Oplatí sa investovať do kryptomien a veriť v ich budúcnosť?

HABERL
29. marca 2022

Kryptomeny sú čoraz populárnejšie. Oplatí sa im dôverovať a investovať do nich alebo je to bublina, ktorá niekedy jednoducho spľasne?

Možno sami rozmýšľate nad tým, prečo sú ceny kryptomien tak notoricky volatilné. Nie je nezvyčajné, že cena Bitcoinu, najpopulárnejšej kryptomeny, počas jedného dňa zmení svoju hodnotu o 5 % alebo dokonca aj 10 %.

Pri menších kryptomenách sa stretávame aj s väčšími cenovými výkyvmi. Aj to je jeden z dôvodov, prečo im mnohí investori neveria. Ako to teda je? Mali by ste kryptomenám veriť a investovať do nich, alebo nie?

Dôvody rastu popularity kryptomien

Existuje viacero dôvodov, prečo sa kryptomeny stali v posledných rokoch takými populárnymi investičnými nástrojmi. Poďme sa teda pozrieť na niektoré z nich.

1) Veľmi nízke poplatky

Jedným z najväčších dôvodov, prečo sú kryptomeny populárne po celom svete je, že s ich obchodovaním sa spája veľmi málo poplatkov. Veľmi nízke poplatky sú pre mnohých investorov hlavnou výhodou, prečo sa rozhodli začať používať kryptomeny.

2) Kryptomeny nie sú spojené so svetovými vládami

Ďalším dobrým dôvodom, prečo ľudia tak veľmi dôverujú kryptomenám je to, že tieto meny nie sú spojené so svetovými vládami. Majú preto potenciál zostať stabilné aj v dobe, keď v konkrétnej krajine panujú nepokoje.

3) Potenciál pre zisk

Potenciál zisku je ďalším obrovským dôvodom, prečo ľudia investujú do kryptomien. Ak si kúpite bitcoiny za nízku cenu, môžete profitovať z ich predaja, keď ceny narastú.

4) Používanie kryptomien je čoraz jednoduchšie

Čoraz viac online spoločností začína prijímať kryptomeny, ako oficiálne platidlo. Keďže sú kryptomeny čoraz bežnejšie, dostávajú sa k väčšiemu počtu ľudí. To vedie k zvýšeniu povedomia a celkovému nárastu ich popularity. Viac ľudí začína rozumieť tomu, že ide o ďalšiu možnosť ako vykonávať aj bežné platby.

Oplatí sa im dôverovať a investovať do nich alebo je to bublina, ktorá spľasne?

Trh s kryptomenami je obrovský a plný neznámych faktorov. Veľkí aj malí investori sa môžu nechať rovnako oklamať a prísť o všetky svoje peniaze. Napriek svojej nestálej a občas aj nevyspytateľnej povahe sú však kryptomeny čoraz populárnejšie.

Salvádor dokonca začal prednedávnom akceptovať bitcoiny ako svoje zákonné platidlo. Americký Federálny rezervný systém zasa uvažuje nad vydaním vlastnej digitálnej mince a správcovia aktív, svojim klientom odporúčajú investovanie malej časti voľného kapitálu na trhu s kryptomenami.

Na druhej strane zasa stoja investori, ktorí prišli o všetky svoje peniaze v priebehu jednej noci a kryptomwnám už neveria.

Je teda možné, aby sa investori na tomto trhu zorientovali?

Nie. Nikto nevie či ide o bublinu alebo nie. Jediné čo môžu investori urobiť na svoju obranu, je investovať malú časť kapitálu do kryptomien, ktoré boli vytvorené na splnenie konkrétneho účelu.

Napríklad, bitcoin bol vytvorený ako alternatíva k tradičným peniazom. Bez ohľadu na to, ako bude hodnota kryptomien kolísať, môžete v tomto prípade predpokladať, že bude existovať dôvod na jeho využívanie, čo z neho môže urobiť dobrú dlhodobú investíciu.

Mohlo by Vás zaujímať: Investičné zlato alebo kryptomeny? Do čoho investovať?

Čo ovplyvňuje vývoj kryptomien?

Kryptomeny zvyčajne nie sú riadené ani podporované žiadnou centrálnou autoritou. Vládna podpora však môže zvýšiť vieru v hodnotu meny medzi spotrebiteľmi, a podporuje míňanie a zbieranie meny. Keďže sú kryptomeny vo všeobecnosti decentralizované, odvodzujú svoju hodnotu od iných faktorov.

