Najlepšie rastové ETF fondy pre rok 2023

HABERL
12. januára 2023

ETF fondy v súčasnosti patria medzi obľúbenú skupinu investičných nástrojov, ako zhodnotiť svoj majetok. Ponúkajú mnoho výhod, ale na ktoré sa v roku 2023 zamerať?

ETF 2023. Najlepšie ETF fondy 2023. Najvýkonnejšie ETF fondy 2023. Zoznam ETF fondov.

V článku Najlepšie rastové ETF fondy pre rok 2023 sa dočítate:

Rok 2022 bol pre akciový trh naozaj náročný. Mnohí investori radšej prestali “riskovať” a odvrátili sa od rastových akcií v snahe nájsť niečo defenzívnejšie a bezpečnejšie. Rastové akcie, a teda aj rastové ETF (fondy obchodované na burze) v súčasnosti čelia vyššej volatilite a riziku, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch.

Ale ako hovorí staré príslovie: “Buď chamtivý vtedy, keď sa ostatní boja”. Takže ak patríte medzi investorov orientovaných na rast, práve teraz môže byť ideálny čas na získanie pozície v spoločnostiach a fondoch, ktoré sa v súčasnosti obchodujú za atraktívnejšie ceny ako pred rokom.

Samozrejme, že sa takýto prístup spája so zvýšeným rizikom, avšak na akciovom trhu je stále nejaká miera rizika. A nakoniec, spoločnosti neuspejú tým, že budú stabilnejšie, alebo “menej zlé”, ako ich konkurencia. Dlhodobý úspech verejne obchodovateľnej spoločností spočíva na jej schopnosti posúvať svoje tržby a zisky vyššie a zvyšovať cenu svojich akcií.

Takže, keď sa pomaly dostávame do roka 2023, možno začína byť vhodný čas prehodnotiť, čo fungovalo v minulých rokoch, a namiesto toho sa pozrieť do budúcnosti, ktorá nemusí byť taká pochmúrna. Ak ste optimisti, pravdepodobne je na čase zvážiť investovanie do rastových ETF. O ktorých sa budeme rozprávať aj v tomto článku. Poďme sa teda pozrieť na 5 najlepších rastových ETF fondov, do ktorých sa podľa Jeffa Reevesa z portálov MarketWatch a InvestorPlace rozhodne oplatí v roku 2023 investovať.

1) Invesco QQQ Trust

  • Aktíva v správe: 158,2 miliardy amerických dolárov
  • Dividendový výnos: 0,7%
  • Náklady: 0,2%, alebo 20 amerických dolárov ročne za každých investovaných 10 000 amerických dolárov

Tento ETF fond bude pravdepodobne jediným fondom na tomto zozname, ktorý nemá svojom názve slovíčko “rast”. Invesco QQQ Trust je však nepochybne jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako investovať do rastových spoločností. Tento fond používa ako svoj benchmark Index Nasdaq-100. Je veľmi jednoduchý a elegantný v tom, že vlastní 100 najväčších akcií, kótovaných na populárnej burze Nasdaq.

Zhruba polovica tohto ETF fondu je alokovaná do technologického sektora, pričom ďalších 15% tvoria akcie “digitálnej komunikácie”, ktoré zahŕňajú platformy patriace pod spoločnosť META. S obrovským objemom obchodovania a expozíciou voči špičkovým technologickým akciám na svete je tento fond výborným a jednoduchým spôsobom, ako do svojho portfólia zahrnúť jeden z najlepších rastových ETF fondov.

Podobné: Výhľad pre investovanie do akcií na rok 2023

2) Vanguard Growth ETF

  • Aktíva v správe: 72,4 miliardy amerických dolárov
  • Dividendový výnos: 0,7%
  • Náklady: 0,04%

Vanguard Growth ETF možno nie je taký obšírny ako predchádzajúci fond, ale rozhodne patrí medzi 15 najväčších ETF fondov v Spojených štátoch amerických. Je taktiež lídrom medzi špecializovanými rastovými ETF. Vychádza z indexu, ktorý obsahuje okolo 280 populárnych rastových akcií, ktorý vytvorilo Centrum pre výskum cien investičných nástrojov na University of Chicago Booth School of Business.

Tento ETF fond sa drží zoznamu veľkých a etablovaných spoločností, ktoré prechádzajú skríningom veľkých akcií, z hľadiska trendov rastu výnosov. V mnohých ohľadoch je VUG jednoducho ďalšou vrstvou za veľkými spoločnosťami tvoriacimi index Nasdaq.

