Do akých akcií v roku 2023 investovať?

HABERL
2. februára 2023

Práve sme sa len nedávno dostali do nového roka a ten predošlí urobil z viacerých akciových spoločností vhodné príležitosti. Ktoré akcie je teda potrebné sledovať a zvážiť ich držanie v portfóliu?

Do akých akcií investovať. Aké akcie kúpiť 2023. Kam investovať 2023. Akcie Amazon, T-Mobile, Walt Disney, Wells Fargo

V článku Do akých akcií v roku 2023 investovať? sa dočítate:

Ekonomiku roku 2022 trefne vyjadríme jedným slovom: inflácia. Po ére ultra nízkej inflácie dosiahol medziročný rast indexu spotrebiteľských cien v USA hodnotu až 9,06%. V reakcii na rastúce ceny Federálny rezervný systém sedemkrát zvýšil sadzbu federálnych fondov, čo predstavuje kumulatívny rast o 4,25%. Vyššie vstupné náklady a vyššie úrokové sadzby si vyžiadali daň v podnikoch aj na finančných trhoch.

Začiatok roka 2023 je poznačený zvýšenou neistotu. Federálny rezervný systém môže pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb a americká ekonomika môže skĺznuť hlboko do recesie. Alebo aj nie.

Nedávna správa od analytikov banky Morgan Stanley predpovedá, že inflácia do konca roka 2023 klesne na 2,4%, zvyšovanie úrokových sadzieb sa skončí a ekonomika sa vyrovná, ale neklesne.

Výber správnych akcií na rok 2023 uprostred tejto neistoty je náročný

Pre väčšinu investorov je čas na to, aby boli konzervatívni. To zvyčajne znamená vybrať si vyspelé a stabilné spoločnosti. Môže to tiež znamenať uspokojenie s nižšou rastovou kapacitou. Sladkým bodom pre rok 2023 môžu byť zavedené spoločnosti, ktoré sú pripravené na rast.

Tento rast môže pochádzať z obnoveného zamerania na efektívnosť, cenovú silu, priaznivé trendy, uvádzanie produktov na trh alebo kombináciu týchto faktorov. Poďme sa preto pozrieť na niektoré akcie, ktoré sú podľa Catherine Brock – renomovanej editorky pre také portály ako USA Today, MSN Money, The Motley Fool – naozaj vhodné pre rok 2023.

1) Amazon (AMZN)

Spoločnosť Amazon je skutočne veľkým maloobchodníkom v oblasti internetového obchodu. Možno ste o tom však nevedeli, ale Amazon robí aj oveľa viac. Je taktiež najväčším svetovým poskytovateľom cloud computingu. Platforma Amazon Web Services (AWS) má väčší podiel na trhu ako Azure od Microsoftu alebo Google Cloud od Alphabetu. Amazon zarába provízie a predáva služby spojené so skladovaní a plnením objednávok pre predajcov tretích strán. Okrem toho generuje príjem prostredníctvom služieb Prime, Kindle a Unlimited.

Rok 2022 bol pre Amazon skutočne náročný. Akcie spoločnosti klesli z viacerých dôvodov o približne 50%. Dobrou správou však je, že rok 2023 bude oveľa lepší. Mimo iné, porovnávanie ziskov bude jednoduchšie. Generálny riaditeľ Andy Jassy sa rozhodol zamerať na zefektívnenie štruktúry nákladov spoločnosti. Amazon míňa veľa peňazí v oblastiach, ktoré nie sú ziskové. Zameranie na efektívnosť by malo viesť k strategickým zmenám v týchto oblastiach a k znižovaniu nákladov v prebiehajúcich činnostiach.

Amazon tiež v roku 2022 odkúpil miliardy kmeňových akcií, čo sa stalo prvýkrát od roku 2012. Spoločnosti zostáva 6 miliárd dolárov na autorizáciu spätného odkúpenia akcií. Pokračujúce spätné odkupy akcií by neskôr mohli podporiť vyšší zisk na akciu. V porovnaní s minulosťou sú akcie Amazonu práve teraz pomerne lacné. Konsenzuálny cenový cieľ pre Amazon je približne 140 dolárov, momentálne sa akcie obchodujú za 97 dolárov.

Podobné: Najlepšie rastové ETF fondy pre rok 2023

2) T-Mobile (TMUS)

T-Mobile poskytuje svoje služby v oblasti telefónnych hovorov, správ a dát. V USA, Portoriku a na Amerických Panenských ostrovoch má viac ako 100 miliónov zákazníkov. Medzi dve značky spoločnosti patrí T-Mobile a Metro by T-Mobile, predtým MetroPCS.

Spoločnosť stále pracuje na svojom pláne kúpiť skupinu Sprint. S doterajším pokrokom v predstihu pred plánovaným termínom T-Mobile nedávno zvýšil usmernenia týkajúce sa synergií pri fúziách. Spoločnosť predtým odhadovala, že úspory nákladov súvisiace s fúziou dosiahnu hodnotu 5,4 až 5,6 miliárd amerických dolárov. Nový odhad dosahuje 5,7 až 5,8 miliárd.