1) Ponuka a dopyt

Hodnota čohokoľvek je určená ponukou a dopytom. Ak dopyt rastie rýchlejšie ako ponuka, cena stúpa. Niektoré virtuálne meny, ako napríklad Bitcoin, majú danú pevnú maximálnu ponuku.

Iné, ako napríklad Ether, nemajú limitovanú ponuku. Niektoré kryptomeny majú dokonca mechanizmy, ktoré “spaľujú” existujúce tokeny, aby zabránili prílišnému nárastu cirkulujúcej ponuky a spomaleniu inflácie.

2) Výrobné náklady

Nové tokeny kryptomien sa získavajú ťažením. Ťažba kryptomien zahŕňa použitie počítača na overenie ďalšieho bloku v rámci technológie blockchain. Decentralizovaná sieť baníkov umožňuje kryptomenám fungovať tak, ako fungujú.

Ľudia ťažiaci kryptomeny investujú do drahého počítačového vybavenia a elektriny, aby ich mohli získať. Keďže náklady na ťažbu rastú, musí rásť aj cena kryptomeny, aby mali “baníci” motiváciu kryptomeny ďalej ťažiť.

3) Kryptomenové burzy

Mainstreamové kryptomeny ako Bitcoin alebo Ether sa obchodujú na viacerých burzách. Ak sa kryptomena stane kótovanou na viacerých burzách, môže to zvýšiť objem investorov ochotných a schopných ju kúpiť, čím sa zvýši dopyt.

4) Konkurencia

Existujú tisíce rôznych kryptomien a každý deň sa spúšťajú nové projekty a tokeny. Ak nová kryptomena nadobudne veľký záujem zo strany investorov, preberá hodnotu existujúcej konkurencie, čím sa cena etablovaného konkurenta zníži.

5) Regulácia

Jasná regulácia zo strany centrálnych autorít by pomohla investorom v uzatváraní krátkych pozícií alebo stávkovaní na budúcu cenu kryptomien, prostredníctvom termínovaných kontraktov alebo opcií. Vďaka tomu by sa ceny kryptomien mohli zastabilizovať a znížila by sa ich volatilita.

Regulácia však môže cenu kryptomien ovplyvniť aj negatívne. Ak riadiace orgány nastavia pravidlá tak, aby znevýhodnili investovanie alebo používanie kryptomien, ceny kryptomien môžu začať klesať.

„Bezpečné“ investovanie v oblasti kryptomien

Pred investovaním do kryptomien sa budete chcieť uistiť, že máte pevnú finančnú základňu, ktorá dokáže odolať riziku, neistote a potencionálnej strate, ktorá sa prirodzene spája s investovaním do tohto typu aktív. Okrem vybudovania núdzového fondu, nadobudnutiu vhodných investícií a dostatočných úspor, by ste mali splatiť všetky svoje dlhy s vysokým úrokom.

Následne by ste sa mali pustiť do hľadania vhodnej krypto-platformy. Našťastie ich je na trhu veľmi veľa, preto si každý investor príde na svoje. Existujú jednoduché mobilné aplikácie, prostredníctvom ktorých viete bez problémov obchodovať s bežnými kryptomenami.

V tomto prípade si však nemôžete posielať svoje tokeny do vlastnej krypto-peňaženky. Ak by ste svoje kryptomeny radi uchovávali na bezpečnejšom mieste potom skúste obľúbené kryptoburzy ako napríklad Gemini alebo Coinbase.

Diverzifikujte svoje investície určite aj mimo kryptomien. Ak sa rozhodnete investovať do kryptomien, venujte sa aj iným aktívam, do ktorých budete investovať dlhodobo a pasívne. Vďaka dostatočnej diverzifikácii efektívne rozložíte riziko a nemusíte sa obávať úplných strát svojho majetku. Ak by ste mali záujem o túto tému, rozobrali sme ju viac v predošlom článku.

Nikto nevie predpovedať ako sa bude situácia na trhu s kryptomenami vyvíjať, no pravdou je, že už niekoľko rokov lákajú kryptomeny čoraz viac investorov. Ak sa do nich v konečnom dôsledku rozhodnete investovať, urobte to čo najbezpečnejšie, aby ste sa vyhli potencionálne vysokým stratám.

V prípade, že sa zaujímate o investičné produkty s vyšším výnosom, tak náš produkt PROFIT za minulý rok dosiahol zhodnotenie 34,39 %. V prípade, záujmu nás kontaktujte a spojíme vás s našimi investičnými expertmi.

zdroj: www.bloomberg.com, www.cnbc.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.