3) Vanguard Small-Cap Growth ETF

  • Aktíva v správe: 12,5 miliardy amerických dolárov
  • Dividendový výnos: 0,6%
  • Náklady: 0,07%

Čo ak nemáte záujem pridať do svojho portfólia ďalších veľkých hráčov z Wall Street, ale namiesto toho chcete lídrov zajtrajška? Ak vám tento prístup príde lákavý, zvážte investovanie do fondu Vanguard Small-Cap Growth ETF. VBK zdieľa mnohé charakteristiky s predchádzajúcim fondom skupiny Vanguard. Rozdiel je v tom, že si stanovuje limit na to, aké veľké môžu byť spoločnosti, ktoré ho tvoria a primárne hľadá spoločnosti s hodnotou menšou ako 15 miliárd amerických dolárov. Výsledkom je zoznam zhruba 700 spoločností s malou trhovou kapitalizáciou.

Ak vás skutočne zaujímavú rastové akcie, možno je na čase pozrieť sa aj na menšie spoločnosti. Koniec koncov, mnohé akcie s veľkou trhovou kapitalizáciou klasifikované ako rastové investície jednoducho nemôžu zdvojnásobiť alebo strojnásobiť svoju veľkosť, z dôvodu ich už aj tak dominantným pozíciám. Namiesto toho je to práve ďalšia generácia začínajúcich podnikov, ktoré sa stanú lídrami Wall Street.

4) iShares Russel Mid-Cap Growth ETF

  • Aktíva v správe: 12,3 miliardy amerických dolárov
  • Dividendový výnos: 0,6%
  • Náklady: 0,23%

Presne v strede sa nachádza iShares Russel Mid-Cap Growth ETF (IWP). Tento “zlatý” rastový fond sa nezameriava na akcie príliš veľké na to, aby dokázali zaznamenať dramatickú expanziu, ale ani sa nespolieha na malé spoločnosti, ktoré môžu mať problém s preukazovaním svojho potenciálu. Tento ETF fond má vo svojom portfóliu približne 400 akcií, medzi ktoré patria aj primerane zavedené mená, ale aj špecialisti, ktorým sa ešte nepodarilo stať sa spoločnosťami s veľkou trhovou kapitalizáciou.

Výsledkom je, že na sektorovej úrovni nie je taký zaujatý voči informačným technológiám ako ostatné fondy na tomto zozname. IT oblasť tvorí zhruba len 27% aktív tohto fondu. Na druhom mieste stoja zdravotnícke akcie so 17% podielom, ktoré tesne nasleduje priemyselné odvetvie s približne 16% pozíciou. Ak hľadáte väčší rast, ako by mohli ponúknuť veľké akcie, ale nechcete zvyšovať riziko, ktoré môžu niekedy priniesť malé a menej etablované spoločnosti, potom je IWP skvelou voľbou.

Podobné: Aké akcie sa oplatí kúpiť v roku 2023?

5) iShares MSCI EAFE Growth ETF

  • Aktíva v správe: 10 miliárd amerických dolárov
  • Dividendový výnos: 1,9%
  • Náklady: 0,36%

Doteraz sme vyberali ETF fondy, ktoré si vyberajú akcie podľa veľkostí spoločností, no je na čase pozrieť sa aj na iné spôsoby rozdeľovania. A presne to robí iShares MSCI EAFE Growth ETF (EFG). Pre tých, ktorí túto skratku nepoznajú, tak EAFE znamená “Európa, Austrália a ďaleký východ”. Inými slovami, tento fond investuje do celého sveta okrem Ameriky. Ale verte tomu alebo nie, mnohé z akcií, ktoré tvoria tento fond, budú mnohým investorom známe ako blue chips akcie.

Fond je tvorený mnohými korporáciami, ktoré držia krok so svojimi americkými konkurentmi, ale keďže majú sídlo v zámorí, sú vylúčené z vyššie uvedených čisto amerických fondov. Ak chcete skutočne využiť rast, nemalo by vám záležať na tom, v ktorej krajine sídlia dané firmy. Vďaka skríningovej metodológii pre veľké akcie, ktoré sa vyznačujú nadpriemernými predajmi a expanziou zisku, je EFG jedným z najlepších rastových ETF fondov, ktorý do vášho portfólia pridá aj geografickú diverzifikáciu.

V prípade, že by ste aj vy mali záujem vybrať si ten najvhodnejší ETF fond – určený práve pre vás, neváhajte sa obrátiť na našich investičných expertov.

zdroj: www.marketwatch.com, www.investorplace.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.