Spoločnosť taktiež oznámila, že jej 5G sieť po celom svete pokrýva 323 miliónov ľudí. To zahŕňa 260 miliónov ľudí, ktorí sú pokrytí superrýchlou Ultra Capacity 5G sieťou spoločnosti. Väčšie pokrytie a vyššie rýchlosti v kombinácii s plánmi za konkurencieschopné ceny, nízkou mierou odchodu zákazníkov a súvahou na investičnej úrovni môže len pomôcť spoločnosti. Konsenzuálny cenový cieľ pre akcie spoločnosti dosahuje 177,87 amerických dolárov, čo predstavuje 25% nárast.

Podobné: Kam investovať 10000 eur?

3) Walt Disney Company (DIS)

Zábavná spoločnosť Walt Disney ovláda dva segmenty. Divízia s označením Disney Parks, Experiences and Products prevádzkuje zábavné parky po celom svete. Disney Media and Entertainment Distribution prevádzkuje televízne siete, filmové štúdiá, produkuje a distribuuje televízny obsah a prevádzkuje priame streamingové siete pre spotrebiteľov Disney+, ESPN+, Hulu a ďalšie. Disney tiež predáva licencie na obchodné mená a postavy pre tretie strany.

Po tom, čo spoločnosť Disney v septembrovom kvartáli minula konsenzuálne odhady príjmov o 0,2 dolárov, spoločnosť oznámila výmenu generálneho riaditeľa Boba Chapeka. Chapek urobil niekoľko nepopulárnych krokov, vrátane zvýšenia cien v rámci zábavných parkov. Chapekovým nástupcom je jeho predchodca Bob Iger. Iger, ktorý má teraz dvojročnú zmluvu bol obľúbeným generálnym riaditeľom spoločnosti Disney v rokoch 2005 až 2020.

Uprostred tejto kontroverzie a neuspokojivých zárobkov však nachádzajú analytici aj svetlé momenty. Rast počtu predplatiteľov v oblasti streamovania bol pôsobivý. Spoločnosť za posledný fiškálny rok získala 57 miliónov predplatiteľov. Dokopy ich je 235 miliónov, čo prekonáva už aj Netflix.

Príjmy zábavných parkov začínajú po pandémii konečne rásť, čo pomáha celkovému výsledku spoločnosti. Vo fiškálnom roku 2022 obchod so zábavnými parkmi vygeneroval menšie príjmy, ale vyšší prevádzkový zisk ako mediálny obchod.

Je vhodné očakávať, že nadchádzajúcich kvartáloch bude spoločnosť Disney pokračovať v raste svojich príjmov zo streamovania, no s väčším zameraním na ziskovosť. Bob Chapek vo svojej poslednej správe o zisku predpovedal, že Disney+ bude vo fiškálnom roku 2024 ziskovou.

Nízka cena akcií spoločnosti Disney spolu s obnovou príjmov zo zábavného parku, pevnosťou v streamovaní a rešpektovaným generálnym riaditeľom na čele tvoria dobrú príležitosť na nákup pre rok 2023. Cieľová cena pre Disney je na hodnote 124,05 amerických dolárov. Momentálne sa akcie predávajú za približne 108 dolárov.

Podobné: Najlepšie podielové fondy pre rok 2023

4) Wells Fargo (WFC)

Wells Fargo poskytuje bankové a investičné služby spotrebiteľom a podnikom. Spoločnosť poskytujúca finančné služby obsluhuje 33% domácnosti v USA a 10% malých podnikov. Jej úverová operácia je tiež populárna u stredne veľkých amerických spoločností.

Spoločnosť teraz zaznamenala medziročný 16% pokles. Banka rieši pretrvávajúce regulačné problémy vyplývajú zo škandálu s falošnými účtami, ktorý sa dostal na verejnosť v roku 2016. Predovšetkým je potrebné poznamenať, že Federálny rezervný systém vtedy zaviedol stále platný strop aktív na hodnote 1,95 bilióna amerických dolárov. Tento strop bude zrušený až vtedy, keď banka posilní svoje interné procesy, aby v budúcnosti zabránila zneužívaniu. Strop obmedzuje potenciál rastu úverov.

Rastúce úrokové sadzby sú pre Wells Fargo dobré, pokiaľ nesplácanie úverov bude na nízkej úrovni. Doteraz tomu tak bolo. Čistý úrokový výnos v treťom kvartáli vzrástol o 36%. Anualizované čisté odpisy ako percento celkových úverov v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom vzrástli len mierne na 0,17%. Wells Fargo vypláca dividendu s výnosom takmer 3%. Banka v treťom kvartáli roka 2020 znížila svoju dividendu, no odvtedy rastie. Konsenzuálny cenový cieľ pre spoločnosť je 53,86 dolárov. To je o 30% ako je aktuálna hodnota.

Ak by ste si nevedeli rady kam v roku 2023 umiestniť finančné prostriedky, alebo kde by bolo pre vás najvhodnejšie investovať, sú vám k dispozícií naši investičný experti.

zdroj: www.msn.com, www.yahoo.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.