť na vyplácanie dividend dáva veľké percento svojich príjmov. V niektorých prípadoch môžu výplatné pomery dividend prekročiť aj 100 %, čo znamená, že sa spoločnosť zadlžuje kvôli tomu, aby vyplácala dividendy.

4) Rozhodnite sa koľko akcií chcete nakúpiť. Ak kupujete jednotlivé akcie spoločností, potrebujete dosiahnuť určitú mieru diverzifikácie vášho portfólia, preto budete musieť vopred určiť, aké percento portfólia venujete konkrétnym akciám. Ak sú akcie rizikovejšie je vhodnejšie ich kúpiť menej. Ak sa chystáte re-investovať svoje dividendy, budete si musieť prepočítať základ nákladov, teda objem finančných prostriedkov, ktoré ste pôvodne zaplatili za nákup akcií.

5) Hlavným faktorom pri kúpe dividendových akcií by mala byť bezpečnosť dividend. Dividendové výnosy nad 4 % by sa mali starostlivo preskúmať, nad 10 % ste jednoznačne v riziku. Okrem iného môže príliš vysoký dividendový výnos naznačovať, že výplata dividend je neudržateľná alebo, že investori predávajú svoje akcie, čím znižujú cenu akcií a v dôsledku toho zvyšujú dividendový výnos.

Aristokrati medzi dividendovými akciami

Pri investovaní do dividend je potrebné zvážiť jeden dôležitý faktor – konzistentnosť, ktorá je dôležitá najmä pre investorov hľadajúcich pevný výnos.

V tomto ohľade podľa editora spoločností Associated Press, Washington Post, MSN, Yahoo Finance, MarketWatch a TheStreet – Chrisa Davisa stoja za zváženie tzv. “dividendoví aristokrati“.

S&P 500 Dividend Aristocrats je trhový index, ktorý zahŕňa vybrané spoločnosti z indexu S&P 500. Na to, aby sa spoločnosti dostali do tohto indexu musia spĺňať nasledujúce:

  • Za posledných 25 rokov museli každý rok zdvihnúť výšku vyplácanej dividendy.
  • Musia mať trhovú kapitalizáciu upravenú podľa pohyblivosti v hodnote minimálne 3 miliárd amerických dolárov.
  • Musia mať priemernú dennú hodnotu obchodov vo výške 5 miliónov amerických dolárov.
  • Metodológia indexu tiež vyžaduje, aby bolo zahrnutých minimálne 40 spoločností a žiadny sektor nemôže tvoriť viac ako 30 % váhy indexu.

Čo to znamená pre investorov? “Dividendoví aristokrati“ sú veľké spoločnosti, ktoré vedia spoľahlivo vyplácať dividendy. Majú vysokú likviditu a index, ako celok môže investičnému portfóliu ponúkať väčšiu diverzifikáciu ako dividendové indexy s vysokým výnosom (ktoré sú zvyčajne silne zaťažené finančným sektorom alebo sektorom verejných služieb).

Dividendové akcie. Dividendové ETF. Dividendové portfólio. Najlepšie dividendové akcie. 3 typy ETF portfólií.

TOP 5 dividendových akcií

Známy editor Bob Ciura práve počas aktuálneho mesiaca zostavil zoznam top dividendových akcií s výnosom väčším ako 5 %. My sme pre vás vybrali niektoré z nich.

1) MPLX LP (MPLX)

Dividendový výnos: 8,5 %

MPLX LP (Master Limited Partnership) bola založená skupinou Marathon Petroleum Corporation (MPC) v roku 2012. Pôsobí v dvoch segmentoch – logistika a skladovanie. Najmä ropa a rafinované ropné produkty, a zber a spracovanie, ktoré sa týkajú zemného plynu a skvapalneného zemného plynu.

2) Magellan Midstream Partners LP (MMP)

Dividendový výnos: 7,9 %

Magellan Midstream Partners vlastní najdlhší potrubný systém rafinovaných produktov, ktorý je spojený s takmer polovicou celkovej rafinérskej kapacity Spojených štátov amerických. Tento segment generuje približne 65 % celkového prevádzkového príjmu spoločnosti, zatiaľ čo preprava a skladovanie ropy generuje zvyšných 35 % príjmu spoločnosti.

3) Sunoco LP (SUN)

Dividendový výnos: 7,9 %

Sunoco LP distribuuje palivové produkty prostredníctvom svojich veľkoobchodných a maloobchodných obchodných jednotiek. Veľkoobchodná jednotka spoločnosti nakupuje palivové produkty od rafinérií a predáva ich svojim vlastným aj nezávislým predajcom. Maloobchodná divízia prevádzkuje predajne, v ktorých sa zákazníkom predávajú palivové produkty ako aj iné produkty, ako napríklad polotovary a potraviny.

4) Altria Group (MO)

Dividendový výnos: 6,6 %

Altria Group je spoločnosť založená celosvetovou skupinou Phillip Morris v roku 1847. V súčasnosti táto spoločnosť predáva značky ako Marlboro, ale aj množstvo ďalších nefajčiarskych značiek, vrátane Skoal a Copenhagen.

5) City Office REIT (CIO)

Dividendový výnos: 5,8 %

City Office REIT je interne spravovaný investičný fond v oblasti nehnuteľností zameraný na vlastníctvo, prevádzkovanie a získavanie vysokokvalitných kancelárskych nehnuteľností v “18-hodinových mestách” na juhu a západe Spojených štátov amerických. Jeho cieľové trhy majú množstvo atraktívnych demografických a zamestnaneckých charakteristík, ktoré majú viesť k zhodnotenie kapitálu fondu.

V prípade, že by ste mali ďalšie otázky, náš tím investičných expertov je vám k dispozícií. Kontaktujte nás.

zdroj: www.msn.com, www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.